Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ έχει εξαγγείλει τη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη των αντιπροσώπων των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια, αποκλειστικά με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Το ίδιο είχε επαναληφθεί και στις εκλογές του 2020, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με τις ομοσπονδίες.

Σε αυτές τις εκλογές, σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση της χώρας αντέδρασε ενωμένη στην πρωτοφανή υπουργική κίνηση και με ομόφωνες αποφάσεις της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να απόσχουν από αυτήν την εκλογική παρωδία. Πράγματι, ο εκπαιδευτικός μας κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των συνδικάτων του και η αποχή έφτασε το ποσοστό του 95%.

Ήταν μια βαριά πολιτική ήττα της υπουργού Παιδείας και της ΝΔ, η οποία δέσμευε ταυτόχρονα και την αξιωματική αντιπολίτευση να καταργήσει αυτόν τον νόμο, όταν ερχόταν στην εξουσία.

 

Τα δοτά υπηρεσιακά συμβούλια

 

Και ενώ όλη η εκπαιδευτική κοινότητα, μαζί με την ελληνική κοινωνία, πίστευαν πως θα υπάρξει κυβερνητική αναδίπλωση μετά το εκλογικό της φιάσκο, η υπουργός διόρισε δοτούς «αιρετούς» και τα υπηρεσιακά συμβούλια εδώ και δύο χρόνια λειτουργούν με διορισμένη σύνθεση.

Οι συνέπειες αυτής της εξέλιξης ήταν δραματικές τόσο για τους εκπαιδευτικούς, όσο και για το μαθητικό πληθυσμό, αφού είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι οι συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών είναι και συνθήκες μάθησης των μαθητών.

Συγκεκριμένα τα δοτά υπηρεσιακά συμβούλια λειτούργησαν:

Α) Πάντοτε σύμφωνα με τη βούληση και τις αποφάσεις της διοίκησης.

Β) Με πλήρη αδιαφάνεια στις τοποθετήσεις, μετακινήσεις και υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών, αφού δεν υπήρχε στη σύνθεσή τους εκπρόσωπος των εργαζομένων να ελέγχει και να καταγγέλλει τις παρατυπίες και τις πιθανές παρανομίες μιας και η διαδικασία έγινε αντικείμενο ρουσφετολογικής εργασίας των βουλευτικών γραφείων της ΝΔ.

Γ) Οι συνάδελφοι που αναζητούσαν τη δικαίωση των αιτημάτων τους από τις διοικητικές αυθαιρεσίες δεν είχαν κανένα στήριγμα στα αδιαφανούς λειτουργίας υπηρεσιακά συμβούλια που εξέταζαν τις υποθέσεις τους.

 

Έσπασε το μέτωπο της ομόφωνης αποχής

 

Οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανέλαβαν πρωτοβουλίες ώστε να επαναληφθεί η αποχή από την ηλεκτρονική ψηφοφορία και στις φετινές εκλογές και όχι απλά να επαναληφθεί το θριαμβευτικό ποσοστό της προηγούμενης αποχής, αλλά να γίνει ακόμα μεγαλύτερο. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε δυνατό λόγω της θέσης των άλλων παρατάξεων, όπου-πριν εξαντληθεί ο διάλογος για την ανεύρεση μιας κοινής στάσης- κάποιες δήλωσαν πως θα συμμετάσχουν ούτως ή άλλως στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, ενώ άλλες παρέμειναν αδιάλλακτα σταθερές στη θέση της αποχής.

Το γεγονός ότι πρώτα η ΔΑΚΕ  -παράταξη που πρόσκειται στη ΝΔ- και μετά η ΠΕΚ -παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ- έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στις ηλεκτρονικές εκλογές, σημαίνει ότι σπάει το μέτωπο της ομόφωνης αποχής, άρα και η οποιαδήποτε πιθανότητα ακύρωσης των ηλεκτρονικών εκλογών και υλοποίησής τους διά ζώσης. Με άλλα λόγια, η αποχή δεν ασκεί πια καμία πίεση στο υπουργείο και θα οδηγήσει στην ανάδειξη αιρετών μόνο από αυτές τις παρατάξεις. Παράλληλα, απαξιώνεται στα μάτια του κλάδου ο θεσμός του αιρετού -που συμμετέχει και στα πειθαρχικά συμβούλια-, εξυπηρετώντας την πολιτική της Ν.Δ., καθώς και τον γενικότερο στόχο της για παροπλισμό των εργαζομένων και των εκπροσώπων του.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι κοινή η εκτίμηση και των δύο συνδικαλιστικών παρατάξεων της αριστεράς στην εκπαίδευση ότι σε περίπτωση μια νέας αποχής η αδιαφάνεια, οι εξυπηρετήσεις και τα ρουσφέτια σε ημέτερους θα συνέχιζαν απρόσκοπτα την πορεία τους αφήνοντας από την άλλη όλους τους δημοκρατικούς εκπαιδευτικούς στο έλεος της Ν.Δ, της κ. Κεραμέως και των υποτακτικών της. Επιπρόσθετος στόχος των υπουργικών μανδαρίνων είναι η ακόμα μεγαλύτερη απαξίωση και αποδυνάμωση του ρόλου του αιρετού εκπροσώπου των εκπαιδευτικών. Στόχος που ουδόλως θα πληγεί με την αποχή από τις προσεχείς εκλογές. Αντίθετα, θα εδραιωθεί.

 

Η μάχη των εκλογών

 

Η στάση των αριστερών παρατάξεων που επέλεξαν τη συμμετοχή στις εκλογές είναι απλή, καθαρή, αγωνιστική και δίνει ελπίδα και προοπτική στους σκληρά δοκιμαζόμενους τα τελευταία χρόνια εκπαιδευτικούς γιατί:

1. Διεκδικούν την επαναφορά των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιακών συμβουλίων και την αποκατάσταση του θεσμού του αιρετού, και συνεχίζουν να διεκδικούν τη θέση τρίτου αιρετού στα υπηρεσιακά συμβούλια.

2. Αγωνίζονται για την κατάργηση του υπάρχοντος νόμου και του υπάρχοντος τρόπου εκλογών για τα υπηρεσιακά συμβούλια.

3. Στέκονται την ίδια στιγμή στο πλάι των συναδέλφων για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους αξιοποιώντας κάθε θεσμική και κινηματική δυνατότητα.

4. Στηρίζουν στην πράξη τον θεσμό του αιρετού που είναι μια σημαντική κατάκτηση του κλάδου και μια δημοκρατική παρακαταθήκη στην εκπροσώπηση των εκπαιδευτικών την οποία δεν πρέπει, με δικές τους επιλογές, να χάσουν οι εκπαιδευτικοί. 

5. Δεν παραδίδουν τα υπηρεσιακά συμβούλια και τους αιρετούς σε δοτούς,  πόσω μάλλον στα χέρια της ίδιας της κ. Κεραμέως.

 Με όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η μαζική συμμετοχή δασκάλων και καθηγητών στις εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών είναι μια μάχη ύψιστης σημασίας για τη θωράκιση της δημοκρατικής εκπροσώπησης των εκπαιδευτικών κάθε βαθμίδας, που υπερβαίνει οιαδήποτε παραταξιακή στρατηγική και γειώνει το συνδικαλιστικό τους κίνημα με τη σκληρή καθημερινότητα.

Η ανάδειξη συνεπών αντιπροσώπων στις θέσεις των αιρετών των υπηρεσιακών συμβουλίων θα συμβάλλει αποφασιστικά στο να δοθεί ένα τέλος στην αυθαιρεσία της διοίκησης, θα διαμορφώσει καλύτερες συνθήκες υπεράσπισης συλλογικών και ατομικών δικαιωμάτων, θα διασφαλίσει τη διαφάνεια σε κάθε υπηρεσιακή μεταβολή.

Με σεβασμό σε κάθε αντίθετη άποψη η εκτίμηση των ΣΥΝΕΚ και του Αυτόνομου Δικτύου των Εκπαιδευτικών είναι ότι η αποχή από την ψηφοφορία δεν θα βελτιώσει τη ζωή των εκπαιδευτικών. Αντίθετα, θα συμβάλλει στην απρόσκοπτη υλοποίηση των σχεδίων της Κεραμέως, του Μητσοτάκη και της Ν.Δ για μια εκπαίδευση με αναλώσιμους εκπαιδευτικούς στην κατεύθυνση της πλήρους ιδιωτικοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης.

Κατά συνέπεια, οι εκπαιδευτικοί στο δίλημμα για τη συμμετοχή ή την αποχή στις εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων τους στα υπηρεσιακά συμβούλια έχουν συλλογικό και ατομικό συμφέρον να απαντήσουν με τη μαζική και αγωνιστική τους συμμετοχή γιατί έτσι προτάσσουν και υπερασπίζονται στην πράξη τα δικαιώματα των συναδέλφων τους και ταυτόχρονα συμβάλλουν στο άνοιγμα του δρόμου για την αναγκαία πολιτική αλλαγή που θα ανατρέψει τις αντιδραστικές διατάξεις της δεξιάς πολιτικής και στην εκπαίδευση.

 

Γιώργος Μπουγελέκας Ο Γιώργος Μπουγελέκας είναι εκπαιδευτικός, μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet