Σε μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις του ΔΣ της ΟΛΜΕ, η ΔΑΚΕ, ως ουραγός της κυβέρνησης, βρέθηκε απομονωμένη όταν τα 8 από τα 11 μέλη (ΣΥΝΕΚ-ΣΥΡΙΖΑ, ΑΣΕ-ΠΑΜΕ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΠΕΚ-ΠΑΣΟΚ) ήταν στην κατεύθυνση της αποχής από τις ηλεκτρονικές εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια. Αν η ΔΑΚΕ κατέβαζε μόνη της ψηφοδέλτια θα γινόταν περίγελως του κλάδου και θα ξεφτιλιζόταν συνολικά η διαδικασία των ηλεκτρονικών εκλογών που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, σε συνδυασμό και με την συντριπτική αποχή που θα εξασφάλιζε η μη κατάθεση ψηφοδελτίων από τις υπόλοιπες παρατάξεις. Η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ΣΥΝΕΚ), θέτοντας ως προϋπόθεση της αποχής την ομοφωνία όλων των παρατάξεων, άλλαξε κατεύθυνση και συμμετέχει πλέον στις ηλεκτρονικές εκλογές όπως και η κυβερνητική παράταξη της ΔΑΚΕ. Αντίστοιχη ήταν και η στάση της ΠΕΚ (ΠΑΣΟΚ), επιβεβαιώνοντας έτσι την πλειοψηφία των τριών παρατάξεων όπως παγιώθηκε στο 20ο συνέδριο της ΟΛΜΕ. Ακριβώς την ίδια τακτική ακολούθησε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και στη ΔΟΕ. Τελικά, οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, τοποθετήθηκαν υπέρ των ηλεκτρονικών εκλογών, ανοίγοντας τον δρόμο στο νόμο Χατζηδάκη, ναρκοθετώντας την συλλογικότητα και την διά ζώσης συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες των σωματείων.

 Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του του στελέχους των ΣΥΝΕΚ, πρώην αιρετού του ΚΥΣΔΕ και μέλους ΔΣ της ΟΛΜΕ Νεκτάριου Κορδή: «Θέλουμε να έχουμε αιρετούς έστω και με την καταδικαστέα ηλεκτρονική ψηφοφορία». Πάση θυσία αιρετοί λοιπόν. Προβεβλημένα πόστα, πελατειακές σχέσεις και γραφειοκρατική καμαρίλα ερήμην του εκπαιδευτικού κινήματος. Άσχετα αν έτσι νομιμοποιείται από μια αριστερή παράταξη και παγιώνεται για το μέλλον το μοντέλο εκλογών που θέλει να επιβάλει ο νόμος Χατζηδάκη στα σωματεία. Άσχετα αν αυτή η παράταξη συντάσσεται γι’ άλλη μια φορά με τις παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δημιουργώντας μια μόνιμου χαρακτήρα παράδοξη(;) συνεργασία. Άσχετα με το γεγονός ότι η Κεραμέως επαναφέρει τις ηλεκτρονικές εκλογές στα υπηρεσιακά συμβούλια ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για την επέκτασή τους και στα συνδικάτα, με στόχο τη διάλυση του ζωντανού χαρακτήρα των σωματείων και την αποκοπή των εργαζομένων από τις συλλογικές διαδικασίες των Γενικών Συνελεύσεων, τον έλεγχο των σωματείων και φυσικά των αποφάσεών τους. Στόχος είναι η αποδυνάμωση των αγώνων που αντιστέκονται στις αντιεκπαιδευτικές και αντεργατικές πολιτικές. Γι’ αυτό και οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες πάνε μαζί με την επίθεση στην απεργία και γι’ αυτό όλα τα παραπάνω συμβαίνουν τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η συνολική αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης.

 

ΣΥΝΕΚ Λάρισας: Δε συμμετέχουμε στις εκλογές-παρωδία της Κεραμέως

 

 Ευτυχώς κάποιες τοπικές ΣΥΝΕΚ, όπως οι ΣΥΝΕΚ Λάρισας, έχουν αριστερά αντανακλαστικά και διαφοροποιούνται από την συστημική, συνδιαχειριστική, και εξόχως προβληματική για αριστερή παράταξη, απόφαση της κεντρικής γραμματείας των ΣΥΝΕΚ:

«Με αλλεπάλληλες αποφάσεις της ολομέλειάς μας έχουμε αποφασίσει να μη συμμετάσχουμε στις ηλεκτρονικές εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια. Δεν καταθέτουμε ψηφοδέλτιο στο ΠΥΣΔΕ, δε συμμετέχει μέλος μας στα ψηφοδέλτια ΑΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΔΕ. Δε νομιμοποιούμε τις πρακτικές Κεραμέως. Δε νομιμοποιούμε τη γελοιότητα – ψηφοφορία με ηλεκτρονικό τρόπο χωρίς καμία διασφάλιση του αδιάβλητου. Δεν πιστεύουμε στη δημοκρατία – laptop. Μένουμε σταθεροί στην προ διετίας θέση μας για αποχή από τις εκλογές – παρωδία. Ο μοναδικός λόγος που η Κεραμέως προχωρά ξανά σε ηλεκτρονικές εκλογές είναι η επιθυμία της να εξευτελίσει τους εκπαιδευτικούς για την συντριπτική αποχή τους από αυτές προ διετίας. Δεν της κάνουμε το χατίρι. Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να απέχουν και αυτή τη φορά από τις εκτρωματικές εκλογές Κεραμέως. Καλούμε όλες τις παρατάξεις, που σκοπεύουν να πάρουν μέρος σε αυτές τις εκλογές, να αποσύρουν τα ψηφοδέλτιά τους. «Επιζήσαμε» δύο χρόνια χωρίς αιρετούς αλλά με την αξιοπρέπειά μας. Πιστεύουμε πως ένα δυνατό σωματείο μπορεί να παρεμβαίνει και να σταματά αυθαιρεσίες σε βάρος συναδέλφων/ισσών. Το επόμενο διάστημα συνεχίζουμε τον αγώνα για δημοκρατία στα σχολεία, για κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων Κεραμέως, του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη. Σταματάμε όλοι μαζί την αξιολόγηση – κατηγοριοποίηση των σχολείων. Συμμετέχουμε όλοι – όλες στην πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη».

 

Συντονισμός από τα κάτω

 

 Παρά την πραξικοπηματική αναβολή, με το προσβλητικό στην νοημοσύνη μας πρόσχημα της μη εξεύρεσης χώρου, της προγραμματισμένης εδώ κι ένα μήνα Γενικής Συνέλευσης (ΓΣ) των προέδρων των ΕΛΜΕ, 28 ΕΛΜΕ συγκεντρώθηκαν σε σύσκεψη στο αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου Αγίου Δημητρίου, βρίσκοντας χώρο σε μισή μέρα. Ήδη 36 ΕΛΜΕ της χώρας συνυπογράφουν κοινό κείμενο-κάλεσμα για αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές-παρωδία. Με το δεδομένο ότι η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ, ΠΕΚ) οδηγεί την ομοσπονδία σε μια συναινετική και γραφειοκρατική λειτουργία- κακέκτυπο της κατάπτυστης ΓΣΣΕ, με παράλληλη περιθωριοποίηση του εκπαιδευτικού κινήματος κι απόλυτη κυριαρχία των μεγαλοσυνδικαλιστών-μεσαζόντων, είναι αναγκαίο να υπάρξει ένας συντονισμός από τα κάτω, από τις ζωντανές δυνάμεις των πρωτοβάθμιων σωματείων των ΕΛΜΕ, ώστε να δοθεί μια διέξοδος μάχης που αναζητεί ο κλάδος απέναντι στην λαίλαπα Κεραμέως που τείνει να διαλύσει τα σωματεία και το δημόσιο σχολείο.

 

Υ.Γ. Δυστυχώς, κάποιοι διευθυντές σχολείων, μέλη αριστερών παρατάξεων, οικειοποιούνται τον ρόλο του επιλοχία της Κεραμέως και ως πειθήνια τσιράκια περνάνε στα σχολεία όλες τις επιταγές του υπουργείου Παιδείας. Τέτοιοι διευθυντές δεν έχουν θέση σε αριστερές παρατάξεις, κάτι που έγινε πράξη για μια όψιμη διευθύντρια, πρώην πλέον, μέλος της Αυτόνομης Ριζοσπαστικής Κίνησης (ΑΡΚ) της Δ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Θα πράξει άραγε το ίδιο για αντίστοιχες περιπτώσεις διευθυντών-μελών της και η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ΣΥΝΕΚ);

 

Πάνος Δημητρούδης Ο Πάνος Δημητρούδης είναι Μέλος της Αυτόνομης Ριζοσπαστικής Κίνησης (ΑΡΚ),
Δ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet