Μάνος Λοΐζος 40 χρόνια μετά
Τo Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τιμά τη μνήμη και το έργο του σπουδαίου Μάνου Λοΐζου, σε ένα εξαιρετικό μουσικό αφιέρωμα με «προσκεκλημένους» την Μαργαρίτα Ζορμπαλά και τον Απόστολο Ρίζο. Ο τίτλος της συναυλίας είναι «Με φάρο το φεγγάρι» και πρόκειται για μια μουσική αναδρομή στο έργο ενός σημαντικού συνθέτη και ενός από τους πιο καίριους στιχουργούς της εποχής, σαράντα χρόνια μετά τον θάνατό του. Λένε ότι ο Μάνος Λοΐζος πέθανε στις 17 Σεπτεμβρίου 1982 στη Μόσχα. Δεν είναι αλήθεια… Ο Μάνος Λοΐζος κατάφερε με μόλις 10 δίσκους που εκδόθηκαν όσο ζούσε και ακόμα δυο που εκδόθηκαν μετά, να αφήσει στη μνήμη και στην καρδιά μας ένα από τα πιο ισχυρά αποτυπώματα όσον αφορά στο ελληνικό τραγούδι. Η δισκογραφική εταιρεία MINOS-EMI και η Μυρσίνη Λοΐζου γιορτάζουν την επέτειο με σειρά εκδηλώσεων, επανεκδόσεων και νέων ηχογραφημάτων. Στο πλαίσιο αυτό η Μαργαρίτα Ζορμπαλά και ο Απόστολος Ρίζος επιλέγουν από το σύνολο των τραγουδιών του αυτά που τους συγκινούν και τους καθηλώνουν, «αγκαλιάζοντας» το ανεκτίμητο ρεπερτόριο και δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα.
Έτσι, ξεκινώντας από την Κύπρο, όπου μένει μόνιμα, με δυο παραστάσεις αφιερωμένες στον Μάνο Λοΐζο, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά ταξιδεύει και στην αγαπημένη της Θεσσαλονίκη, για μια ακόμα παράσταση, πιστεύοντας ότι η αναδρομή στο τόσο σημαντικό έργο του συνθέτη αποτελεί ουσιαστική κατάθεση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και υπενθύμιση στους νεότερους της διαχρονικότητας του μουσικού έργου. Ο Απόστολος Ρίζος που συμπράττει ισότιμα, όντας ένας από τους πιο αξιόλογους τραγουδοποιούς της νέας γενιάς, έχει ασχοληθεί πολλά χρόνια με προσήλωση και αγάπη, με το έργο του Λοΐζου.
Στη συγκεκριμένη παράσταση, τους δυο καλλιτέχνες συνοδεύουν τέσσερις σολίστες μουσικοί με μαέστρο και ενορχηστρωτή τον πιανίστα Νεοκλή Νεοφυτίδη. Παίζουν οι μουσικοί: Ανδρέας Θεοχάρους, Κωνσταντίνος Μακαρίτης και Κώστας Χαλλούμας.
Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, στις 9μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» (κτίριο Μ2).
Μνήμη Μικράς Ασίας
.JPG)
Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών και ο Βύρων Φιδετζής σε μια συναυλία αφιερωμένη στις οδυνηρές μνήμες της Μικρασιατικής Καταστροφής, από την οποία συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται αποκλειστικά έργα των ελλήνων συνθετών Μανώλη Καλομοίρη, Πέτρου Πετρίδη και Γεωργίου Πονηρίδη που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Μικρά Ασία, όταν ακόμη ο Ελληνισμός ήταν ακμαίος και ανθηρός. Στα έργα τους μεταφέρονται και απηχούνται οι μνήμες και τα βιώματα της παιδικής και νεανικής τους ηλικίας, που καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό την καλλιτεχνική τους φυσιογνωμία. Ταυτόχρονα περιλαμβάνονται σκοποί, τραγούδια, χοροί, μελωδίες και ρυθμοί από την ιδιαίτερη και πλούσια πολιτιστική παράδοση της Μικράς Ασίας, της Κωνσταντινούπολης και του Πόντου.
Συμμετέχουν οι σολίστ: Νίνα Κουφοχρήστου (σοπράνο), Σοφία Κυανίδου (σοπράνο), Φίλιππος Μοδινός (τενόρος), Τάσης Χριστογιαννόπουλος (βαρύτονος).
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα έργα: «Βυζαντινή θυσία» του Πέτρου Πετρίδη, ο οποίος γεννήθηκε στην Καππαδοκία. «Τρία ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια» του Γεωργίου Πονηρίδη, που γεννήθηκε στη μικρασιατική ακτή της Κωνσταντινούπολης. Κεντρικό έργο του προγράμματος είναι η σύνθεση «Από τη ζωή και τους καημούς του Καπετάν Λύρα» του Μανώλη Καλομοίρη. Γράφτηκε από τον συνθέτη προς το τέλος της ζωής του και αποτελεί το «μουσικό απομνημόνευμά» του από τη μακρόχρονη καλλιτεχνική του διαδρομή. Ο «Καπετάν Λύρας» είναι ο ίδιος ο Καλομοίρης που κρατά στα χέρια του τη «λύρα» της μουσικής δημιουργίας και των αναμνήσεων, ξεκινώντας από τα παιδικά του χρόνια στη Σμύρνη, όπου και είχε γεννηθεί.
Η ημερομηνία της συναυλίας «Μνήμη Μικράς Ασίας» απέχει χρονικά λίγες μόνο εβδομάδες από την επέτειο της Καταστροφής της Σμύρνης και απευθύνεται, πριν από όλα, στους ανθρώπους που έλκουν την καταγωγή τους από τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες του 1922. Είναι εκείνοι που διατηρούν άσβεστες τις μνήμες και τα τεκμήρια της χρυσής εποχής του ελληνικού στοιχείου της Μικράς Ασίας και της Σμύρνης, αλλά και της ανείπωτης καταστροφής που ακολούθησε. Ταυτόχρονα όμως απευθύνεται σε όλους τους σύγχρονους Έλληνες που ενδιαφέρονται για την πολιτιστική παράδοση αυτού του τόπου.
Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.
H μεγάλη γιορτή της τζαζ
Εννέα συναυλίες με την αφρόκρεμα της ελληνικής και διεθνούς τζαζ, με μουσικούς από όλο το φάσμα της τζαζ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Συμμετέχουν:
Stefano di Battista Quartet, «Morricone Stories», Σάββατο 5/11, στις 9μμ, αίθουσα Banquet.
O Στέφανο ντι Μπατίστα, αγαπημένος φίλος και συνεργάτης του Ένιο Μορικόνε, ζωντανεύει με το κουαρτέτο του συνθέσεις του κορυφαίου κινηματογραφικού συνθέτη που άφησαν εποχή.
.JPG)
«Τα μπλουζ του Θάνου», Κυριακή 6/11, στις 9μμ, αίθουσα Banquet.
Μουσικοί που συμπορεύτηκαν με τον Θάνο Μικρούτσικο σε ξεχωριστές στιγμές της καλλιτεχνικής του πορείας ερμηνεύουν συνθέσεις του σε ύφος τζαζ και μπλουζ, αλλά και τραγούδια σε ποίηση Ελευθερίου, Καβάφη, Καββαδία, Μπρεχτ και Τριπολίτη. Καλλίστρατος Δρακόπουλος στα τύμπανα, Μάξιμος Δράκος στο πιάνο, Γιώτης Κιουρτσόγλου στο μπάσο, David Lynch στο σαξόφωνο, το φλάουτο, τα κρουστά, Θύμιος Παπαδόπουλος στα πνευστά. Τραγουδάει ο Χρήστος Θηβαίος.
Δημήτρης Βασιλάκης, Gil Weinberg, Shimon Robot & Friends, Δευτέρα 7/11, στις 9μμ, υποσκήνιο Β΄ αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη. Σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.
Espen Berg Τrio, Τρίτη 8/11, στις 9μμ, υποσκήνιο Β΄ αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη.
Το βραβευμένο νορβηγικό Espen Berg Trio, ένα από τα σημαντικότερα τζαζ τρίο της εποχής μας, εμφανίζεται στην Αθήνα με ένα πρόγραμμα πλούσιο σε τολμηρές μελωδικές εναλλαγές και ευφάνταστες πολυρυθμίες.
Σάκης Παπαδημητρίου, Τετάρτη 9/11, στις 9μμ, αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.
Ο πιανίστας Σάκης Παπαδημητρίου, παρά τα 82 του χρόνια, παραμένει ένας θαλερός και δημιουργικός μουσικός που μεταφέρει επί σκηνής ένα μοναδικό κράμα εμπειρίας και φρεσκάδας, νοσταλγίας και ορμής, υπηρετώντας την ουσία της τζαζ.
Pappas and Friends, Πέμπτη 10/11, στις 9μμ, αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.
Σταύρος Λάντσιας, Παρασκευή 11/11, στις 9μμ, αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.
Ο κύπριος πιανίστας και συνθέτης Σταύρος Λάντσιας συγκαταλέγεται στους
πλέον καταξιωμένους τζαζίστες της σύγχρονης ελληνικής σκηνής και έχει στο ενεργητικό του διασκευές αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις με επιρροές ιδίως από την κλασική και κινηματογραφική μουσική.
Alex Drakos Quartet, guest: Κατερίνα Πολέμη, Σάββατο 12/11 ,στις 9μμ, αίθουσα Banquet.
Dimitris Kalantzis Quartet, «A Tribute to Michel Legrand», Κυριακή 13/11, στις 9μμ, αίθουσα Banquet.
Tο Kουαρτέτο του Δημήτρη Καλαντζή, μετά τις εξαιρετικά επιτυχημένες του αναγνώσεις πάνω στο έργο των Θεοδωράκη και Χατζιδάκι, ετοίμασε ένα αφιέρωμα στον Μισέλ Λεγκράν, εμπνευσμένο από τη μουσική του γάλλου συνθέτη, ενός από τους σπουδαιότερους «κινηματογραφικούς» συνθέτες του 20ού αιώνα.
Με την ιδιαίτερη «βραχνάδα» στη φωνή
.JPG)
Ο σπουδαίος Έλληνας δημιουργός και ερμηνευτής Κώστας Χατζής, υπηρετώντας πιστά το κοινωνικό τραγούδι σφράγισε μια ολόκληρη εποχή, για περισσότερες από έξι δεκαετίες. Είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Με την κιθάρα και την ιδιότυπη φωνή του ήταν ουσιαστικά ο πρώτος που τραγούδησε μπαλάντες με κοινωνικό περιεχόμενο. Πολλά τραγούδια του έχουν μείνει κλασικά: «Απ’ τ’ αεροπλάνο», «Σπουδαίοι άνθρωποι, αλλά…», «Ο Στρατής», «Σύνορα η αγάπη δεν γνωρίζει», «Δε βαριέσαι αδερφέ», «Κι ύστερα», «Η αγάπη όλα τα υπομένει» και τόσα άλλα!
Ξεχωριστός με την ιδιαίτερη «βραχνάδα» στη φωνή του, θα παρουσιάσει ένα μοναδικό πρόγραμμα με τη λυρικότητα και την ευαισθησία των στίχων και της μουσικής των τραγουδιών, που σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή. Μαζί του τραγουδούν η Λία Βίσση και η Δανιέλα Χατζή. Την ορχήστρα διευθύνει ο Μαέστρος Γιώργος Παγιάτης.
Στη
Τις Παρασκευές 11, 18 και 25 Νοεμβρίου, στις 10μμ, στη μουσική σκηνή Σφίγγα (Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής, τηλέφωνο κρατήσεων: 6987844845, 2114096149).