Μπορεί οι ημερομηνίες των αυτοδιοικητικών εκλογών να έχουν ανακοινωθεί, κινδυνεύουν όμως να τις φάει το σκοτάδι λόγω του επικοινωνιακού ορυμαγδού των εθνικών εκλογών που θα προηγηθούν. Στη Θεσσαλονίκη, η θητεία Ζέρβα απέδειξε πόσο αποτυχημένη μπορεί να είναι μια διοίκηση-παραμάγαζο της κυβέρνησης, με βαθιά συντηρητικές αγκυλώσεις που δεν κρύβονται πίσω από ένα ανούσιο λάιφ-στάιλ και από καριερίστικες μεταγραφές επαγγελματιών τοπικών παραγόντων. Θα πρέπει, λοιπόν, να αναζητηθεί μια δυναμική εναλλακτική λύση για τον δήμο Θεσσαλονίκης που αναγκαστικά περνά μέσα από μια επίπονη, ενωτική προσπάθεια η οποία θα ξεπερνά προσωπικές, παραταξιακές και κομματικές στρατηγικές. Μια τέτοια προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, με εκπόνηση και σύγκλιση προγραμμάτων κι αναζήτηση προσώπων κοινής αποδοχής που θα αποτελέσουν έναν ισχυρό κι ανταγωνιστικό αντίπαλο στο κυρίαρχο συντηρητικό μοντέλο της πόλης. Η δημοτική κίνηση «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής» κάνει το πρώτο βήμα σε μια τέτοια κατεύθυνση με το ανοιχτό κάλεσμά της:

«Τι αλλαγές χρειάζεται η πόλη μας για να ανασάνει; Ποιους ελεύθερους χώρους, ποια μέσα μεταφοράς, ποια μέτρα για το κυκλοφοριακό; Τι μπορεί να γίνει για να βρίσκουμε αξιοπρεπή στέγη σε λογική τιμή; Μπορεί ο Δήμος να κάνει κάτι για την ανεργία; Μπορεί να ανακουφίσει τους φτωχούς; Πώς θα δημιουργήσουμε νέους χώρους πολιτισμού; Γιατί δεν προχωράνε ούτε τα πιο στοιχειώδη, όπως οι δημόσιες βρύσες;

Μετά από άλλη μια χαμένη τετραετία, που μας έφερε μόνο στεναχώρια και ντροπή για την πόλη μας, τον Οκτώβρη του 2023 θα βρεθούμε ξανά μπροστά στην κάλπη των δημοτικών εκλογών. Οι κυρίαρχες παρατάξεις θα ξεκινήσουν την προετοιμασία τους, με τον συνηθισμένο τρόπο: πρώτα, κάποιοι τοπικοί πολιτευτές θα διαγκωνιστούν (ή, ελλείψει προσφορών, μπορεί και να υποχρεωθούν) για να πάρουν το χρίσμα από τα κόμματα εξουσίας. Μόλις χρισθεί, ο υποψήφιος θα φτιάξει την «ομάδα του», θα καταρτίσει το «ψηφοδέλτιο του» και θα δώσει ένα ευφάνταστο όνομα στην ανύπαρκτη παράταξη του. Στη συνέχεια, θα πληρώσει κάποιους επικοινωνιολόγους για να συντάξουν ένα πολύχρωμο φυλλάδιο που θα αποτελεί το «πρόγραμμά του» και θα ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία, δηλαδή τη διαφήμιση του εαυτού του.

Εμείς λέμε να το κάνουμε πάλι ανάποδα. Όπως και πριν από 4 χρόνια, πιστεύουμε ότι το πρώτο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι ένα πρόγραμμα. Βέβαια, αυτή τη φορά δεν ξεκινάμε από το μηδέν, αφού με την ίδρυση του σχήματός μας, είχαμε συντάξει τις πρώτες βασικές μας θέσεις. Πάνω σε αυτές, με όλα τα κενά, τις παραλείψεις και τα λάθη τους, στηρίξαμε την παρέμβασή μας. Τα τέσσερα χρόνια εμπειρίας μας μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, μας βοήθησαν να τις εμπλουτίσουμε ή να τις διορθώσουμε. Σήμερα όμως κατανοούμε ότι οι δικές μας δυνάμεις, οι δικές μας γνώσεις, δεν αρκούν για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η πόλη μας.

Απευθύνουμε λοιπόν το παρόν κάλεσμα σε συλλογικότητες και πρόσωπα, σε ερευνητές κι ερευνήτριες, σε ανθρώπους από κινήματα ή σωματεία, σε εργαζόμενες ή επαγγελματίες, σε κάθε συμπολίτη και συμπολίτισσά μας που έχει σχετική γνώση κι εμπειρία, σε αυτόν και αυτή που απλά νοιάζεται και θέλει να συμμετέχει, να μελετήσει και να αναζητήσει λύσεις για τα ζητήματα που επηρεάζουν τη ζωή μας σε αυτή την πόλη: από τις μεταφορές ως τον αθλητισμό και από τη ρύπανση ως την ανάδειξη της ιστορίας.

Τους καλούμε να συντάξουμε από κοινού ένα νέο πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που θα υπερβαίνει τα όρια και τις δυνατότητες της δικής μας παράταξης, θα αξιοποιεί τη συγκεντρωμένη γνώση και τα καλύτερα παραδείγματα και τελικά θα αποτυπώνει τις ελπίδες, τις ανάγκες, τις επιθυμίες μας, τις καλύτερες ιδέες για την πόλη μας. Ένα πρόγραμμα συνεκτικό και ριζοσπαστικό, που δεν θα φοβάται να συγκρουστεί ανοιχτά με τα ιδιωτικά συμφέροντα. Ένα πρόγραμμα τεκμηριωμένο, που θα αποδεικνύει τη δυνατότητα των αλλαγών που χρειάζεται αυτή η πόλη.

Η πρόσκληση αυτή δεν απευθύνεται μόνο στα μέλη του σχήματος και δεν συνδέεται υποχρεωτικά με τη συμμετοχή στο σχήμα ή τη συστράτευση μαζί του στις εκλογές –επιλογές που είναι για εμάς πάντα καλοδεχούμενες, αφού το σχήμα μας παραμένει πάντα ανοιχτό σε όσους κι όσες μοιράζονται τις βασικές μας αρχές. Αυτό στο οποίο καλούμε είναι να μοιραστούμε μια δουλειά συγκεκριμένη και αναγκαία για την πόλη: να συνενώσουμε τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τη φαντασία μας για τους κοινούς σκοπούς μιας πόλης βιώσιμης και αλληλέγγυας. Όσοι και όσες συμμετέχουν σε αυτή την κοινή δουλειά δεν δεσμεύονται πολιτικά από το σχήμα, όπως εξάλλου και το σχήμα δεν δεσμεύεται από αυτούς.

Αυτό στο οποίο δεσμευόμαστε εμείς είναι να υπηρετήσουμε αυτό το πρόγραμμα μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο. Συνεχίζοντας δηλαδή την ανάποδη από την συνηθισμένη πορεία, πάνω σε αυτό το πρόγραμμα θα συγκροτήσουμε την παρέμβασή μας για τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, για να συγκροτήσουμε στη συνέχεια ένα ριζοσπαστικό ψηφοδέλτιο με ισχυρή προγραμματική βάση και μόνο στο τέλος αυτής της πορείας να επιλέξουμε τις κατάλληλες για αυτό εκπροσωπήσεις».

 

Ο δικηγόρος του διαβόλου Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Δαιμονικά )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet