Τόσο ο χώρος, όσο και ο χρόνος, η ταχύτατα αναλωνόμενη προεκλογική περίοδος, αλλά και η απουσία μιας συλλογικής συζητητικής διαδικασίας, υποχρεώνουν τώρα σε ένα σχεδόν αξιωματικό λόγο.

1 . Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός βρίσκονται στην πιο δύσκολη και ευάλωτη θέση από την ημέρα που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους. Η επιλογή που έκαναν να επιβάλουν την αδιαφάνεια και τη συσκότιση στο σκάνδαλο των υποκλοπών, η οποία πίστεψαν ότι θα τους επιτρέψει να σφυρίξουν χωρίς απώλειες τη λήξη του αγώνα, έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα: έδωσε τη μπάλα σε όσους μέσα στο σκοτάδι αισθάνονται και κινούνται όπως το ψάρι στο νερό, πολύ καλύτερα από το Μαξίμου, καθώς γνωρίζουν πότε και πώς να προσφέρουν προς όφελός τους σε ελεγχόμενες δόσεις επιλεγμένα τμήματα από το βιότοπο του σκοταδιού.

2 . Μη επιθυμητό για το μέγαρο Μαξίμου αποτέλεσμα αυτής της δεσμευτικής πια επιλογής, είναι ότι κυβέρνηση και πρωθυπουργός αποκαλύπτουν δημόσια ένα πρόσωπο εντελώς αντίθετο από εκείνο που έντεχνα πρόβαλλαν τρία χρόνια τώρα: στα μάτια του κόσμου δεν καταφέρνουν να είναι πια οι εκσυγχρονιστές μεταρρυθμιστές φιλελεύθεροι, που καίγονται μέσα στις αλλεπάλληλες κρίσεις να προστατέψουν τους πολλούς. Αποκαλύπτονται ως αναπόσπαστο τμήμα ενός πλέγματος αδιαφανών συμφερόντων, που μέσα στις διαλυτικές για τα λαϊκά νοικοκυριά συνθήκες της ακρίβειας, του πληθωρισμού κερδών, εκείνο που τους ενδιαφέρει πρωτίστως είναι πώς θα κρατηθούν στην εξουσία, για να μπορούν να διευθετούν την κατανομή των «ουρανοκατέβατων κερδών» ανάμεσα στους διεκδικητές της μεγαλύτερης μερίδας, εξασφαλίζοντας έτσι και τη δική τους αναπαραγωγή με το αζημίωτο. Η σύμπτωση ακρίβειας και συγκάλυψης, αυτή η διπλή υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας, διαμορφώνει την κρισιμότητα της κατάστασης. Αυτό προσπαθούν να μας πουν τα δημοσκοπικά ευρήματα.

3 . Οι δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και ειδικότερα της αξιωματικής δεν δικαιούνται μόνο, έχουν υποχρέωση να αξιοποιήσουν τη δύσκολη για την κυβέρνηση της ΝΔ συγκυρία προς όφελός τους και προς όφελος των κοινωνικών στρωμάτων που επιδιώκουν να εκφράζουν. Ο στόχος της ήττας της ΝΔ και της πολιτικής της δεν είναι τώρα μόνο πιο εφικτός, αλλά και πιο αναγκαίος. Οι επιφυλάξεις ότι η πόλωση μπορεί να δυναμιτίσει το πολιτικό κλίμα και να ωφελήσει τα παράσιτα του πολιτικού συστήματος, καταρρέουν με την απλή παρατήρηση ότι είναι πια σε κοινή θέα το γεγονός ότι κυβέρνηση και πρωθυπουργικό περιβάλλον αποτελούν μέρος αυτού του συστήματος και κάθε λύση περνάει από την πολιτική ήττα τους το συντομότερο δυνατό.

4 . Αυτή την ώρα παρακολουθούμε τις εκδηλώσεις ενός συστήματος σε κρίση. Η κρίση στο εσωτερικό οποιουδήποτε συστήματος δεν εκδηλώνεται με σκοπό την αποδιάρθρωσή του, αλλά την αναζήτηση νέων ισορροπιών. Η ανισορροπία του μπορεί να γίνει δομική και να το αποδιαρθρώσει με την παρέμβαση δυνάμεων εκτός του ίδιου. Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική αξιοποίηση των στοιχείων που προκύπτουν από την εκδήλωση των εσωτερικών ανισορροπιών, οφείλει να γίνεται από τις πολιτικές δυνάμεις με τρόπους που δεν τις καθιστούν μέρος του προβλήματος, αλλά προϋπόθεση της λύσης του με θετικό για τις λαϊκές τάξεις και τη δημοκρατική νομιμότητα, τη λαϊκή κυριαρχία πρόσημο.

5 . Τα δύο δόγματα, ότι οι ίδιοι οι καπιταλιστές θα μας δώσουν το σκοινί για να τους κρεμάσουμε και ότι είναι θεμιτή, αν γίνεται για καλό σκοπό, ακόμη και μια συμμαχία με τον διάβολο, έχουν χάσει το μέγιστο μέρος της αξίας τους. Στον αιώνα που μεσολάβησε έχει αποδειχτεί ότι έχουν κι αυτοί αποκτήσει την εμπειρία και τη γνώση να χρησιμοποιούν το σκοινί για να δέσουν τα χέρια και τα πόδια των αντιπάλων, ο δε διάβολος είχε ανέκαθεν πολλά ποδάρια, αρκετά από τα οποία χρησιμοποιεί για να βάζει τρικλοποδιά στους επίδοξους συμμάχους του, που νομίζουν ότι τον έχουν στο χέρι. Η αρχή που δεν έχει χάσει την ισχύ της, είναι εκείνη που υποδεικνύει ότι κάθε τακτική κίνηση οφείλει να υπηρετεί τους στρατηγικούς στόχους, να συνάδει με αυτούς, και όχι το αντίθετο: να παραβλέπονται οι στρατηγικοί στόχοι, για να ταιριάζουν με τις τρέχουσες ανάγκες ενός κοντοπόδαρου τακτικισμού.

6 . Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ (χωρίς ΠΣ τότε) θα πρέπει να αξιοποιεί την εμπειρία του ως κυβέρνηση, καθώς στήριξε την ανάλυση και την πολιτική του, με όσες αδυναμίες και αστοχίες κι αν εντοπίσει κάποιος στην εφαρμογή, στην κριτική εναντίον του τριγώνου της διαπλοκής «τράπεζες, ολιγαρχο-καναλάρχες, πολιτική». Και να τη μεταφέρει στις σημερινές συνθήκες, όχι τόσο για να βγάζει ηχηρότερες κραυγές, αλλά για να σχεδιάζει πιο σταθερά τα βήματά του και να μην καλλιεργεί αυταπάτες περί του αν το γουρούνι μπορεί να γίνεται αρνί.

7 . Το ερώτημα δεν είναι μόνο αν θα πέσει η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και ποιος θα τη ρίξει. Το ζήτημα δεν είναι να αντικατασταθεί το έργο που προβάλλεται στις υπάρχουσες οθόνες, αλλά πώς στη διάρκεια αυτής της κρίσιμης συγκυρίας και της εξίσου κρίσιμης εκλογικής μάχης θα μετατραπεί το φιλοθεάμον κοινό σε ενεργό πολιτική δύναμη, ο θεατής σε παίκτη. Με εκλογική σε πρώτη φάση ισχύ και αποτρεπτική στη συνέχεια, όταν ηττηθεί η ΝΔ, για να αναιρεθεί η πολιτική της. Οι χιλιάδες κινητοποιημένου λαού στις συγκεντρώσεις της περασμένης Τετάρτης προϊδεάζουν για το εφικτό αυτού του στόχου.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet