Σε μαζική και αγωνιστική συμμετοχή όλων των εργαζομένων στη γενική απεργία της 9ης Νοέμβρη, καλούν τα κόμματα και οι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, με δηλώσεις τους στην «Εποχή». Τα στελέχη τους επισημαίνουν ότι πρόκειται για σταθμό στην πορεία του εργατικού κινήματος και εφαλτήριο για την κλιμάκωση των αγώνων κατά των πολιτικών της κυβέρνησης, οι οποίες: εντείνουν τις ανισότητες, προκαλούν την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, καθηλώνουν τους μισθούς, πλήττουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, τροφοδοτούν τη γεωπολιτική αστάθεια και αυξάνουν τον κίνδυνο για πολεμικές συγκρούσεις – ακόμα και στη γειτονιά μας.

 

ΛΑΕ-Ανυπότακτης Αριστεράς: Φραγμός στην επίθεση της κυβέρνησης

 

Ο Δημήτρης Στρατούλης και η Μαριάνα Τσίχλη, γραμματείς της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτης Αριστεράς, ανάμεσα στα άλλα, τονίζουν: «Οι δυνάμεις της Αριστεράς οφείλουν να συμπαραταχτούν και να πρωτοστατήσουν στη στήριξη της γενικής απεργίας, με κοινή δράση και συντονισμό στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στους χώρους εργασίας, στους χώρους της νεολαίας, στις γειτονιές, για να μπει φραγμός στην επίθεση της κυβέρνησης και όσων συναινούν και στηρίζουν τις πολιτικές της. Έτσι, μπορεί να δοθεί ώθηση και έμπνευση να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τους αγώνες ενάντια στην ακρίβεια, στις ιδιωτικοποιήσεις, τους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις, για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών, εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας και στις εγκληματικές για τους λαούς κυρώσεις».

 

ΝΑΡ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ταξική συσπείρωση και ισχυρή αντικαπιταλιστική Αριστερά

 

Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δια του Αντώνη Δραγανίγου, προτείνουν ανεξάρτητη δράση στους αγώνες, αντικαπιταλιστική Αριστερά για μάχη ως το τέλος, και μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Τα κρίσιμα ζητήματα σήμερα για το εργατικό και λαϊκό κίνημα και την Αριστερά είναι, πρώτον, η οικοδόμησης μιας πλατιάς αγωνιστικής ταξικής συσπείρωση μάχης στο εργατικό κίνημα, ικανή να ξεσηκώσει σοβαρούς αγώνες πέρα από τα ξεπουλήματα και τους συμβιβασμούς της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Και, δεύτερον, να οικοδομηθεί μια ισχυρή Αριστερά, ανεξάρτητη απ’ τις δυνάμεις του συστήματος, αντικαπιταλιστική και κομμουνιστική, που εξοπλισμένη με τα συμπεράσματα των μεγάλων μαχών 2010-2015 θα προχωρήσει τη σύγκρουση με τις δυνάμεις του συστήματος και δεν θα γυρίσει πίσω τον κόσμο, σε μια επονείδιστη υποταγή την οποία ακόμα πληρώνουμε».

 

ΣΕΚ: Απεργία σεισμός για κλιμάκωση του αγώνα

 

Ο Γιάννης Σηφακάκης από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα δηλώνει: «Πάμε για μια πανεργατική απεργία σεισμό στις 9 Νοέμβρη, η επιτυχία της οποίας θ’ ανοίξει τον δρόμο για απεργιακή κλιμάκωση και καλύτερη οργάνωση όλων των χώρων. Ενάντια στις επιθέσεις των αφεντικών και της κυβέρνησης Μητσοτάκη που βρίσκεται στη δεινή θέση να έχει να διαχειριστεί ένα βάρβαρο πρόγραμμα περικοπών, ιδιωτικοποιήσεων και φτώχειας σε συνθήκες απομόνωσής της και έντασης των αγώνων. Θα απεργήσουμε και θα διαδηλώσουμε μαζικά απαιτώντας να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη! Βάζοντας δίπλα στα αιτήματα για αυξήσεις και το δικαίωμα στη δουλειά, τα αιτήματα για τις ελευθερίες που χτυπιούνται βάναυσα από μια πανικόβλητη κυβέρνηση που βλέπει την εργατική τάξη να δίνει με σθένος τη μάχη σε όλους τους χώρους».

 

Αριστερή Ανασύνθεση: Μαζική και μαχητική διεκδίκηση

 

Ο Χρίστος Τουλιάτος από την Αριστερή Ανασύνθεση υπογραμμίζει: «Η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση πλήττουν σοβαρά το εισόδημα των εργαζομένων δημιουργώντας μία ασφυκτική συνθήκη για τη λαϊκή διαβίωση. Η καθήλωση των μισθών και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων είναι αντιδραστικά κεκτημένα που το κεφάλαιο δεν σκοπεύει να απεμπολήσει. Χρειάζεται μαχητική διεκδίκηση και για την πιο μικρή παραχώρηση. Παλεύουμε στα σωματεία μας για να γίνει η απεργία της 9ης Νοέμβρη μία στιγμή μαζικής αντίδρασης ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των κυβερνήσεων της περιόδου των μνημονίων. Συμμετέχουμε στη ΜΑΧΗ – Ανεξάρτητη Ενωτική Ταξική Κίνηση, προσπαθώντας διαρκώς για την αγωνιστική συμπόρευση και συνένωση των μαχόμενων ταξικών δυνάμεων, για να κερδίσουν οι αγώνες, για να μπορέσει ξανά ο κόσμος της εργασίας να πάρει τις τύχες του στα χέρια του. Όλοι/ες στο δρόμο!».

 

ΔΕΑ: επιστροφή της εργατικής τάξης στο προσκήνιο

 

Ο Θοδωρής Πατσατζής, μέλος της ΚΕ της ΔΕΑ, υποστηρίζει πως «η γενική απεργία, με την έγκαιρη προκήρυξή της, κάτι καθόλου συνηθισμένο τα τελευταία χρόνια, έδωσε τα περιθώρια για μαζικοποίηση μέσα από την εκτεταμένη επαναφορά κινηματικών διαδικασιών προετοιμασίας, όπως οι γενικές συνελεύσεις σωματείων, περιοδείες σε χώρους κ.α. Σε αυτά χρειάζεται να επιμείνουμε μέχρι και την τελευταία μέρα. Γιατί αν οι συγκεντρώσεις και η απεργία έχουν μαζική συμμετοχή, μπορούν να βάλουν τη σφραγίδα της επιστροφής της εργατικής τάξης στο προσκήνιο και να καλλιεργήσουν το κλίμα συνέχειας ανά χώρο και κλάδο. Και αυτό είναι που φοβάται περισσότερο το σύστημα. Είναι κρίσιμο να μετατραπεί η αγωνιστική διάθεση των τελευταίων μηνών στους διάφορους εργασιακούς χώρους σε διαρκή και μαζική κινητοποίηση όλων των εργαζομένων».

 

Αναμέτρηση: Το μόνο όπλο που έχουμε

 

Τέλος, η Δήμητρα Ρομποτή, μέλος της γραμματείας του Πανελλαδικού Συμβουλίου της Αναμέτρησης τονίζει ότι «…το “γενικότερο προεκλογικό κλίμα”, αλλά και η λογική της αντιπολίτευσης του “ώριμου φρούτου” που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ –και δευτερευόντως το ΠΑΣΟΚ– στρέφουν τον κόσμο στην αναμονή και την εκλογική ανάθεση. Σίγουρα είναι δύσκολο, βλέποντας κανείς αυτή την ολομέτωπη επίθεση, να επιλέξει να αγωνιστεί. Από την άλλη πλευρά, είναι ο μόνος τρόπος και το μόνο όπλο που έχουμε, για να αλλάξει ο φόβος πλευρά. Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι όμως βιώσιμος μόνο αν οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, συμμετέχουν μαζικά στην απεργία, και ακολουθήσουν το παράδειγμα του ξεσηκωμού σε μια σειρά χωρών στον κόσμο αλλά και στην Ευρώπη, για να μην πληρώσουμε οι από κάτω και αυτή την κρίση τους». 

 

Οικολόγοι Πράσινοι: Να δώσουμε δυναμικό «παρών»

 

Τέλος, όπως μας δηλώνει χαρακτηριστικά η συμπρόεδρος του κόμματος των Οικολόγων Πρασίνων, Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα: «οι Οικολόγοι Πράσινοι παρακολουθούμε στενά εδώ και παρά πολύ καιρό τις εξελίξεις στα θέματα της ενεργειακής και οικονομικής ακρίβειας, της πληθωριστικής έκρηξης και την γενικότερη κατάσταση της πραγματικής οικονομίας. Με την κυβέρνηση να προσπαθεί να “χρυσώσει το χάπι” με μέτρα που κινούνται στα όρια του δημοσιονομικού marketing, με επιδοτήσεις τύπου voucher που έρχονται καθυστερημένα και με το σταγονόμετρο και έχοντας ταυτόχρονα διαμορφώσει ένα πλαίσιο στο οποίο μεγάλες εταιρείες, funds, οικονομικά lobby και λοιποί έχοντες και κατέχοντες με χρηματιστηριακά και λοιπά οικονομικά κόλπα, αλλά και εκμεταλλευόμενοι με τις ευλογίες των κυβερνώντων τον φυσικό και λοιπό πλούτο της χώρας, καθώς και χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προορίζονται για την ουσιαστική ανάκαμψη και σταθερότητα, αισχροκερδούν στην πλάτη των ελλήνων πολιτών, αφήνοντας τους καθ’ όλα εκτεθειμένους στην ακρίβεια. Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε την απόφαση της ΓΣΕΕ για 24ωρη πανελλαδική απεργία, την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου. Θα δώσουμε κι εμείς με τη σειρά μας δυναμικό “παρών”».

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet