Η δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Open είναι αποκαλυπτική. Κάτι κινείται, με αυξανόμενο ρυθμό και σε διευρυνόμενα πεδία. Η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βαίνει μειούμενη, από το 9,8% τον Νοέμβριο του 2021, στο 6,8% σήμερα, με τη φθορά να επιταχύνει από τον Αύγουστο και ύστερα. Το πολιτικό σύστημα νιώθει τους τριγμούς της κρίσης εμπιστοσύνης στην οποία έχει βυθιστεί, με την υπόθεση Πάτση να προκαλεί βαθιές τομές.

 

Βαθιές τομές

 

Οι παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων ίσως και να απορροφήθηκαν από την κοινή γνώμη, η οποία έχει βρεθεί αβοήθητη μπροστά στη χιονοστιβάδα της ακρίβειας. Όμως η υπόθεση Πάτση, τους κάνει να νιώθουν πως τους αφορά. Διότι ο Α. Πάτσης κερδοσκοπεί πάνω σε κόκκινα δάνεια, με την κυβέρνηση να το γνωρίζει, να το ανέχεται και να αργεί πολύ να αντιδράσει, όπως αποτυπώθηκε στην έρευνα της MRB. Ένα ακόμα νέα στοιχείο είναι ότι η ανησυχία για την ακρίβεια μειώθηκε λίγο (στο 51,9%), προσθέτοντας στη λίστα με τα ζητήματα που προκαλούν ανησυχία την υπόθεση Πάτση και φέρνοντάς τη στη δεύτερη θέση με 11%. Ακολουθούν η ανεργία με 10,3%, τα ελληνοτουρκικά με 7,6%, ο πόλεμος στην Ουκρανία με 7,3%, η εγκληματικότητα με 6,8%, το μεταναστευτικό με 3,4% και η πανδημία με 1,5%. Ακόμα εκτιμάται σε ένα ποσοστό 61,1% πως το καλάθι του νοικοκυριού δεν θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, με τη δημοσκόπηση να γίνεται τις μέρες που δεν έχει εφαρμοστεί το μέτρο και επομένως η μέτρηση να εμπεριέχει και τις προσδοκίες. Όπως αναμένεται, στην επόμενη μέτρηση η απογοήτευση από το μέτρο θα είναι υψηλή.

Η υπόθεση Πάτση αποτιμάται ως πολύ ή αρκετά σοβαρό θέμα (81,4%), όταν η αντίστοιχη απάντηση για τις υποκλοπές ήταν 65,5%. Στους ψηφοφόρους της ΝΔ δε δεν παρατηρείται κάποια διαφοροποίηση, όπως γινόταν στις υποκλοπές, με το 80,4% να το χαρακτηρίζουν αντίστοιχα ως πολύ ή αρκετά σοβαρό θέμα. Στη σύγκριση των δύο σκανδάλων αναδεικνύεται και η αρνητική επιρροή που αναμένεται να έχει το σκάνδαλο Πάτση στην κυβέρνηση της ΝΔ: Στη μέτρηση του Σεπτεμβρίου, όπου η ακρίβεια αποτελούσε πρόβλημα για το 78,9% των ερωτηθέντων, οι υποκλοπές εμφανίζονταν στο 8,2%. Στη μέτρηση του Νοέμβρη, η ακρίβεια είναι στο 77,8% και η υπόθεση Πάτση στο 24,8%. Εστιάζοντας δε στα ζητήματα καταλληλότητας, βλέπουμε ότι ο πρωθυπουργός χαίρει εμπιστοσύνης ως προς τη διαχείριση των εθνικών θεμάτων (46% έναντι 20,6% του Αλ. Τσίπρα) και της εγκληματικότητας (40,3% έναντι 23,4%), ενώ ο Αλ. Τσίπρας εμφανίζεται να έχει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης ότι μπορεί να χειριστεί θέματα στήριξης του εισοδήματος της μικρομεσαίας τάξης (34,7% έναντι 28,5% ο Κ. Μητσοτάκης και 34,5% κανένας από τους δύο), θέματα διαφθοράς και διαφάνειας (29,2% έναντι 24% ο Κ. Μητσοτάκης και 43,5% κανένας από τους δύο), όπως και θέματα ακρίβειας και αισχροκέρδειας (30,6% έναντι 29,4% ο Κ. Μητσοτάκης και 37% ο κανένας).

 

Μονοκαλλιέργεια

 

Η δημοσκόπηση της MRB μάς κάνει να δούμε με άλλα μάτια την επικαιρότητα και τις κινήσεις της κυβέρνησης όλη την εβδομάδα που πέρασε. «Αν η Ελλάδα είχε 85% πληθωρισμό και εγώ θα ήθελα να αλλάζω τη συζήτηση», είπε ο Κ. Μητσοτάκης στη σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Βερολίνο, αναφερόμενος στον Τ. Ερντογάν και τις τουρκικές προκλήσεις. Ανατρέχοντας στις δημόσιες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού βλέπουμε μία μονοκαλλιέργεια. Στα ταξίδια του στην Λιθουανία, στην Εσθονία και στο Βερολίνο, ο έλληνας πρωθυπουργός εστίασε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στη διεθνοποίηση του ζητήματος. Όπως ανακοινώθηκε δε είναι έτοιμο το στρατηγικό σχέδιο «Δημόσια Διπλωματία», το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό. Όπως έλεγε κυβερνητική πηγή στην «Καθημερινή», «ο συγκεκριμένος μηχανισμός θα λειτουργεί όποτε χρειαστεί και ως ένας σημαντικός βραχίονας στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διεθνοποιεί τις προκλήσεις της Τουρκίας, οπτικοποιώντας σε σχεδόν πραγματικό χρόνο κάθε παραβίαση και πρόκληση». Στην «Καθημερινή», και πάλι, δημοσιεύτηκε πως το πρωί της Τρίτης «μία ανάσα από ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο έφτασαν το λιμενικό σώμα και τουρκική ακτοφυλακή ανοιχτά της Σάμου». Όπως περιγράφεται «τα στελέχη των δύο σωμάτων βρέθηκαν σε απόσταση αναπνοής μεταξύ τους και με τα όπλα ανά χείρας, αναμένοντας εντολή να τα χρησιμοποιήσουν, κάτι που τελικά δεν συνέβη». Στη δημοσκόπηση της MRB καταγράφηκε πως η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία θα πρέπει να είναι περισσότερο σκληρή (48,2%, με το ποσοστό αυτό στην μέτρηση του Σεπτεμβρίου να είναι 41,8%).

Την μονοκαλλιέργεια των τοποθετήσεων του Κ. Μητσοτάκη την εβδομάδα που μας πέρασε έσπασε η τοποθέτηση του στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση, όπου δήλωσε σκωπτικά «αποστρέφω το βλέμμα από εκείνους που θεωρούν ότι είναι πολιτική αρένα το ποιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας. Από αυτούς που επί μέρες τολμούσαν να τοποθετούν κομματικά πρόσημα σε τέτοιου είδους πράξεις μέχρι που τους χαστούκισε ο ίδιος ο καθρέφτης». Κάλυψε έτσι το κυβερνητικό επιτελείο τρία ευρήματα της MRB, την εμπιστοσύνη στα εθνικά θέματα και τα θέματα εγκληματικότητας και το στοιχείο πως η απάντηση κανένας από τους δύο είναι υψηλά σε αρκετά ζητήματα, και επομένως από το να πέσει μόνος του ο πρωθυπουργός, καλύτερα είναι να συμπαρασύρει και τον πολιτικό αντίπαλο, στη λογική του «όλοι ίδιοι είναι».

 

Αφήνεται χώρος

 

Αφήνει έτσι, όμως, δίχως απάντηση, δίνοντας χώρο στην αντιπολίτευση να πει τις προτάσεις και τις θέσεις της, τα μείζονα προβλήματα της κοινωνίας. Το ζήτημα των σκανδάλων και της διαφθοράς –αρνήθηκε ο πρωθυπουργός να απαντήσει σε σχετική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή αυτή την Παρασκευή, όπως και να συναντήσει την ευρωπαϊκή επιτροπή PEGA που διερευνά το σκάνδαλο των υποκλοπών- αλλά και το ζήτημα της ακρίβειας. Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από την πανελλαδική, πανεργατική απεργία της 9ης Νοέμβρη και σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ είμαστε μπροστά στην κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών. Συγκεκριμένα οι οικογένειες με εισοδήματα έως 750 ευρώ το μήνα, έχουν υποστεί μείωση της αγοραστικής τους δύναμης της τάξης του 40%, ενώ τα νοικοκυριά με μέσο εισόδημα 1.100 ευρώ, η απώλεια είναι 9-14%. Στα σούπερ μάρκετ, λόγω της ακρίβειας, ο τζίρος τους αυξήθηκε 4,5% το εννεάμηνο του 2022 και οι αποταμιεύσεις έχουν πλέον περάσει σε αρνητικό έδαφος. Όποιο νοικοκυριό, δηλαδή, κατάφερε στην πανδημία να αποταμιεύσει από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, τώρα το διαθέτει να συμπληρώσει το εισόδημά του. Αλλά και αυτή η πηγή εισοδήματος στερεύει. Η κυβέρνηση μη μπορώντας να δώσει τα εργαλεία στον πρωθυπουργό να απαντήσει πειστικά και αποτελεσματικά σε αυτά τα προβλήματα, τα αφήνει στη σιωπή. Και εδώ υπάρχει όχι μόνο χαραμάδα, αλλά πεδίο δόξης λαμπρό. Αρκεί να απαντηθούν αξιόπιστα, συλλογικά, χωρίς επιφυλάξεις ή κρατήματα. Με όραμα που δεν θα πραγματώνεται τη μέρα της κάλπης, αλλά θα κοιτά πέρα και μακριά.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet