Μπροστά στις νέες αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών από το παράνομο λογισμικό Predator και την καταγγελία ότι πίσω από αυτές βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως δείχνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento, την περασμένη Κυριακή, η «Εποχή» ζητά από τα κόμματα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης να απαντήσουν στο εξής ερώτημα: «Έχουμε μια κυβέρνηση η οποία παίρνει θεσμικά μέτρα, τα οποία δημιουργούν και επικυρώνουν την αδιαφάνεια, την διαπλοκή, το σκοτάδι. Πώς μπορούν οι πολιτικές δυνάμεις να αντιδράσουν;».

 

 

ΜέΡΑ25:
Οι πολίτες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους

 

Οι πολιτικές δυνάμεις δεν μπορούν και δεν πρέπει να συρθούν στον βούρκο που η κυβέρνηση ωθεί την πολιτική ζωή του τόπου.

Τα φαινόμενα όμως αυτά, αποτελούν ένα ακόμα σημάδι της σήψης και της παρακμής, χαρακτηριστικών δηλαδή αυτού που εμείς ονομάζουμε «μνημονιακή χρεοδουλοπαροικία», αλλά και μια ακόμα απόδειξη της καθεστωτικής κατρακύλας της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Το επιτελικό κράτος της Μητσοτάκης Α.Ε. αναδεικνύεται καθημερινά σε επιτελικό παρακράτος υποκλοπών, καταστολής και κλοπών. Κλοπών υπέρ των λίγων, καταστολής και παρακολούθησης των πολλών.

Δυστυχώς όμως, η πρακτική αυτή σήμερα που έχει φτάσει στον απόγειο της υπό την διακυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, συνιστά συνολική πρακτική των κυβερνήσεων που επιλέγουν τη φτωχοποίηση της κοινωνίας και παράλληλα μετέρχονται μιας ελαστικοποίησης και μιας «διατρητότητας» των δικαιωμάτων των πολιτών. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι δήθεν νόμιμες παρακολουθήσεις πολιτών εκτινάχθηκαν όλα τα χρόνια όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων, μαζί με τους τρομονόμους, την καταστολή και την περιστολή θεμελιωδών ελευθεριών και δικαιωμάτων, ατομικών, κοινωνικών, συνδικαλιστικών, εργατικών και σε τελική ανάλυση ακόμα και πολιτικών.

Ακόμα και η αντίδραση της κυβέρνησης στα όσα αποκαλύπτονται για τις σκοτεινές πρακτικές της, όχι απλώς δεν επαρκούν ως εξηγήσεις για όσα αναδεικνύονται και καταγγέλλονται, αλλά επί της ουσίας ομολογούν κιόλας τα δημοσιεύματα, που δεν είναι η πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα που «αποκαλύπτουν» την αντιδημοκρατική πρακτική του επιτελικού παρακράτους.

Εξάλλου, είναι δεδομένο ότι ακόμα και η λίστα που έχει δημοσιευτεί, δεν είναι περιοριστική. Είναι δεδομένο ότι ένας πρωθυπουργός και μία κυβέρνηση που λειτουργεί με αυτή τη «λογική», δεν διστάζει και δεν σταματάει πουθενά. Αυτός είναι ο λόγος που ό,τι και να έλεγε ο κ. Οικονόμου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δεν θα ήταν αρκετό, διότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία απολύτως πειστική εξήγηση, πέραν της ανάληψης της πολιτικής ευθύνης από τον πραγματικά υπεύθυνο για όλα όσα συμβαίνουν και αποκαλύπτονται, τον ίδιο δηλαδή τον κ. Μητσοτάκη, για τον οποίο άλλος δρόμος δεν υπάρχει πλην της παραίτησης του.

Στο ποια θα είναι η αντίδραση τώρα των πολιτικών δυνάμεων, επειδή εμείς θεωρούμε ότι δεν ζούμε σε μια «κανονική» χώρα, αλλά μια μνημονιακή χρεοδουλοπαροικία, δεν μπορεί αυτή η απάντηση να επαφίεται στη διερεύνηση και διαλεύκανση των υποθέσεων αυτών από τη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη πρέπει να διερευνήσει σαφώς τα όσα αποκαλύπτονται και να αποδώσει ευθύνες στους υπαίτιους αυτών των πρακτικών.

Πέραν, ωστόσο, της «δικαστικής οδού», την οποία δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε και τυφλά αν λάβουμε υπόψη μας τη συγκάλυψη μιας σειράς σκανδάλων και σε δικαστικό επίπεδο δυστυχώς (Siemens, Novartis κλπ.), για μας προέχει η πολιτική οδός, γιατί πρέπει οι πολίτες πρώτα και κύρια να καταδικάσουν αυτές τις πολιτικές πρακτικές και τους υποκινητές τους στις εκλογές και πριν από αυτές, καθημερινά στον δρόμο, αρχής γενομένης και από την απεργία της 9ης Νοέμβρη, όχι όμως επιλέγοντας απλώς την εναλλαγή, αλλά τολμώντας τη ρήξη.

Τη ρήξη με αυτό το σαθρό ολιγαρχικό σύστημα εξουσίας, που με ή χωρίς τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος προφανώς το απογείωσε, θα οδηγεί στην αδιαφάνεια, τη διαπλοκή και το σκοτάδι.

Οι πολίτες, λοιπόν, δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι μία άλλη διαχείριση ή ότι οι όποιες ενδοολιγαρχικές συγκρούσεις θα τους ευνοήσουν στο τέλος της μέρας. Πρέπει να πάρουν οι ίδιοι και οι ίδιες την κατάσταση στα χέρια τους, με πολιτική οργάνωση, με ισχυρά κινήματα και συνδικάτα βάσης, με πολιτική ενεργοποίηση και διεκδίκηση των όσων 12 χρόνια στερούνται.

 

Μιχάλης Κριθαρίδης,

εκπρόσωπος Τύπου ΜέΡΑ25

 

 

ΚΚΕ:
Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται
βαθιά στο ίδιο το σύστημα

 

Οι υποκλοπές και παρακολουθήσεις δεν αποτελούν έναν κεραυνό εν αιθρία ούτε, πολύ περισσότερο, ένα πρωτόγνωρο περιστατικό. Βεβαίως τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ο αριθμός των παρακολουθήσεων ως φυσικό επακόλουθο:

- Του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου που έχουν συνδιαμορφώσει στη χώρα της της οι κυβερνήσεις και από το οποίο δεν εξαιρείται κανένας. Ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο διαμορφώθηκε στη βάση των κατευθύνσεων και των κανονισμών της ΕΕ.

- Της πολυπλόκαμου μηχανισμού που μπορεί να κάνει υποκλοπές. Έξι κρατικοί μηχανισμοί, παρακρατικοί μηχανισμοί, ξένες μυστικές υπηρεσίες, επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι βρίσκονται σε σύνδεση, αλληλοδιαπλοκή, αλλά και ανταγωνισμό μεταξύ της.

- Των νέων τεχνολογιών που καθιστούν πιο εύκολη τη δυνατότητα παρακολουθήσεων.

- Του σφοδρού ανταγωνισμού ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα. Της ανταγωνισμός που οδήγησε στον πόλεμο στην Ουκρανία. Στη χώρα της οι ξένες μυστικές υπηρεσίες, οι «φιλικές» δρουν ανενόχλητα, παρακολουθούν μέχρι και κυβερνήσεις, ιδιαιτέρως αυτές των ΗΠΑ, του Ισραήλ κ.ά.

Γι’ αυτό και επιδιώχθηκε με κάθε τρόπο η Εξεταστική Επιτροπή να συσκοτίσει της διερευνούμενες υποθέσεις. Να συγκαλυφθούν οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, για της αλλεπάλληλες παρακολουθήσεις στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, από το 2016 έως σήμερα.

Στην ΕΕ αποτελούν μια κανονικότητα, φτάνει κάποιος να καταγράψει τα τελευταία μόνο κρούσματα παρακολουθήσεων, κρατικών και ευρωπαίων αξιωματούχων. Στην ΕΕ, με βάση τον κανονισμό 821/2021, τα διάφορα λογισμικά παρακολούθησης παράγονται, κυκλοφορούν και εμπορεύονται νόμιμα. Εταιρείες διοργανώνουν συνέδρια, της αυτό που έγινε πρόσφατα στην Πράγα, στο οποίο μάλιστα αποδόθηκε το προσωνύμιο «η χοροεσπερίδα των υποκλοπών».

Η ίδια η εισηγήτρια της επιτροπής PEGA, Sophie in ‘t Veld, έχει δηλώσει ότι 14 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν αγοράσει το Pegasus και ότι είναι πιθανό όλα τα κράτη-μέλη να χρησιμοποιούν κάποιο εμπορικό λογισμικό κατασκοπίας. Της χώρες της ΕΕ κατέχουν κεντρική θέση στο παγκόσμιο εμπόριο μισθοφορικού λογισμικού κατασκοπείας. Όχι μόνο στην Πολωνία και την Ουγγαρία, αλλά και σε της χώρες, της στην Ισπανία (με τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση) χρησιμοποιούνται αυτά τα λογισμικά για να παρακολουθούνται πολιτικά πρόσωπα.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι οι προληπτικές παρακολουθήσεις αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για τη θωράκιση του συστήματος της δικτατορίας του κεφαλαίου. Το οποίο όσο περισσότερο σαπίζει, τόσο πιο αντιδραστικό θα γίνεται.

Οι κυβερνητικές προτάσεις για διορισμό του διοικητή της ΕΥΠ από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η υπογραφή και δεύτερου εισαγγελέα, καθώς και η πρόταση για απαγόρευση στην Ελλάδα της χρήσης των λογισμικών παρακολούθησης, αποτελούν μια απέλπιδα προσπάθεια να ανασκευάσει τη ζοφερή πραγματικότητα και να συγκαλύψει της τεράστιες πολιτικές –και όχι μόνο– ευθύνες που έχει η κυβέρνηση της ΝΔ. Ενώ, οι προτάσεις των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, αλλά και άλλων κομμάτων περί διαφάνειας στη δράση των μυστικών υπηρεσιών και «δημοκρατικής λογοδοσίας», αφενός θέλουν να συγκαλύψουν της δικές της ευθύνες για το σκοτεινό πλαίσιο της δράσης αυτών των υπηρεσιών και αφετέρου να καλλιεργήσουν αυταπάτες ότι μπορεί οι μυστικές υπηρεσίες και οι παρακρατικοί μηχανισμοί να λειτουργούν με όρους διαφάνειας.

Η προστασία της προάσπισης των λαϊκών δικαιωμάτων βρίσκεται στα χέρια του λαού, είναι ευθύνη του ίδιου και της οργανωμένης πάλης του. Δεν πρέπει να εναποθέσει αυτήν την ευθύνη σε καμία κυβέρνηση.

Η ρίζα του προβλήματος, και στην περίπτωση των παρακολουθήσεων, βρίσκεται βαθιά στο ίδιο το σύστημα. Είναι η εξουσία του κεφαλαίου και το κράτος της, που αξιοποιεί και της παρακολουθήσεις για να επιβάλει τη βαρβαρότητα της φτώχειας, της εκμετάλλευσης και του πολέμου.

Αυτή η βαρβαρότητα, την οποία υπηρετούν τα αστικά κόμματα και οι κυβερνήσεις, είναι που πρέπει να καταργηθεί, να ανατραπεί από την οργανωμένη λαϊκή πάλη.

 

Νίκος Καραθανασόπουλος,

μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ

 

 

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:
Για μια Δημοκρατία πιο ανθεκτική από τα συμφέροντα

 

Στη σημερινή συγκυρία, η θεσμική –όχι απλώς ηθική, αλλά πρώτιστα πολιτική– κρίση είναι πολύ πιο σοβαρή απ’ όσο σκοπίμως παρουσιάζεται. Παρουσιάζει στοιχεία δομικά, καθόλου συγκυριακά, στοιχεία που αφορούν σε νοοτροπίες, συμπεριφορές, διαχρονικές παθογένειες, με εντεινόμενη συμπτωματολογία. Μόνο τους τελευταίους μήνες, έχουν προστεθεί σημαντικά τμήματα στο μωσαϊκό της αδιαφάνειας στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής. Έχει εμπεδωθεί πλέον ένα κλίμα νοσηρό, με ευθείες και τεκμηριωμένες αναφορές για ασυδοσία και μια δεσποτική αίσθηση ατιμωρησίας στο κράτος. Ένα κλίμα που εμβαθύνει ακόμη περισσότερο το έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών στην πολιτική.

Απευθείας αναθέσεις, διαρκής και καταχρηστική επίκληση του κατεπείγοντος, εξυπηρέτηση λίγων και ημετέρων, μέσα από μια «επιτελική» κλειστή κάστα πολιτικής εξουσίας. Η ανάδειξη σκανδάλων που δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας, η συνεχής αποκάλυψη νέων πτυχών στις υποθέσεις συστηματικής παραβίασης θεμελιωδών ελευθεριών, όπως η ιδιωτικότητα των επικοινωνιών, επιτείνει την ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα. Η κυβέρνηση, παγιδευμένη στο τοξικό περιβάλλον που η ίδια δημιούργησε, προσπαθεί απεγνωσμένα να επιρρίψει ευθύνες στην αντιπολίτευση για «τοξικό κλίμα» στη δημόσια ζωή.

Η ευθύνη η δική της, όμως, και του κόμματος της ΝΔ, είναι καταλυτική. Επί τρεις μήνες μετά την ανάδειξη του ζητήματος των υποκλοπών, έκαναν πως δεν συμβαίνει τίποτε. Έλεγαν «όλα στο φως» και έκλειναν τον διακόπτη. Προσπάθησαν, πίσω από το απόρρητο που καταχρηστικά επικαλέστηκαν, αλλά και πίσω από την πεισματική τους άρνηση να διερευνήσουν την υπόθεση, να συσκοτίσουν. Και σήμερα, που η πολιτική ζωή «ποδοσφαιροποείται», που ο δημόσιος διάλογος αποκτά εικόνα ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, σπεύδουν να θυμηθούν τη… δικαιοσύνη. Ο πρωθυπουργός είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος: πότε και πώς έμαθε ότι υπάρχει «παράκεντρο» παρακολουθήσεων με το Predator; Και τι ακριβώς έχει κάνει για να αποκαλύψει ποιοι το χρησιμοποιούν;

Απέναντι στα φαινόμενα αδιαφάνειας και διαφθοράς, η λύση είναι περισσότερη και βαθύτερη δημοκρατία. Με μεγαλύτερη συμμετοχή. Με ενίσχυση των θεσμών και των μηχανισμών ελέγχου. Με την εμπέδωση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων της Διαύγειας, των ανοικτών δεδομένων, της διαβούλευσης, του πραγματικού ελέγχου της πολιτικής εξουσίας από τον πολίτη, των ανεξάρτητων αρχών –η συμβολή της ΑΔΑΕ στην αποκάλυψη κρίσιμων πτυχών στην υπόθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη είναι ενδεικτική και διδακτική.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ενώνει τη φωνή του και τη δύναμή του με όλους τους δημοκρατικούς πολίτες που θέλουν να ανατρέψουν το σαθρό αξιακό σύστημα της αδικίας. Που απαιτούν ανεξάρτητη και αμερόληπτη Δικαιοσύνη, διεκδικούν τον αποτελεσματικό έλεγχο της εξουσίας μέσα από θεσμικές διαδικασίες. Αξιώνουν διαφάνεια και λογοδοσία παντού. Απέναντι σε όσους επιχειρούν να μας πείσουν ότι «κούρασε» η υπόθεση των παρακολουθήσεων, σε όσους βάζουν τη δημοκρατία στη «ζυγαριά». Σε εκείνους που επιχειρούν να συγκαλύψουν ευθύνες και υπευθύνους, δημιουργώντας ψεύτικα διλήμματα και αφηγήματα. Αντιπαραβάλλουμε το δικό μας θετικό μήνυμα. Ότι η δημοκρατία και οι πολίτες είμαστε πιο δυνατοί από τα συμφέροντα. Πιο ανθεκτικοί απ’ όσο κάποιοι πιστεύουν. Και πιο αποφασισμένοι να αντιδράσουμε. Να μη μείνουμε απαθείς θεατές ενός κακοστημένου έργου, με γενναία δόση προπαγάνδας και fake news.

Είναι ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων να κρατήσουν ζωντανή την ελεύθερη συνείδηση των πολιτών. Να διαφυλάξουν τα δημοκρατικά κεκτημένα αυτού του τόπου και αυτού του λαού. Μακριά από τη δημαγωγία, τον λαϊκισμό και την παραπλάνηση. Δεν υπάρχει, άλλωστε, ευημερία και δεν νοείται κοινωνική δικαιοσύνη χωρίς ισχυρή δημοκρατία. Χωρίς πολίτες πραγματικά ελεύθερους.

 

Δημήτρης Μάντζος,

εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

 

 

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:
Οφείλουμε να εντείνουμε την πολιτική πίεση
και να λάβουμε θεσμικές πρωτοβουλίες

 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πράγματι έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να εμποδίσει τη διερεύνηση και διαλεύκανση της υπόθεσης των υποκλοπών, παρά τις περί του αντιθέτου αρχικές, και όπως αποδείχτηκε απολύτως προσχηματικές, διαβεβαιώσεις. Από την καταστροφή στοιχείων και φακέλων, μέχρι τον αποκλεισμό κρίσιμων μαρτύρων από την εξεταστική επιτροπή και από την επίκληση του απορρήτου έναντι των κοινοβουλευτικών επιτροπών, αλλά και της αρχής για τη διασφάλιση του απορρήτου των πληροφοριών μέχρι την κάλυψη της εμπλεκόμενης εταιρείας Intellexa, η κυβέρνηση δημιούργησε ένα δεύτερο σκάνδαλο πλάι στο σκάνδαλο των υποκλοπών: το σκάνδαλο της συγκάλυψης. Σήμερα βεβαίως μετά και τις αποκαλύψεις των τελευταίων εβδομάδων, όλοι συνειδητοποιούν ότι οι υποκλοπές δεν ήταν απλώς μια παρέκκλιση, αλλά μια μέθοδος διακυβέρνησης.

Οι παρακολουθήσεις επίσημες και ανεπίσημες, μέσω της ΕΥΠ ή μέσω της χρήσης κακόβουλου λογισμικού αντίστοιχα, χρησιμοποιήθηκαν εκτεταμένα ώστε να ασκηθεί ασφυκτικός έλεγχος στη δημόσια ζωή και αποτέλεσαν κεντρικό εργαλείο στην οικοδόμηση του καθεστώτος Μητσοτάκη: ενός καθεστώτος που λειτουργεί με εκβιασμούς και προγραφές μιμούμενο τον τρόπο λειτουργίας εγκληματικών οργανώσεων. Είναι επομένως όχι απλώς εύλογο, αλλά αυτονόητο αυτό που επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η εισηγήτρια της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, ότι δηλαδή η χώρα δεν μπορεί να οδηγηθεί υπό αυτή τη συνθήκη και με το Predator σε πλήρη λειτουργία σε εκλογές. Τουλάχιστον όχι σε κανονικές εκλογές που θα γίνουν σε κλίμα στοιχειώδους ομαλότητας.

Με δεδομένο πάντως το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν παραιτείται, όπως θα όφειλε αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη και όπως θα συνέβαινε σε μια κανονική χώρα, αλλά αντίθετα συνεχίζει να αρνείται τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ενώ πρωταγωνιστεί και ενορχηστρώνει την επιχείρηση συγκάλυψης, το σύνολο της αντιπολίτευσης πρέπει να εντείνει την πολιτική πίεση, διατηρώντας το θέμα στην κορυφή της δημόσιας συζήτησης, αλλά και με συγκεκριμένες θεσμικές πρωτοβουλίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην ανάγκη άμεσης κινητοποίησης της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που δυστυχώς μέχρι στιγμής αδρανεί –και αυτό είναι μια επιεικής διατύπωση– ώστε να συσχετιστούν οι δικογραφίες και να αποφευχθεί ο διασκορπισμός της έρευνας.

Ταυτόχρονα αξιοποιώντας τον κανονισμό της Βουλής, θα συνεχίσει την κλήση κρίσιμων προσώπων στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, παρακάμπτοντας τις αντιρρήσεις της πλειοψηφίας. Ήδη ορίστηκε μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης (2/5) με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να κληθούν στην επιτροπή ο ήδη παραιτηθείς κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, αλλά και οι αφανείς ιδιοκτήτες της Intellexa (Λαβράνος και Μπίτζιος) που φαίνεται να αποτελούν τα κεντρικά πρόσωπα του μηχανισμού παρακολουθήσεων και οι οποίοι μέχρι στιγμής προστατεύονταν σαν κόρη οφθαλμού από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Τέλος, θα επαναφέρει διαρκώς τις τέσσερις ελάχιστες προϋποθέσεις που απαιτούνται για να διενεργηθούν κανονικές εκλογές σε συνθήκη στοιχειώδους ομαλότητας: Απαγόρευση του λογισμικού Predator και έλεγχος της Intellexa, αντικατάσταση του διοικητή της ΕΥΠ με πρόσωπο κοινής αποδοχής, αντικατάσταση της αρμόδιας εισαγγελέως για την ΕΥΠ από το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο και τέλος ορισμός υπηρεσιακού υπουργού Προστασίας του Πολίτη με αρμοδιότητα και την ΕΥΠ άμεσα με την προκήρυξη των εκλογών. Οτιδήποτε λιγότερο δεν μπορεί να εγγυηθεί το ελάχιστο της εμπιστοσύνης που απαιτείται μεταξύ των ανταγωνιστικών πολιτικών δυνάμεων σε μια προηγμένη δημοκρατία για τη διεξαγωγή της εκλογικής μάχης.

Πάντως και για να μην είμαστε αφελείς, ακόμα και στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποδεχτεί αυτές τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις θεσμικής και δημοκρατικής κανονικότητας για τη διεξαγωγή των εκλογών, η ζημιά που έχει γίνει στους θεσμούς και την κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι τέτοιου μεγέθους που μόνο μια προοδευτική αριστερή κυβέρνηση μπορεί να την αποκαταστήσει.

 

Δημήτρης Τζανακόπουλος,

βουλευτής Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet