Με αφορμή την οργανωμένη επίθεση από ομάδα φασιστών σε μαθητές και μέλη αντιρατσιστικής συλλογικότητας, που μοίραζαν φυλλάδια, στις 6 του Οκτώβρη, στο 1ο ΕΠΑΛ Αμαρουσίου, πραγματοποιήθηκε -στις 17/10- ευρεία σύσκεψη φορέων από τα Βόρεια Προάστια, με στόχο τον συντονισμό των αντιφασιστικών δράσεων στην ευρύτερη περιοχή. Κοινός τόπος όλων ήταν η ανάγκη για κοινή και ενωτική δράση, ώστε να φράξουμε τον δρόμο στην επανεμφάνιση των φασιστών -είτε μέσα στα σχολεία, είτε στις γειτονιές μας- και συζητήθηκαν πρόσφατες και παλιότερες εμπειρίες της αντιφασιστικής μάχης στα βόρεια προάστια και τρόποι παρέμβασης στα σχολεία.

Καταλήξαμε στη σύνταξη μιας κοινής ανακοίνωσης, την οποία συνυπέγραψαν φορείς, τοπικές ΕΛΜΕ, Ενώσεις Γονέων, σύλλογοι των περιοχών μας και πλήθος δημοτικών παρατάξεων, από το χώρο κυρίως της ευρύτερης αριστεράς και συναποφασίστηκε αντιφασιστική διαδήλωση την 1η Νοέμβρη, στην πλατεία ΗΣΑΠ στο Ηράκλειο Αττικής -μέρα που φασίστες οργανώνουν τα τελευταία χρόνια συγκέντρωση μπροστά από τα παλιά τους γραφεία - και αντιφασιστική συναυλία στις 12 Νοέμβρη, στην πλατεία ΗΣΑΠ στο Μαρούσι.

Η αντιφασιστική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και με τη μαζική συμμετοχή της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στα Βόρεια, φοιτητών, μελών της Ν.Ε.Β.Α. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δίπλα στους εκπροσώπους των φορέων, των συλλόγων, της ΚΕΕΡΦΑ Βορείων Προαστίων και εκπροσώπων και μελών δημοτικών παρατάξεων των περιοχών μας, από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.

Προετοιμάζοντας την πρώτη αυτή κινητοποίηση, μεταξύ άλλων, είχα την τύχη και τη χαρά ως Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ΓΕΛ, στο οποίο πηγαίνουν οι κόρες μου, να συνομιλήσω με το 15μελές του σχολείου και να μοιραστούμε τους προβληματισμούς μας. Τα παιδιά, ανταποκρινόμενα απολύτως θετικά σε όλες αυτές τις δράσεις, ήταν εκείνα που εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι πολλοί συνομήλικοί τους, δεν γνωρίζουν τι είναι φασισμός κι ότι πρέπει να κάνουμε και άλλες σχετικές εκδηλώσεις μέσα στο σχολείο. Ακούγοντας τους εκπροσώπους του 15μελούς να λένε, ότι θα πρέπει να ενημερωθούν κυρίως οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, αλλά και της Β’ Λυκείου (γεννημένοι το 2006) γιατί μετά την αλλαγή της χρονιάς θα έχουν δικαίωμα ψήφου και πρέπει να ξέρουν τόσο τι σημαίνει φασισμός όσο και τη σημασία της ψήφου, για να μην απέχουν, όπως συμβαίνει σε μεγάλο ποσοστό, η χαρά μου ήταν τεράστια!

Ο πρόεδρος του 15μελούς, με την απόλυτη συμφωνία του δημοκράτη και προοδευτικού διευθυντή του σχολείου, πήρε την κοινή ανακοίνωση των φορέων και την μοίρασε σε όλα τα τμήματα, δίχως δεύτερη σκέψη και δίχως όλα αυτά τα «ναι μεν, αλλά», που βάζουμε εμείς οι ενήλικοι και ενίοτε και οι «δικοί μας»…

Μετά απ’ όλες αυτές τις μικρές, ωραίες ιστορίες, που όμως δεν τις ακούμε συχνά, γιατί μάλλον «δεν πουλάνε», σκέφτομαι ότι σε αντίθεση με το ζόφο, τη σήψη, τη διαφθορά και την παρακμή που τα συστημικά ΜΜΕ και το κυρίαρχο σύστημα, μας προβάλλουν καθημερινά, οι πολλοί, καθημερινοί, άνθρωποι, τα νέα παιδιά που νοιάζονται και αγωνιούν για μια καλύτερη κοινωνία, δίχως βία και μισαλλοδοξία, είναι εδώ, δίπλα μας και είναι χρέος μας να κάνουμε τη φωνή τους να ακουστεί, να τους βγάλουμε μπροστά και να συμπορευτούμε μαζί τους! Αυτό και μόνον, για αρχή!

Μάγδα Σκούντζου Η Μάγδα Σκούντζου είναι δικηγόρος, υπεύθυνη της ΘΕ Δικαιωμάτων
της Ν.Ε.Β.Α. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet