Ο Πάτρικ Ο Κόνελ ξεκίνησε από την φτωχή Ιρλανδία των αρχών του 1900, έφτασε μέχρι την Ισπανία έσωσε την Μπαρτσελόνα από τον αφανισμό, ενώ οδήγησε την Μπέτις στην κατάκτηση του μοναδικού της πρωταθλήματος. Καθολικός και φανατικός πολέμιος των Άγγλων ο Ο’ Κόνελ το 1909 άφησε την Σέλτικ Μπέλφαστ για την αγγλική Σέφιλντ Γουένσντεϊ. Ο μηνιαίος μισθός των πέντε λιρών ήταν το κίνητρο. Παρ’ όλα αυτά έγραψε γράμμα στους γονείς του για να τους ζητήσει συγγνώμη λέγοντας: «Δεν είμαι προδότης. Αγόρασαν τον ποδοσφαιριστή, όχι τις πεποιθήσεις μου. Τους μισώ, αλλά λατρεύω τα λεφτά τους». Το 1914, οδηγεί τη Ιρλανδία στην κατάκτηση του τίτλου στο πρωτάθλημα εθνοτήτων Μ. Βρετανίας. Οι Ιρλανδοί νικούν 3-0 την Αγγλία και στο τελευταίο ματς με την Σκωτία δεν πρέπει να χάσουν. Στο 70΄ η Σκοτία ανοίγει το σκορ, η υπόθεση μοιάζει χαμένη μέχρι που ο πονεμένος κι ηρωικός Ο’ Κόνελ δίνει την ασίστ και ο συμπαίκτης του Σαμ Γιανγκ ισοφαρίζει και η Ιρλανδία κατακτά τον τίτλο. Το καλοκαίρι, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα δώσει χίλιες λίρες για να τον αποκτήσει. Γρήγορα θα γίνει ο πρώτος Ιρλανδός αρχηγός της ομάδας. Το 1915 θα κατηγορηθεί ότι συμμετείχε στο “στήσιμο” αγώνα με τη Λίβερπουλ. Το 1922 εν μέσω ιρλανδικού εμφυλίου ο Ο’ Κόνελ εξαφανίζεται, αφήνοντας τη γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά τους. Τα ίχνη του ανακαλύπτονται στην Ισπανία. Το 1922 αναλαμβάνει προπονητής στη Ρασινγκ Σανταντέρ στην οποία θα μείνει επτά σεζόν, ενώ στη συνέχεια πηγαίνει στην Οβιέδο. Το 1931 αναλαμβάνει την Μπέτις, την δεύτερη ομάδα της Σεβίλλης. Την επόμενη χρονιά την ανεβάζει στην πρώτη κατηγορία και το 1935 την οδηγεί στο πρώτο και μοναδικό της πρωτάθλημα μπροστά από τη Ρεάλ Μαδρίτης –που τότε λέγεται Μαδρίτη, καθώς από το 1931 η χώρα είναι αβασίλευτη δημοκρατία. Είναι πλέον ο Δον Πατρίτσιο!
Στο πάγκο της Μπαρτσελόνα!
Το καλοκαίρι του 1935 ο Πάτρικ Ο’ Κόνελ αναλαμβάνει τη τεχνική ηγεσία της Μπαρτσελόνα και ένα χρόνο μετά την οδηγεί στον τελικό του κυπέλλου. Το καλοκαίρι του 1936 ξεσπάει ο ισπανικός εμφύλιος. Ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα και αριστερός βουλευτής Γιόζεπ Σουνιόλ δολοφονείται από τους φασίστες του Φράνκο. Την επόμενη σεζόν η Μπαρτσελόνα κερδίζει τη Μεσογειακή Λίγκα, το πρωτάθλημα που οργάνωσαν οι ομάδες της ελεύθερης Ισπανίας. Αντιμετωπίζει όμως ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα. Τον Απρίλιο του 1937, ένας παλιός μπασκετμπολίστας της ομάδας, επιχειρηματίας πλέον στο Μεξικό, καλεί την Μπαρτσελόνα για μια σειρά φιλικών αγώνων. Ο Ο΄Κόνελ δέχεται αμέσως. Σε αυτό το ταξίδι βλέπει, όπως κι οι περισσότεροι παίκτες, μια λύση για τη σωτηρία της ομάδας αλλά και για τη δική τους επιβίωση. Αυτός είχε την ιδέα τα λεφτά της αμοιβής (15.000 δολάρια) να κατατεθούν σε γαλλική τράπεζα ώστε να μην πέσουν ποτέ στα χέρια των ισπανικών αρχών. Μετά το Μεξικό η καταλανική ομάδα πηγαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο τέλος της τουρνέ, η οποία διήρκεσε τρεις μήνες, ελάχιστοι θα γυρίσουν πίσω. Οι περισσότεροι θα μείνουν στο Μεξικό, άλλοι θα πάνε στη Γαλλία. Η Μπαρτσελόνα στάθηκε όρθια και ο προπονητής της θα μείνει στη μνήμη των φίλων της ως ο άνθρωπος που την έσωσε.
Μεταπολεμικά θα ξαναδουλέψει στην αγαπημένη του Ισπανία (1940–42, Μπέτις, ΄42–’45 Σεβίλη, ‘47–’49 Σανταντέρ). Θα πεθάνει το 1959 στο Λονδίνο και θα θαφτεί ανώνυμος στο καθολικό κοιμητήριο του Κένσαλ Γκριν. Το 2015 η οικογένειά του οργάνωσε εκστρατεία ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για την κατασκευή τάφου με το όνομά του. Ανάμεσα σε αυτούς που βοήθησαν βρίσκουμε τον Γιόχαν Κρόιφ, τον Μπόμπι Τσάρλτον, τον Ντέιβιντ Μπέκαμ, τον Πάολο Μαλντίνι, τον Φραντζ Μπεκενμπάουερ, τον Κένι Νταλγκλίς, τον Λούις Φίγκο. Πορτρέτο του βρίσκεται στο Μουσείο της Μπαρτσελόνα και ένα μεγάλο γκράφιτι προς τιμήν του στο Μπέλφαστ. Όπως γράφει πλέον στον τάφο του: «Τον θυμούνται πολλοί στην Ιρλανδία, την Αγγλία, την Ισπανία». Ο Ντάνιελ Ο΄Κόνελ κατάφερε τελικά να συναντήσει τον εξαφανισμένο πατέρα του. Λέγεται η μόνη ερώτηση που του έκανε εκείνος ήταν: «Ντάνιελ, πες μου κάτι. Η Μάντσεστερ τι έκανε;».