Την περασμένη Κυριακή συνεδρίασε η ΚΕ του ΜέΡΑ 25 για την αποτίμηση της εγχώριας και της διεθνούς πολιτικής συγκυρίας και τον καθορισμό της πολιτικής στρατηγικής του κόμματος το επόμενο διάστημα.

Στην απόφαση της ΚΕ διατυπώνεται η ανάγκη τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία στη βάση έξι σημείων που διασφαλίζουν την ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την ουδετερότητα της χώρας, προϋποθέτουν μια ουσιαστική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας, ενώ απαιτείται μια πολυμερής ειρηνευτική διάσκεψη με συμμετοχή (πέραν της Ρωσίας και της Ουκρανίας) των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Κίνας. Με τον τρόπο αυτό θα άνοιγε και ο δρόμος για την ανθρωπιστική και περιβαλλοντική αποκατάσταση της Ουκρανίας. Διατυπώθηκαν επίσης προτάσεις για την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια. Άμεσοι στόχοι – προτεραιότητες είναι η θεσμοθέτηση της ΑΤΑ για μισθούς και συντάξεις, η πάταξη της αισχροκέρδειας, η κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η εθνικοποίηση της ενιαίας ΔΕΗ και η επιβολή πλαφόν ανά μέθοδο παραγωγής εδώ και έναν χρόνο. Ως προς τη στέγη, προτείνεται σχέδιο τεσσάρων σημείων με προστασία της πρώτης κατοικίας, περιορισμό του Airbnb, ίδρυση Οργανισμού Κοινωνικής Κατοικίας για ευάλωτες και αποκλεισμένες ομάδες του πληθυσμού και ενεργειακή αναβάθμιση για όσους τη χρειάζονται περισσότερο – με 100% χρηματοδότηση.

Αποχώρηση βουλευτών – πλαγιοκόπηση του ΜέΡΑ25

Οι παραπάνω αποφάσεις δεν έτυχαν σχεδόν καμιάς δημοσιότητας καθώς, όπως δηλώνουν πηγές του ΜέΡΑ25, «η επικαιρότητα μονοπωλείται από τα πάσης φύσεως σκάνδαλα της ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΕ και την προσπάθειά της να τα συγκαλύψει». Ωστόσο, η δημοσιότητα ήρθε εξαιτίας της αιφνίδιας ανεξαρτητοποίησης της βουλεύτριας του κόμματος Φωτεινής Μπακαδήμα, την περασμένη Δευτέρα, προκαλώντας σοβαρά ερωτηματικά για τη συνοχή της ΚΟ του ΜέΡΑ 25. Πρόκειται για την τρίτη απώλεια βουλευτή, μετά τις αποχωρήσεις Αδάμου και Αδαμοπούλου το προηγούμενο διάστημα. Σήμερα το κόμμα έχει έξι βουλευτές και εάν πέσει στους τέσσερις θα χάσει τα κοινοβουλευτικά του προνόμια, καθώς δεν θα θεωρείται Κοινοβουλευτική Ομάδα. Σημειώνεται ότι η Φωτεινή Μπακαδήμα δήλωσε στη «Εποχή» πως δεν προτίθεται άμεσα να εξηγήσει τους λόγους που την οδήγησαν στην απόφασή της.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στα «Παραπολιτικά FM», απέδωσε την αποχώρηση Μπακαδήμα στο γεγονός ότι μάλλον δεν αντέχει το φορτίο της αντιπαράθεσης με τα συμφέροντα και την ολιγαρχία και ίσως να έχει τρομοκρατηθεί μετά και από τη μήνυση στον Κλέονα Γρηγοριάδη από τον εφοπλιστή Γιάννη Αλαφούζο. Άφησε μάλιστα αιχμές για την Κωνσταντίνα Αδάμου ότι ερωτοτροπεί με το ΠΑΣΟΚ και την Αγγελική Αδαμοπούλου ότι θα κατεβεί υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στο Λασίθι. Κοινό σημείο και των τριών αποχωρήσεων είναι ότι ουδέποτε εξέφρασαν οποιαδήποτε διαφωνία τους στην ΚΟ ή τα κομματικά όργανα.

 

Αψιμαχίες με το ΠΑΣΟΚ

 

Στην ίδια συνέντευξη ο Γ. Βαρουφάκης αναφερόμενος στο ενδεχόμενο σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι δέσμιος των επιλογών Κρητικού μεγαλοεπιχειρηματία. Το ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι «ο διαχρονικά αναξιόπιστος Γιάνης Βαρουφάκης κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια». «Βαριά κουβέντα η “αναξιοπιστία” από ένα κόμμα που αναγκάστηκε να αλλάξει όνομα για φορολογικούς λόγους», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου τύπου του ΜέΡΑ 25. Είναι φανερό πως έχουμε πολλά ακόμα να δούμε στο δρόμο προς τις εκλογές.

Κλέων Γρηγοριάδης: η ρήξη δεν είναι αυταπάτη

Ο Κλέων Γρηγοριάδης, μιλώντας στην «Εποχή», εκτίμησε πως «η ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΕ» θα εξαντλήσει την τετραετία εάν δεν πέσει κάτω από το βάρος των καθημερινών σκανδάλων και της λαϊκής πίεσης για την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια. Το «έτσι γουστάρουμε, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα» που ανερυθρίαστα λένε σε όλους τους τόνους κυβερνητικά στελέχη, αποτελεί αλαζονεία, ακραίο κυνισμό και αναλγησία που πρέπει να ηττηθούν στις εκλογές. Το δίλημμά τους δεν θα είναι δεξιά ή αριστερά αλλά πρόοδος ή συντήρηση. Είναι αναγκαίος ο διάλογος και η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων όμως ο ΣΥΡΙΖΑ υπεκφεύγει, ίσως γιατί έχει δεσμευτεί στις Βρυξέλλες. Τα 7+1 σημεία διαλόγου που έχουμε προτείνει μπορούν να συζητηθούν και να συγκεραστούν με άλλες προτάσεις στην κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της απαλλαγής της χώρας από την εξάρτηση της χρεοδουλοπαροικίας. Ωστόσο, ένας διάλογος θα μπορούσε να ξεκινήσει – έστω σε χαμηλό επίπεδο, αρχικά – και, πάντως, πριν τις εκλογές. Το ΜέΡΑ 25 είναι ανοιχτό στο διάλογο και τη συνεργασία και με όλα τα κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς χωρίς ηγεμονισμούς ή μικρομεγαλισμούς. Η ρήξη με την ολιγαρχία δεν είναι αυταπάτη. Ο λαός μας και η νέα γενιά δεν μπορούν να έχουν ως προοπτική το «μοντέλο της Χαβάης, με τους διεθνείς μεγιστάνες του πλούτου να απολαμβάνουν τη χλιδή των διακοπών τους και το λαό να υποφέρει δίπλα, στις σύγχρονες φαβέλες». Αξίζουμε καλλίτερα!! Εμείς, λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. «Θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε τους ολιγάρχες, με ονόματα και διευθύνσεις. Δεν μας πτοούν οι μηνύσεις γιατί λέμε την αλήθεια. Ο Αλαφούζος κερδίζει από τον πόλεμο στην Ουκρανία».

 

Μιχάλης Κριθαρίδης: ταξικό πόλεμο έχει εξαπολύσει ο Μητσοτάκης

 

Τέλος, ο Μιχάλης Κριθαρίδης, εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, σε δήλωσή του στην εφημερίδα μας, αναφερόμενος στη γενικευμένη βία της κυβέρνησης εναντίον της κοινωνίας, τονίζει:

«Η "ανισότητα" που βιώνουν όλο και περισσότεροι πολίτες, ηχεί σαν εφησυχασμός πια που αποκρύπτει την αλήθεια: την ωμή βία της εκμετάλλευσης που βιώνουν οι πολλοί και οι πολλές σήμερα.

Διότι είναι βία η φτωχοποίηση που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες στα σουπερμάρκετ, στο ρεύμα, στο διαθέσιμο εισόδημα τους, στους πλειστηριασμούς, παντού.

Είναι ένας βίαιος και ανελέητος ταξικός πόλεμος αυτός που ζει ο κόσμος και τον οποίο έχει εξαπολύσει η Μητσοτάκης Α.Ε..

Βία, δίπλα στη βία των ΜΑΤ στα ΑΕΙ, στις πορείες, στη Μαλαματίνα, στη νεολαία μέχρι και στις συναυλίες πια, παντού.

Η απάντηση σε αυτή τη βία της εξουσίας, της ολιγαρχίας και της καταστολής, δεν μπορεί να είναι η δήθεν προοδευτική διακυβέρνηση με όσους παίρνουν συγχαρητήρια για το ξεπούλημα και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας από το σύστημα.

Δεν μπορείς να αντιπαλέψεις αυτή την ωμή βία με όσους σκέφτονται στη γλώσσα της εξουσίας και όχι των εξουσιασμένων και όσους μιλούν στο όνομα της, ως κομμάτι της πια.

Άρα οι συμπράξεις μας ως ΜέΡΑ25, το προοδευτικό μέτωπο που εμείς πρέπει να χτίσουμε απέναντι στην ολιγαρχία είναι λαϊκό, εργατικό, νεολαιίστικο και φεμινιστικό και χτίζεται με όσους παλεύουν κυρίως έξω από την Βουλή για τους αποκλεισμένους του σήμερα».

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet