Πηγή Λυκούδη «Σμύρνης θυμιάματα»
Ποίηση: Γιάννης Π. Ιωαννίδης
Μανώλης Μητσιάς, Μάνος Κουτσαγγελίδης, Μαρία Σουλτάτου, Γεωργία Αγγέλου
Η επέτειος μνήμης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, τιμήθηκε από τους ανθρώπους της τέχνης και ιδιαίτερα της μουσικής με καταθέσεις σημαντικών έργων που μας έκαναν κοινωνούς των τραγικών ιστορικών γεγονότων μέσα από τις συναυλίες, τις παραστάσεις αλλά και τη δισκογραφία. Με την πεποίθηση ότι ο ρόλος της τέχνης είναι ρόλος αφύπνισης, γνώσης και μέσω αυτής μιας βιωματικής προσέγγισης μεγάλων ιστορικών γεγονότων, όπως αυτό της καταστροφής της Σμύρνης, η συνθέτρια Πηγή Λυκούδη ένοιωσε, όπως δηλώνει η ίδια, την επιτακτική ανάγκη να δημιουργήσει ένα έργο που να αποτελεί φόρο τιμής στις αλησμόνητες πατρίδες. Αυτό το έργο είναι το παρόν δισκογράφημα με τον τίτλο «Σμύρνης θυμιάματα».
Ο δυνατός συγκινησιακά στίχος οδηγεί τη δημιουργό να λειτουργήσει συνθετικά, όπως ακριβώς αντιλαμβάνεται τη μουσική ο Αριστοτέλης στην Ποιητική του, δηλαδή ως ένα μέσο που διεγείρει συναισθηματικά και διευκολύνει την πλήρη κατανόηση του έργου. Εν προκειμένω, η κατανόηση αφορά τον βαθύ πόνο που προκαλεί η καταστροφή της Σμύρνης. Στα δέκα ποιήματα που ξεχώρισε και μελοποίησε, την προσοχή μας ελκύει η αισθητική της μουσικής της, που φανερώνει κυρίως την αναζήτηση ενός ήχου που σέβεται τη συγκίνηση του ποιήματος. Η συνθέτρια εργαλειοποιεί τις επιρροές της, από το σμυρναίικο τραγούδι και τη βυζαντινή μουσική, και, αξιοποιώντας το μελωδικό της ταλέντο, μας χαρίζει δέκα όμορφα τραγούδια: «Η Έξοδος του 22», «Τα καράβια της ξενιτιάς», «Ματωμένη Πατρίδα», «Οι Φλόγες της Σμύρνης», «Με της ομορφιάς τα Νάματα», «Η Πατρίδα των θριάμβων», «Το άρωμα της αρχοντιάς», «Καισάρεια», «Το Παραμύθι της γιαγιάς», «Φύλαξε παντοτινά».
Ως συνειρμός ήρθε στο μυαλό μου, εξαιτίας του τίτλου, ο ψαλμός «Κατευθυνθήτω η προσευχή μου ως θυμίαμα ενώπιόν σου... (Ψαλμ. 140.2) που ακούγεται στον Εσπερινό. Να που εδώ, στα τραγούδια αυτά συμβαίνει οι δύο κόσμοι της ποίησης και της μουσικής να συναντώνται στη δέηση και να ταυτίζονται με το υπαρξιακό αίσθημα του ανθρώπου μπροστά στο αναπόφευκτο, καθώς κάθε στροφή, κάθε τραγουδιού ξεκινά με την επίκληση: Κύριε... Για παράδειγμα η τελευταία στροφή από το τραγούδι: «Με της ομορφιάς τα Νάματα»: Κύριε, η πατρίδα μου η Ιωνία,/ Ένα κομμάτι της Εδέμ./ Άλικο τριαντάφυλλο, τ’ Απρίλη./ Τώρα στα πόδια Σου, γερμένη δέεται για την Ειρήνη αυτού του κόσμου…» Γεγονός που καθιστά τα τραγούδια μέρη μιας προσευχής. Κάθε τραγούδι έχει αυτάρκεια αλλά συγχρόνως αποτελεί μια αμιγή διαδοχή, ακολουθώντας την αρχή της σταθερής επανάληψης και η μελωδία αναπτύσσεται αποδίδοντας τεράστια προσοχή στις λέξεις. Η μουσική της Πηγής Λυκούδη στο παρόν δισκογράφημα υποβάλει, γοητεύει και μας πείθει απόλυτα πως πέτυχε τον στόχο της να δημιουργήσει μία ενότητα για τις αλησμόνητες πατρίδες.
Στην ποιότητα του όλου εγχειρήματος συμβάλλει η ανάθεση της ερμηνείας σε σπουδαίους τραγουδιστές άρρηκτα δεμένους με το ήθος και τις αξίες της τέχνης που υπηρετούν. Ο Μανώλης Μητσιάς, η Μαρία Σουλτάτου, ο ΜάνοςΚουτσαγγελίδης και η Γεωργία Αγγέλου καταθέτουν εκφραστικά και φωνητικά τον καλύτερο εαυτό τους. Έπαιξαν οι μουσικοί: Μάνος Κουτσαγγελίδης: κανονάκι, τραγούδι, Σταύρος Παργινός: τσέλο, μαντολίνο, Δημήτρης Κοντονής: κιθάρες, μπάσο, Λευτέρης Φραγκιουδάκης: λαούτο, ούτι, Αφροδίτη Φρυδά: ακορντεόν, Αλεξάνδρα Παπαστεργιοπούλου: κρουστά, τσέλο, Ξένια Δικαίου: μπαγλαμά, τζουρά και δεύτερες φωνές. Στο πιάνο η ίδια η συνθέτρια η οποία υπογράφει και την ενορχήστρωση από κοινού με τον Δημήτρη Κοντονή. Τον πολύ καλό ήχο φρόντισε ο Γιάννης Ρουπακιώτης. Ο πίνακας εξωφύλλου είναι από την εικαστικό Κατερίνα Σαμαρτζίδου. Το επιμελημένο ένθετο περιέχει τους στίχους και τα σχόλια των συντελεστών. Παραγωγή-διανομή: FM Records / Ηχοδιάστασις, 2022. και μπορεί όποιος το θελήσει να το βρει στην αλυσίδα βιβλιοπωλείων Ιανός και στον Πολυχώρο Τέχνης Galerie δημιουργών (Χελιδονούς 28 Ν. Κηφισιά 210 6251732).
Καλή σας ακρόαση.