Κάθε χρόνο, όταν το ημερολόγιο δείξει 20 του Νοέμβρη, καλούμαστε να κάνουμε ένα πολύ θλιβερό απολογισμό. Έναν απολογισμό που δε «χωράει» μόνο σ’ αυτή την ημέρα, μιας και κάθε ημέρα που περνάει, τουλάχιστον ένας τρανς συνάνθρωπός μας δολοφονείται σε κάποια μεριά του πλανήτη, λόγω του παράλογου τρανσφοβικού μίσους. Η 20η του Νοεμβρίου, λοιπόν, σημαδεύει την ημέρα που σε όλο τον κόσμο εστιάζουμε στα εγκλήματα μίσους κατά των τρανς ανθρώπων.

 

Μακάβριοι αριθμοί

 

Από την 1η Οκτώβρη 2021 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2022, καταγράφηκαν 327 δολοφονίες τρανς προσώπων, ενώ εάν προσθέσουμε και τις αυτοκτονίες καθώς και τους θανάτους που δεν εξιχνιάστηκαν τα αίτια τους, ο μακάβριος αριθμός ξεπερνά τις 389 καταγραφές. 

Αν και οι ανθρώπινες ζωές δεν χωρούν σε αριθμούς και στατιστικές, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι πιο πάνω αριθμοί είναι μόνο ενδεικτικοί, διότι αφορούν μόνο τα καταγεγραμμένα περιστατικά.  Σε πολλές χώρες τα τρανς πρόσωπα δεν καταγράφονται σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου τους, ενώ σε άλλες δεν υπάρχουν καθόλου καταγραφές, δηλαδή οι πραγματικοί αριθμοί είναι σίγουρα υπερπολλαπλάσιοι. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι, ότι οι δολοφονίες κάθε χρόνο γίνονται όλο και πιο άγριες, πιο βίαιες. 

Στη χώρα μας, τα στοιχεία είναι εξίσου απογοητευτικά. Όπως δείχνουν οι καταγραφές του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, κατά το 2021 καταγράφηκαν 72 περιστατικά συνολικά, εκ των οποίων τα 36 αφορούσαν ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, δηλαδή το 50% των θυμάτων ρατσιστικής βίας. Εξ αυτών τα 13 ήταν λόγω ταυτότητας φύλου. Τα περισσότερα περιστατικά αφορούσαν διακρίσεις, στιγματισμό, παρενοχλήσεις ή παραβίασης της ιδιωτικής ζωής στη βάση της μη αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου των τρανς προσώπων. 

 

Χρειάζονται θαραλλέες πολιτικές

 

Τα αίτια γνωστά. Τρανσφοβία, ρατσισμός, μισαλλοδοξία, σεξισμός. Το να τα καταδικάζουμε κάθε φορά είναι σημαντικό, αλλά από μόνο του δεν φτάνει. Χρειάζονται θαρραλέες πολιτικές ώστε να αντιμετωπισθούν σε βάθος. Και πρώτα απ’ όλα το μεγάλο ζήτημα του θεσμοποιημένου στιγματισμού των τρανς προσώπων από την ίδια την Πολιτεία. 

Ένα από τα πλέον σημαντικά θέματα που αφορούν την τρανς κοινότητα, είναι η παράλογη ψυχιατρικοποίηση των τρανς ταυτοτήτων. Παρότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από το 2018 εξέδωσε το νέο αναθεωρημένο ταξινομητικό κατάλογο ICD-11, από τον οποίο έχει αφαιρεθεί κάθε έννοια που σχετίζεται με την ταυτότητα φύλου, η χώρα μας εν έτει 2022 και οδεύουμε προς το 2023, κωλυσιεργεί να τον ενσωματώσει με αποτέλεσμα οι τρανς άνθρωποι να χαρακτηρίζονται ακόμα ως «ψυχασθενείς». Όλο αυτό έχει ως συνέπεια αφενός το στιγματισμό των τρανς προσώπων, αφετέρου τον αποκλεισμό τους από τον χώρο της επαγγελματικής κατάρτισης και της εργασίας. Τρανταχτό παράδειγμα, ο αποκλεισμός των τρανς από τον επαγγελματικό στρατό, τα σώματα ασφαλείας (αστυνομία, λιμενικό και πυροσβεστική) και συνεπακόλουθα και την αεροπορία, καθώς και από πολλούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που προαπαιτούνται έγραφα, όπως απολυτήριο στρατού ή ψυχιατρικές γνωματεύσεις. 

Το ερώτημα που τίθεται είναι: Προτίθεται η κυβέρνηση και η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στην ενσωμάτωση αλλά και στην άμεση εφαρμογή του ICD-11, αφαιρώντας την καταχώριση της ονομαζόμενης «διαταραχής ταυτότητας φύλου», έτσι ώστε να σταματήσει αυτός ο παράλογος στιγματισμός, οι αποκλεισμοί και οι αθέμιτες διακρίσεις των τρανς συνανθρώπων μας; 

 

Διήμερο εκδηλώσεων

 

Η Διεθνής Ημέρα Τρανς* Μνήμης, όπως προείπα, είναι μία ημέρα που τιμούμε τους τρανς συνανθρώπους μας που δολοφονήθηκαν γιατί ήταν τρανς, όμως, είναι και μία ημέρα αφύπνισης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τρανς πρόσωπα στην καθημερινότητά τους.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), για τη φετινή χρονιά έχει προγραμματίσει ένα διήμερο εκδηλώσεων. Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή εκδήλωση, η οποία θα προβληθεί ζωντανά μέσα από τη σελίδα του ΣΥΔ στο Facebook, ενώ την Κυριακή 20 Νοεμβρίου θα γίνει η Πορεία Μνήμης. Μία σιωπηλή πορεία, με αναμμένα κεριά στη μνήμη των τρανς συνανθρώπων μας, η οποία θα ξεκινήσει από το σιντριβάνι της Ομόνοιας που φέτος θα φωταγωγηθεί για πρώτη φορά στα χρώματα της τρανς σημαίας, με πορισμό τη Βουλή των Ελλήνων. 

Φέτος, ένα χρόνο μετά από την τεράστια απώλεια της αείμνηστης προέδρου του ΣΥΔ Μαρίνας Γαλανού, σας καλούμε όλες, όλους και όλα να γίνουμε ένα ποτάμι από φωτεινά κεριά που θα μνημονεύει τους ανθρώπους που χάσαμε, αλλά και που θα υπενθυμίζει ότι είμαστε εδώ, διεκδικώντας τα δικαιώματα μας, τη ζωή μας. Μία ζωή χωρίς στιγματισμό, περιθωριοποίηση, αποκλεισμούς, διακρίσεις και βία. Γιατί οι ζωές μας έχουν σημασία!

Άννα Απέργη Κωνσταντινίδη Η Άννα Απέργη Κωνσταντινίδη είναι πρόεδρος Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) Περισσότερα Άρθρα
Tags:
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet