Δεν πρόφτασε καλά-καλά να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση και άρχισε τον πόλεμο στους κολασμένους της γης, απαγορεύοντας στα πλοία των ΜΚΟ που διέσωσαν πρόσφυγες στη θάλασσα να τους αποβιβάσουν στο λιμάνι της Κατάνια.

Εκατοντάδες ναυαγοί περίμεναν πάνω από δέκα μέρες την αποβίβαση, ενώ η κυβέρνηση Μελόνι βρήκε την ευκαιρία να προωθήσει την προπαγάνδα της και να αποσπάσει τους πολίτες από τα σοβαρά προβλήματα της ιταλικής οικονομίας. Επέστρεψε, έτσι, η πολιτική των κλειστών λιμανιών του Σαλβίνι, μέσω του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι, με τη γνωστή τακτική της απαίτησης ελλιμενισμού των σκαφών των ΜΚΟ στη χώρα της οποίας έχουν τη σημαία, κάνοντας ταυτοχρόνως απαράδεκτες δηλώσεις που ταύτιζαν τις ΜΚΟ με τους διακινητές.

 

Σε αποκλεισμό και πάλι

 

Έπειτα και από προτροπές των Βρυξελλών αποβιβάστηκαν στην Κατάνια από το πλοίο Geo Barents των Γιατρών Χωρίς Σύνορα όσοι χαρακτηρίστηκαν ευάλωτοι από τους γιατρούς. Όσοι παρέμειναν στο πλοίο χαρακτηρίστηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών «υπόλειμμα φορτίου», προκαλώντας την αγανάκτηση της αντιπολίτευσης, του αντιρατσιστικού κινήματος και κάθε δημοκρατικού πολίτη.

Το πλοίο  Rise Above της ΜΚΟ Mission Lifeline κατευθύνθηκε προς το Ρέτζιο Καλάμπρια, όπου αποβίβασε όλα τα άτομα, ενώ το Ocean Viking της Sos Mediterranée κατευθύνθηκε προς το λιμάνι της Μασσαλίας, με τη Γαλλία να καταδικάζει τη συμπεριφορά της Ιταλίας και την Μελόνι να απαντά οργισμένα υπενθυμίζοντας τη σκληρή συμπεριφορά των γάλλων συνοριοφυλάκων στα Βεντιμίλια, στα σύνορα Ιταλίας-Γαλλίας. Το τελικο αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης ήταν η άρνηση της Γαλλίας να δεχτεί το πλοίο.

Ο βουλευτής του αριστερού γαλλικού συνασπισμού Μπενζαμέν Λουκάς ζήτησε «να σταματήσουν οι δραματικές και εγκληματικές παιδαριώδεις αντιδράσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που πετάνε το μπαλάκι η μια στην άλλη, όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές».

Τελικά, έπειτα από την κατακραυγή, και έπειτα από τον χαρακτηρισμό από τους γιατρούς και των υπόλοιπων επιβατών ως ευάλωτων, αποβιβάστηκαν όλοι στην Κατάνια. Η Μελόνι δήλωσε σχετικά ότι οι επιβαίνοντες στα σκάφη των ΜΚΟ «δεν είναι ναυαγοί, αλλά μετανάστες» και ότι είναι «παράξενοι γιατροί» αυτοί που τους χαρακτήρισαν ευάλωτους, δήλωση που προκάλεσε την οργή του Ιατρικού Συλλόγου.

Το πιο πρόσφατο θύμα στη Μεσόγειο-φρούριο είναι ένα βρέφος μόλις 20 ημερών, το οποίο ταξίδευε μαζί με τη μητέρα του από την Ακτή του Ελεφαντοστού. Πέθανε από το κρύο και αποβιβάστηκε μέσα σε ένα λευκό φέρετρο που το περίμενε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα, την 10η Νοεμβρίου.

 

Διάλεξε πλευρά

 

Κατά τα άλλα, η Μελόνι βρέθηκε στις Βρυξέλλες για να ζητήσει μεγαλύτερη βοήθεια από την ΕΕ, από όπου επέστρεψε με άδεια χέρια. Η λύση για να μειώσει την πίεση της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας είναι να αυξήσει το ποσό που θα μπορεί κανείς να πληρώνει με μετρητά, ένα δώρο στους φοροφυγάδες και στο οργανωμένο έγκλημα, καθώς και ένα είδος flat tax, δηλαδή ενιαίου συντελεστή για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις με κέρδη έως 90.000 ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης είναι και ένας άλλος φόρος flat, που, όπως ανακοίνωσε η Μελόνι, θα είναι γύρω στο 15% επί των επιπλέον κερδών από το προηγούμενο έτος.

Επίσης, ένα μέρος του ποσού που θα χρειαστεί για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας η κυβέρνηση προτίθεται να το πάρει από τους φτωχούς που λαμβάνουν το Εισόδημα του Πολίτη. 900.000 άτομα προβλέπεται ότι θα το στερηθούν, δηλαδή αυτοί που η κυβέρνηση θα κρίνει ότι «μπορούν να εργαστούν». Το γεγονός ότι η εργασία μπορεί να μην υπάρχει, δεν απασχολεί τους κυβερνώντες.

Εξάλλου, στην ομιλία της στη Γερουσία για την εμπιστοσύνη, η Μελόνι ανακοίνωσε με σαφήνεια ποιους σκοπεύει να ευνοήσει. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις επιθέσεις της στα δικαιώματα των εργαζομένων, των προσφύγων, των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ, όπως ήταν αναμενόμενο, όπως θα συνεχίσει και την πολιτική Ντράγκι στην οικονομία και στην εξωτερική πολιτική. Ήδη όμως υπάρχουν αντιδράσεις του προοδευτικού κόσμου και των συνδικάτων.

 

Αντιδράσεις στους δρόμους 

 

Ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου Cgil Μαουρίτσιο Λαντίνι συμμετείχε στη μεγάλη διαδήλωση (πάνω από 100.000 άτομα) στη Ρώμη για την ειρήνη. Στην  ομιλία του, ειρωνευόμενος τον νόμο της κυβέρνησης για την απαγόρευση των rave party, που προβλέπει συλλήψεις και ποινές φυλάκισης έως 6 χρόνια για συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων, είπε: «Είμαστε πάνω από 50 ακίνδυνοι ειρηνιστές».

 Πάνω από 600 οργανώσεις συμμετείχαν στη διαδήλωση, μαζί με μεμονωμένους αριστερούς πολίτες και μαζί με τον επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων Τζουζέπε Κόντε και τον γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα, για την παρουσία του οποίου υπήρξαν αντιδράσεις από κάποιους διαδηλωτές. Μεγάλη η συμμετοχή και των καθολικών. Σε άρθρο της στο Manifesto, η Λουτσιάνα Καστελίνα γράφει ότι ελπίζει πως ο Λέτα θα κατανοήσει αυτό που τόνισε στην ομιλία της η Ραφαέλα Μπολίνι, από την Arci: «Για να επιτευχθεί ειρήνη δεν χρειάζεται να συμμετέχουμε στον πόλεμο».

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet