Η Βεγγάζη και όχι Τρίπολη ήταν αρχικά ο προορισμός του ταξιδιού του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Λιβύη την Πέμπτη, προκειμένου να παραστεί στην τελετή της δωρεάς στη βορειοαφρικανική χώρα εμβολίων κατά της Covid-19.

Το πρόγραμμα άλλαξε όταν, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, την παραμονή της επίσκεψης ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ Μενφί ζήτησε να σταθμεύσει ο έλληνας υπουργός ενδιαμέσως στην Τρίπολη για μια κατ’ ιδίαν συνάντηση. Το αίτημα έγινε αποδεκτό υπό την προϋπόθεση στη συνάντηση να μην παρευρίσκεται κανείς άλλος.

Όμως, όταν αεροσκάφος της ελληνικής αποστολής προσγειώθηκε στην Τρίπολη, διαπιστώθηκε ότι τον έλληνα υπουργό περίμενε να υποδεχθεί στο αεροδρόμιο η Νάιλα Μανγκούς, υπουργός Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Τρίπολης.

Το αεροπλάνο φέρεται να μην κατέβασε ποτέ σκάλα για να αποβιβαστούν οι επιβαίνοντες. 

Η θέση της Αθήνας, την οποία συμμερίζεται και το Κάιρο, είναι ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης –κυβέρνηση μεταβατική, με μόνη αρμοδιότητα να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές— δεν νομιμοποιείται να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Μάνγκους ήταν αυτή που υπέγραψε με τον τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου την τουρκολιβυκή συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες τον Οκτώβριο, βάσει του παράνομου τουρκολιβυκού «μνημονίου» του 2019.

Διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για προσπάθεια να «υποκλαπεί» χειραψία των δύο υπουργών και να υπάρξουν φωτογραφίες, για να προσδοθεί κύρος στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.

«Η σημερινή ντροπιαστική και απαράδεκτη εικόνα να τίθεται ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας προκλητικά προ τετελεσμένων, μαρτυρά δυστυχώς την αδύναμη διεθνή εικόνα της χώρας και της εξωτερικής μας πολιτικής… Αλλά και την έλλειψη σχεδιασμού και τις αντιφάσεις στην στρατηγική της κυβέρνησης. Από τη μια, ο κ. Μητσοτάκης ζητά παρέμβαση των ΗΠΑ προς τη λιβυκή μεταβατική κυβέρνηση για έναρξη διαπραγματεύσεων με σκοπό συμφωνία οριοθέτησης, από την άλλη, ο κ. Δένδιας τονίζει ότι δεν την αναγνωρίζει…», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Έλλειψη σχεδιασμού; Δυσλειτουργική σχέση υπουργού–πρωθυπουργού; Το επεισόδιο της Τρίπολης σίγουρα ήταν η μία από τις ψυχρολουσίες που επιφύλαξε στον κ. Δένδια η περασμένη εβδομάδα. Την Πέμπτη αυτό…

Λίγο νωρίτερα, το πρωί της Δευτέρας –μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση, μέσω του Predator, ακόμη και υπουργών της κυβέρνησης, και το μείζον ζήτημα της υποκλοπής συνομιλιών του κ. Δένδια, που εύλογα έθεσε σε συναγερμό ξένες υπηρεσίες– ο υπουργός Εξωτερικών, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, εξέπεμψε ένα μήνυμα με κύριο αποδέκτη τον πρωθυπουργό.

«Σήμερα θα συζητήσουμε για την Ουκρανία, τα Δυτικά Βαλκάνια και την Κεντρική Αφρική, θέματα εξαιρετικά σημαντικά για την ΕΕ», δήλωσε. Και συνέχισε, ασύνδετα και χωρίς να έχει ερωτηθεί σχετικά: «Θα ήθελα επιπλέον να πω ότι η συνεργασία μου με τον πρωθυπουργό είναι διαρκής και χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη. Έχει παράξει άλλωστε απτά αποτελέσματα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής στην πιο δύσκολη περίοδο. Από εκεί και πέρα, με καλύπτει απολύτως η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι θα χυθεί άπλετο φως».

Θεωρήθηκε «δήλωση εμπιστοσύνης», μετά από συνεννόηση με το Μαξίμου. Εμπιστοσύνης ειδικά στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, προκειμένου ο Κυρ. Μητσοτάκης να βγει από το κάδρο των αναταράξεων που έχουν προκληθεί και στην κυβερνητική παράταξη μετά τις νέες αποκαλύψεις για την βορβορώδη διάχυση των παρακολουθήσεων.

Δεν ήταν, όμως, μόνο αυτό. Στην καταληκτική φράση της δήλωσης Δένδια υπάρχει σπερματικά μια αμοιβαία δέσμευση, την οποία (εξυπακούεται ότι) θα κληθεί να τιμήσει έμπρακτα από την πλευρά του ο Μητσοτάκης: «Με καλύπτει απολύτως η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι θα χυθεί άπλετο φως».

Πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Εξωτερικών να είχε θέσει ως όρο για να προχωρήσει στη δημόσια «δήλωση εμπιστοσύνης» προς τον πρωθυπουργό, την ικανοποίηση της προσδοκίας «να μάθω ποιος και γιατί με παρακολουθούσε». Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν το Μαξίμου να έχει δεσμευτεί ότι έτσι θα γίνει. Τη Δευτέρα αυτό…

Την επομένη, ημέρα Τρίτη, η κυβέρνηση έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ με τίτλο «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών».

Λίγες ώρες μετά, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) κατήγγειλε με ανακοίνωσή της ότι το νομοσχέδιο τέθηκε σε διαβούλευση χωρίς να έχει ζητηθεί η γνώμη της, όπως προβλέπει ο συνταγματικός νομοθέτης: «Ουδέποτε ενημερώθηκε αρμοδίως, ούτε ζητήθηκε με θεσμικά πρέποντα τρόπο η διατύπωση της γνώμης της, έτσι ώστε το θεσμικό αυτό νομοσχέδιο να είναι η κατάληξη ενός νηφάλιου και επιστημονικού διαλόγου, προς όφελος του δικαιώματος» των πολιτών ότι το απόρρητο των επικοινωνιών και κατ' επέκταση της ιδιωτικής ζωής δεν θα εξαρτάται από τις ανεξέλεγκτες διαθέσεις και σκοπιμότητες της εκάστοτε κυβέρνησης.

Ήταν η άλλη ψυχρολουσία που επεφύλαξε στον κ. Δένδια η περασμένη εβδομάδα.

Διότι δεν διέφυγε, βέβαια, της προσοχής του ότι εκπρόσωποι του νομικού κόσμου, δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν το σκάνδαλο των υποκλοπών, σύσσωμη η αντιπολίτευση, επισημαίνουν ότι υπάρχουν διατάξεις που μπορεί στην πράξη να νοθεύσουν τις διακηρυκτικές προθέσεις του νομοσχεδίου.

Δεν μπορεί να διέφυγε της προσοχής του κ. Δένδια, ως άμεσα θιγόμενου, η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στα θύματα των υποκλοπών να ενημερώνονται μόνο μετά την παρέλευση τριών χρόνων από τη λήξη της παραβίασης του απορρήτου της υπόθεσής του, δηλαδή ενώ η ΕΥΠ θα έχει ήδη καταστρέψει το περιεχόμενο της παρακολούθησης, καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει αυτόματη διαγραφή μόλις έξι μήνες μετά την άρση της παρακολούθησης.

Δεν μπορεί να μην είδε να εξαερώνεται εντός 24 ωρών «η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι θα χυθεί άπλετο φως».

Αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν ο υπουργός Εξωτερικών θα ψηφίσει το νομοσχέδιο όταν αυτό κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Αν ο Δένδιας θα δεχθεί να υποστούν ακόμη μια ψυχρολουσία το πολιτικό προφίλ και οι αρχηγικές βλέψεις του, για να επιπλεύσει μέχρι τις εκλογές ο Μητσοτάκης.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet