Ενόψει της πανελλαδικής – πανεργατικής απεργίας, που έχει διοργανωθεί για τις 9 Νοεμβρίου, μπροστά στον κόλαφο της ακρίβειας, του πληθωρισμού, της ενεργειακής κρίσης και της αδιαφορίας της κυβέρνησης να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης της κοινωνίας, η «Εποχή» ζητά από τα κοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης να διατυπώσουν τις θέσεις και τις προθέσεις τους για την αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων, που μαστίζουν την καθημερινότητα των πολιτών.

 

 

 

 

ΜέΡΑ25:
Η μαζική ρήξη με την ολιγαρχία είναι μονόδρομος

 

Αυτό που ζούμε τον τελευταίο χρόνο, είναι μια μεγάλη αναδιανομή χρημάτων από τους πολλούς στους λίγους. Η ακρίβεια παίρνει χρήματα, άμεσα ή έμμεσα, από την εργατική τάξη, το πρεκαριάτο, τους συνταξιούχους, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους αγρότες και τους μικρούς επιχειρηματίες και τα μεταφέρει στις τσέπες των ολιγαρχών.

Την ίδια στιγμή οι μισθοί, οι συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα παραμένουν καθηλωμένα.

Το ΜέΡΑ25 έχει μιλήσει ανοιχτά και με ονοματεπώνυμα στη Βουλή για όσους ωφελούνται από αυτή την πολιτική και για τον ρόλο της Μητσοτάκης ΑΕ σε αυτή. Ταυτόχρονα, όμως, τονίζουμε ότι χωρίς μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις αυτή η επίθεση δεν μπορεί να ανασχεθεί.

Κινητοποιήσεις που θα έρθουν σε ρήξη με την ολιγαρχία και την κυβέρνηση που την υπηρετεί. Κινητοποιήσεις με σκοπό το σταμάτημα της ληστείας που συμβαίνει σε βάρος του λαού σήμερα. Κινητοποιήσεις που δε θα έχουν σκοπό απλά το να μετρηθούν οι υποστηρικτές της κάθε πολιτικής δύναμης με απώτερο στόχο την ενδυνάμωσή της στην κάλπη. Κινητοποιήσεις που θα ξεφύγουν από τον επετειακό και ακίνδυνο χαρακτήρα που τους δίνουν οι γραφειοκρατικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Κινητοποιήσεις με διάρκεια και συγκεκριμένη στόχευση. Κινητοποιήσεις που θα αντιστρέψουν τους καθημερινούς εκβιασμούς που δέχεται ο λαός.

Τα αιτήματα που μπαίνουν στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων πρέπει να κινούνται ταυτόχρονα σε δύο κατευθύνσεις:

Από τη μία να αυξάνουν τους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα, καθώς και τη διαπραγματευτική ικανότητα των εργαζομένων, με προτεραιότητα την απόκτηση εργασιακών δικαιωμάτων για τις νέες και τους νέους εργαζόμενους που αποτελούν κατά πλειοψηφία το πρεκαριάτο.
Από την άλλη, να εξασφαλίζουν βασικά δικαιώματα, όπως την πρόσβαση σε ρεύμα και στέγαση με ένα βιώσιμο τρόπο, χωρίς επιδοτήσεις που καταλήγουν στις τσέπες των λίγων, ενώ ταυτόχρονα κυοφορούν, μέσω της αύξησης του χρέους, το επόμενο μνημόνιο.

Στην απεργία της 9ης Νοέμβρη, η οποία πρέπει να είναι μόνο η αρχή ενός μεγάλου κύματος λαϊκής αντεπίθεσης, βγαίνουμε στον δρόμο με τις παρακάτω αιχμές και καλούμε όλες και όλους να ενισχύσουν τον αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς και κάθε γειτονιά:

1. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλες και όλους, στον αντίποδα των ατομικών συμβάσεων και της εργολαβικής εργασίας, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή για την εργατική τάξη σήμερα.
2. Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) του κατώτατου μισθού ανά μήνα στο ύψος του πραγματικού πληθωρισμού που καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι/ες, των βασικών κοινωνικών επιδομάτων και των χαμηλών συντάξεων.
3. Εθνικοποίηση του ρεύματος με μία ενιαία ΔΕΗ, για πραγματικά φθηνό ρεύμα για τον κόσμο της εργασίας και την κοινωνία.

4. Πραγματική προστασία του δικαιώματος στη στέγη, κόντρα στο Σχέδιο Ηρακλής των πλειστηριασμών και τη μάστιγα της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

 

Λίτσα Αλεξάκη, Κώστας Ντάσκας,

συντονιστές της ΚΕ του ΜέΡΑ25

 

 

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:
Η ώρα της πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής έχει έρθει

 

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ ευνοεί τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και έχει οδηγήσει στην αποδυνάμωση των εργαζομένων και των μικρομεσαίων στρωμάτων. Έχει επιβάλλει την απορρύθμιση και τη φθηνή ελαστική εργασία, ενθαρρύνει την εργοδοτική ασυδοσία, πλήττει την κοινωνική συνοχή και τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο της κρίσης. Ταυτόχρονα, προωθεί την κομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, τις απευθείας αναθέσεις, την αδιαφάνεια και τις πελατειακές σχέσεις εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Η κυβέρνηση αρνείται να λάβει μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας, σε μία περίοδο που ο μισθός έχει χάσει το 40% της αγοραστικής του δύναμης και με δυσκολία καλύπτει τις ανάγκες του πρώτου δεκαπενθήμερου και οι εργαζόμενοι πληρώνουν δύο μισθούς τον χρόνο για να καλύψουν το κόστος της ενέργειας. Είναι κυβερνητική επιλογή η ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια στην ενέργεια και οι υψηλοί έμμεσοι φόροι σε τρόφιμα και καύσιμα. Η ακρίβεια Μητσοτάκη πλήττει τους εργαζόμενους και φτωχοποιεί την κοινωνία.

Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στοχεύει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, στην ενίσχυση των εργαζομένων και του κοινωνικού κράτους, στη μείωση των ανισοτήτων, στην παραγωγική ανασυγκρότηση και στην ενίσχυση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων σε μία περίοδο κυβερνητικού αυταρχισμού, καταστολής και αντιδημοκρατικής εκτροπής με το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο εναλλακτικό προοδευτικό σχέδιο, αξιόπιστο και κοστολογημένο, με συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της πολύπλευρης κρίσης, τη στήριξη των εργαζομένων, του κοινωνικού κράτους και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Στόχος του προγράμματος μας είναι μια βιώσιμη ανάπτυξη σε μια δίκαιη κοινωνία.

Για μας, η εργασία αποτελεί παραγωγική δύναμη και η στήριξη των μισθών, η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και η μείωση των ανισοτήτων συμβάλλουν στην οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο, οι προγραμματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στοχεύουν στην ενίσχυση των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, τη θέσπιση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση για μισθούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της ΕΕ, και την επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού με συλλογική διαπραγμάτευση, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με κατώτατο όριο την τιμαριθμική αναπροσαρμογή κάθε έτους. Δέσμευσή μας αποτελεί η κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων της ΝΔ, η επαναφορά της αιτιολογημένης απόλυσης, η κατοχύρωση του οκταώρου, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών, η σταδιακή εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών και η επανίδρυση και επαρκής στελέχωση του ΣΕΠΕ, ώστε να παρεμβαίνει αποτελεσματικά για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Στηρίζουμε τη γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στις 9 Νοέμβρη. Με την ενεργό συμμετοχή μας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, καταδικάζουμε την αντιδημοκρατική και αντικοινωνική κυβερνητική πολιτική, υποστηρίζουμε την ανάπτυξη ενός ισχυρού κοινωνικού κινήματος κατά της ακρίβειας, που αγωνίζεται για τη στήριξη των εργαζομένων και την κοινωνική αλληλεγγύη και στέλνουμε ισχυρό μήνυμα ότι έχει έρθει η ώρα της πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής!\

 

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου,

τομεάρχισσα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία
και βουλεύτρια Β1’ Βόρειας Αθήνας

 

 

 

 

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:
Δίνουμε το «παρών»στη συλλογική μάχη
για την ανόρθωση της κοινωνίας

 

Η πραγματικότητα της καθημερινότητας είναι ζοφερή για το συντριπτικό μέρος της κοινωνίας. Τα νοικοκυριά ασφυκτιούν υπό το βάρος του κύματος της ακρίβειας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις απειλούνται με λουκέτο, οι εργαζόμενοι καταδικάζονται σε μισθούς φτώχειας και εργασιακούς όρους ανασφάλειας και οι νέοι σε ένα αβέβαιο μέλλον.

Σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, που ο κόσμος της εργασίας και η κοινωνία γενικότερα πλήττονται ανεπανόρθωτα, είναι ξεκάθαρο ότι απαιτείται ένα ισχυρό κοινωνικό δίχτυ συνοχής και προστασίας.

Ένα δίκτυ προστασίας που θα αντιστρέψει τις ιδεοληψίες της Νέας Δημοκρατίας για τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, για την καθήλωση και συμπίεση των εισοδημάτων που καθιστούν φτωχότερους τους μικρομεσαίους και τους φτωχούς, για τις μεγάλες φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους, ώστε να γίνουν πλουσιότεροι, για τη συνέχιση ενός πτωχευμένου παραγωγικού μοντέλου.

Ένα δίκτυ προστασίας που θα αντισταθεί στις πολιτικές που η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει συστηματικά επί τριάμισι χρόνια, αδιαφορώντας απέναντι στις αγωνίες και τα πραγματικά προβλήματα της μεγάλης κοινωνικής πλειονότητας.

Διότι είναι αυτή η κυβέρνηση που συνειδητά υποβάθμισε τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, θεσμοθέτησε τον νέο πτωχευτικό κώδικα και την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας, στέρησε από τους συνταξιούχους εισοδήματα, δεν έχει προχωρήσει σε καμία λήψη μέτρων ουσιαστικής και μόνιμης στήριξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους, δεν αύξησε τον κατώτατο μισθό στα αναγκαία επίπεδα, παρόλο που στην υπόλοιπη Ευρώπη αυτό συνέβη ακόμα και σε υφεσιακές συνθήκες, αποκλείει στην ουσία τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τώρα περισσότερο από ποτέ απαιτείται αύξηση τόσο του κατώτατου μισθού και η επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου με καθολική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, όσο και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, για να καλύψουν την αύξηση του πληθωρισμού. Επιβάλλεται κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη (ν. 4808/2021) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση. Χρειάζονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και άλλα μέτρα, όπως μείωση του ΦΠΑ στα βασική είδη διατροφής, επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος, προστασία της πρώτης κατοικίας, θεσμοθέτηση ενός νέου ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δείξει με κάθε τρόπο τις προθέσεις της. Γι’ αυτό, με ρεαλισμό και υπευθυνότητα είναι η ώρα της συλλογικής μάχης, για να ξανασταθεί στα πόδια της η κοινωνία. Της μάχης για αξιοπρεπή εργασία και κοινωνική προστασία, αλλά και για δημοκρατία και ανάπτυξη με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, κόντρα στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού που δυσχεραίνουν συνεχώς τις συνθήκες ζωής των πολιτών. Της μάχης για την οποία, αν και πολλές φορές τα συνδικάτα δοκιμάζονται, ωστόσο αποτελούν μοναδικό αμυντικό μηχανισμό στο πλαίσιο μιας αγοράς εργασίας όπου οι παραβιάσεις του θεσμικού πλαισίου είναι ιδιαίτερα συχνές.

Σε αυτήν τη μάχη, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δίνει το «παρών».

 

Γιώργος Μουλκιώτης,

υπεύθυνος ΚΤΕ Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,
βουλευτής Βοιωτίας ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

 

 

ΚΚΕ: Γιατί απεργούμε

 

Τις μέρες αυτές «φουντώνει» η συζήτηση στους χώρους δουλειάς για την προετοιμασία της μεγάλης πανελλαδικής–πανεργατικής απεργίας στις 9 Νοέμβρη. Την ερχόμενη Τετάρτη, χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα θα ενώσουν τις φωνές τους στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα πως «φτάνει πια», διεκδικώντας αυξήσεις σε μισθούς, υπογραφή ΣΣΕ, προστασία του λαϊκού εισοδήματος από τις ραγδαίες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα κατανάλωσης. Θα νεκρώσουν οι χώροι δουλειάς, για να μην κοπεί το ρεύμα σε κανένα λαϊκό νοικοκυριό, να σταματήσουν οι διώξεις πρωτοπόρων εργατών, να «μπει φρένο» στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών.

Οι εργαζόμενοι απεργούν:

- Γιατί φουντώνει η οργή που προκαλεί η υποκρισία της κυβέρνησης, που επιχειρεί να παρουσιάσει ως πολιτική στήριξης των λαϊκών οικογενειών από την ακρίβεια, την αύξηση των λογαριασμών ρεύματος και θέρμανσης, διάφορα μέτρα – κοροϊδία τύπου «pass» και άλλα, με τα λαϊκά νοικοκυριά να στενάζουν από τους πανάκριβους λογαριασμούς και τον «μπαμπούλα» του δύσκολου χειμώνα να προκαλεί μεγαλύτερη ανασφάλεια.

- Γιατί ακόμα και εκείνοι που είχαν προσδοκίες από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για μειώσεις στις τιμές των ειδών βασικής κατανάλωσης, ήρθαν αντιμέτωποι με έναν ακόμα εμπαιγμό, βλέποντας τις εβδομαδιαίες προσφορές των super market να βαφτίζονται «καλάθι του νοικοκυριού» και το λαϊκό εισόδημα να «γίνεται καπνός». Γιατί «δεν πάει άλλο» η λαϊκή οικογένεια να περικόπτει διαρκώς ακόμα και βασικές ανάγκες, γιατί δεν βγαίνει ο μήνας, να συμβιβάζεται στη ζωή με τα ελάχιστα. Γιατί δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως φυσιολογικό να «μετράει» αν θα ανάψει το θερμοσίφωνο ή αν θα ψήσει το φαΐ στον φούρνο.

- Γιατί την ίδια ώρα που ο λαός «βράζει στο καζάνι», οι επιχειρηματικοί όμιλοι θησαυρίζουν, καταγράφουν ρεκόρ κερδοφορίας, ειδικά όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, στα καύσιμα, στα τρόφιμα κ.ά.

- Γιατί έχει έρθει η ώρα οι εργαζόμενοι να πιστέψουν στη δύναμή τους, αντλώντας θάρρος από την πείρα που έχουν πως τίποτα δεν τους χαρίστηκε, αλλά το κέρδισαν με αγώνα. Να γυρίσουν την πλάτη σε όσους επίδοξους «σωτήρες» τούς θέλουν στο περιθώριο για να ετοιμάζουν την επάνοδό τους στο τιμόνι της διαχείρισης του ίδιου αντιλαϊκού δρόμου πολιτικής. Αυτή είναι και η απάντηση σε όσους, με πρώτο βιολί τον ΣΥΡΙΖΑ, καλούν τον λαό να περιμένει ουσιαστικά τις κάλπες, επενδύοντας στην κυβερνητική εναλλαγή. Την ίδια στιγμή μάλιστα, νομιμοποιεί τους αντεργατικούς νόμους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως κάνει αυτή την περίοδο με τη νομιμοποίηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας–παρωδία που στήνει η Κεραμέως στους εκπαιδευτικούς.

- Γιατί και η σημερινή κατάσταση δείχνει ότι «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό». Αυτό τον δρόμο φωτίζουν οι μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης, σε κάποιες από αυτές για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες. Οι εικόνες με τους γάλλους απεργούς, τους γερμανούς λιμενεργάτες να παραλύουν ολόκληρα λιμάνια, τους Βρετανούς να πλημμυρίζουν τους δρόμους, είναι τρανή απόδειξη ότι το μόνο που δεν ξόφλησε, είναι οι αγώνες, σε αντίθεση με κάθε άλλη συνταγή που πλασάρει το σύστημα της εκμετάλλευσης.

 

Μαρία Κομνηνάκα,

 βουλεύτρια του ΚΚΕ

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet