Εμφανής η εικόνα της ανακωχής μεταξύ των υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, από τους οποίους, τις τελευταίες ημέρες, δέχθηκαν ισχυρή επίθεση. Οι συναντήσεις της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Κώστα Καραμανλή, η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (οι οποίες από κανέναν δεν έχει αμφισβητηθεί ότι έγιναν) και τα πιο ήπια δημοσιεύματα από το συγκρότημα Μαρινάκη, δείχνουν ότι διανύουμε περίοδο ύφεσης στη διαμάχη. 

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, το ενδεχόμενο οι μάχες να αναζωπυρωθούν αν κάτι απ’ όσα –φαίνεται ότι– συμφωνήθηκαν δεν πραγματοποιηθεί. Το συγκρότημα Μαρινάκη έχει βγάλει το θέμα από τα πρωτοσέλιδά του, αλλά το κρατάει ζεστό στις στήλες των παραπολιτικών (την Πέμπτη “Τα Νέα” αναφέρθηκαν σε παρακολούθηση των τηλεφώνων μελών της οικογένειας Μητσοτάκη) ενώ, από την άλλη πλευρά, η Όλγα Κεφαλογιάννη χτυπάει, χωρίς όμως να θέτει υπό πλήρη αμφισβήτηση, την συγκάλυψη που προσπαθεί να πετύχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο επίμαχο θέμα. «Η απαγόρευση ενημέρωσης από την ΑΔΑΕ όσων έχουν παρακολουθηθεί είναι αντισυνταγματική και θα πρέπει να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς», ήταν η φράση της φιλόδοξης πολιτικού.

Την εικόνα της γενικευμένης ανακωχής συμπληρώνει και η υποτονική, σχεδόν ανύπαρκτη, αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις τηλεφωνικές υποκλοπές. 

 

Ο πρώην και ο τέως

 

Δύο προγραμματισμένες εκδηλώσεις αναμένεται να σηματοδοτήσουν τη συνοχή του κυβερνώντος κόμματος και την παραμονή στη θέση του αρχηγού του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η μία είναι η ομιλία του Κώστα Καραμανλή, αύριο Κυριακή, στην παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη, διευθυντή της εφημερίδας “Εστία”. Η άλλη, στις αρχές Δεκεμβρίου, είναι η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην εκδήλωση για τη λειτουργία του Ιδρύματος που φέρει το όνομά του.

Απ’ αυτές τις δύο ομιλίες θα φανεί αν και κατά πόσο οι χειροκροτητές του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, είναι ειλικρινείς απέναντί του ή αν εισέπραξαν το μήνυμα «αν πέσω, πέσατε», που σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές τους έστειλε, και περιμένουν τις εξελίξεις προκειμένου να χαράξουν και τη δική τους πορεία.

Πάντως, ο Κ. Μητσοτάκης δείχνει να λαμβάνει τα μέτρα του. Σ’ αυτή τη λογική εντάσσονται οι φήμες, σύμφωνα με τις οποίες στις επόμενες εκλογές θα θέσει υποψηφιότητα στην Α’ Θεσσαλονίκης, όπου κατεβαίνει και ο Κώστας Καραμανλής, με το σκεπτικό ότι θα καλυφθεί, εν μέρει, το κενό των μη δυναμικών υποψηφιοτήτων σε αυτή την εκλογική περιφέρεια, ενώ θα χαθεί για το καραμανλικό στρατόπεδο μία έδρα, την οποία θα κερδίσουν οι μητσοτακικοί σε κάποια άλλη περιφέρεια. Στην Α’ Θεσσαλονίκης εκλέγονται σήμερα επτά βουλευτές της ΝΔ, ενώ σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις στις επόμενες αναμένεται να εκλεγούν μόνο πέντε.

 

Δυσφορία στη βάση

 

Εκτός Μαξίμου, όμως, από την Πειραιώς μέχρι τη Θεσσαλονίκη και τα Γρεβενά, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική.

Την περασμένη Τετάρτη, ο Νίκος Καραχάλιος, πρώην γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού της ΝΔ, ανακοίνωσε σε συνέντευξή του, στο Κόκκινο 105,5, ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία για συλλογή υπογραφών προκειμένου να συγκληθεί συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. «Έχει αλλοιωθεί η ηγετική ομάδα και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να το αντιμετωπίσουμε θεσμικά και δημοκρατικά», είπε χαρακτηριστικά. Το θέμα δεν πήρε διαστάσεις ούτε καν στον αντιπολιτευόμενο Τύπο, ίσως λόγω των πολλών άσφαιρων βολών που έχει ρίξει κατά καιρούς ο Νίκος Καραχάλιος. Κανείς δεν ξέρει, όμως, τι θα συμβεί αν κάνει πράξη τα όσα είπε και τελικά καταφέρει και συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές.

Το σημείο, όμως, όπου οι αντιπαραθέσεις και η δυσφορία είναι ορατές είναι το θέμα Πάτση. Βουλευτές και κυρίως στελέχη του κόμματος θεωρούν ότι ο βουλευτής Γρεβενών δεν είναι η μοναδική περίπτωση που έχει προβεί σε νομότυπες μεν, αλλά πολιτικά και ηθικά απαράδεκτες ενέργειες, και αναρωτιούνται, σε κλειστούς ή ανοικτούς κύκλους, «γιατί τους έβαλαν στο ψηφοδέλτιο ενώ υπήρχαν τιμιότεροι και ταυτόχρονα ικανότεροι άνθρωποι». Ειδικά για την εκλογική περιφέρεια Γρεβενών αναφέρεται ότι το όνομα του Ανδρέα Πάτση εμφανίστηκε «την τελευταία στιγμή» πριν από τις εκλογές και ενώ άλλος πολιτευόμενος είχε νοικιάσει και εξοπλίσει πολιτικό γραφείο. «Δεν είναι ο μόνος είναι αρκετοί αυτοί που μπήκαν την τελευταία στιγμή και ακριβώς αυτοί είναι που δημιουργούν προβλήματα πολλών και διαφορετικών ειδών» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το σημείο που εξοργίζει, ειδικά βουλευτές της περιφέρειας, είναι ότι ψηφοφόροι τους πλήττονται από την τακτική Πάτση, ενώ είναι διάχυτη η εντύπωση ότι ένας από τους στόχους αυτών των εταιρειών είναι να αγοράζουν και να χρησιμοποιούν κατά βούληση ή να διαγράφουν χρέη μεγαλοστελεχών και φίλων του κόμματος.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet