Μπαλέτο «Δον Κιχώτης»
Ο Δον Κιχώτης είναι ένα από τα σημαντικότερα και πιο δημοφιλή έργα του κλασικού ρεπερτορίου του μπαλέτου. Ο αυστριακός συνθέτης Λούντβιχ Μίνκους συνέθεσε μουσική για αρκετά μπαλέτα, ορισμένα εκ των οποίων σε χορογραφίες του Πετιπά. Στον Δον Κιχώτη του ο Πετιπά επιχειρεί να μεταφέρει τις εικόνες και τα χρώματα της Ισπανίας, αποδίδοντας εξαιρετικά τη χορευτική της παράδοση μέσα από τη χορογραφία του. Ο καρπός της συνεργασίας των Μίνκους – Πετιπά σημείωσε από την πρώτη στιγμή τεράστια επιτυχία, με αποτέλεσμα την καθιέρωση του Δον Κιχώτη ως ενός διαχρονικού αριστουργήματος του παγκόσμιου ρεπερτορίου του μπαλέτου. Πρόκειται για ένα από τα πιο απαιτητικά μπαλέτα του ρεπερτορίου και θεωρείται ότι αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους χορευτές του κλασικού χορού. O «Δον Κιχώτης» βασίζεται σε επεισόδια από το διάσημο μυθιστόρημα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες (1547-1616).
Για τη νέα παραγωγή του Δον Κιχώτη, ο διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνος Ρήγος επέλεξε καλλιτέχνες διεθνούς ακτινοβολίας, ο ίδιος αναφέρει: «Καθώς το κλασικό μπαλέτο είναι η βασική κατεύθυνση του Μπαλέτου της ΕΛΣ, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τη διεύθυνσή του είχα στο μυαλό μου να παρουσιάσουμε έναν κλασικό Δον Κιχώτη. Είναι ένα έργο που αγαπώ και θεωρώ πως η ομάδα μας μπορεί να το ερμηνεύσει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Βεβαίως, η έννοια του κλασικού στο μυαλό μου δεν έχει σχέση με σκονισμένα χαρτονένια σκηνικά και κοστούμια που μυρίζουν ναφθαλίνη. Γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή στόχευσα σε καλλιτέχνες με ξεχωριστή ματιά και μοναδική αισθητική. Για τη δημιουργική αναβίωση της χορογραφίας του Πετιπά προσκαλέσαμε τον διακεκριμένο χορογράφο και χορευτή του Μπαλέτου του Αμβούργου και του Nederlands Dans Theater Τιάγκο Μπορντίν. Τα σκηνικά σχεδιάζει ο ιδιαιτέρως εμπνευσμένος σκηνογράφος μας, που διαπρέπει στα λυρικά θέατρα της Ευρώπης, Γιώργος Σουγλίδης και μαζί του η animator Ειρήνη Βιανέλλη. Για τα κοστούμια έχουμε τη χαρά να φέρνουμε για πρώτη φορά στην Εθνική Λυρική Σκηνή την κορυφαία Ελληνίδα fashion designer με τη μοναδική διεθνή καριέρα Μαίρη Κατράντζου, η οποία επαναπροσδιορίζει με μοναδικό τρόπο την έννοια του μπαλετικού κοστουμιού. Μαζί με την Ορχήστρα –σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη– και τους μοναδικούς χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ, αλλά και διεθνώς αναγνωρισμένους guests, είμαι βέβαιος ότι θα δημιουργήσουμε έναν Δον Κιχώτη κλασικό, αλλά και τόσο σημερινό ταυτόχρονα».
Στις δύο παραστάσεις του Νοεμβρίου, τους ρόλους της Κίτρι και του Μπαζίλιο θα ερμηνεύσουν δύο διεθνείς σταρ του μπαλέτου, που συνεργάζονται για πρώτη φορά με το Μπαλέτο της ΕΛΣ, η Μάια Μακατέλι και ο Ντανιίλ Σίμκιν. Στις τέσσερις τελευταίες παραστάσεις (23, 24, 30, 31/12) τον ρόλο της Κίτρι θα ερμηνεύσει η Α΄ Χορεύτρια του Μπαλέτου της ΕΛΣ Ελεάνα Ανδρεούδη. Παρτενέρ της στον ρόλο του Μπαζίλιο θα έχει τον διεθνώς αναγνωρισμένο Βραζιλιάνο χορευτή Γκουστάβο Καρβάλιο. Το πρωταγωνιστικό ζευγάρι θα ερμηνεύσουν επίσης, στις 4/12, οι Χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ Αλίσια Τάουνσεντ και Γιώργος Χατζόπουλος.
Στον ρόλο της Μερσέντες η Α΄ Χορεύτρια της ΕΛΣ Μαρία Κουσουνή (26, 27/11), η Σολίστ Πόπη Σακελλαροπούλου (4, 30/12) και η Μαργαρίτα Κώστογλου (23, 24, 31/12) από το Corps de ballet, και στον ρόλο του Εσπάντα οι Α΄ Χορευτές της ΕΛΣ Ντανίλο Ζέκα (4, 30/12) και Βαγγέλης Μπίκος (23, 24, 31/12), καθώς και ο σολίστ Στέλιος Κατωπόδης (26, 27/11).
Στις 26, 27 Νοεμβρίου και 4, 23, 24, 30, 31 Δεκεμβρίου, με ώρες έναρξης: 7.30μμ (Κυριακή & 31/12: 6.30μμ), ώρα έναρξης 24 Δεκεμβρίου: 7μμ, στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ.
Canto και ξανά Canto!
.jpg)
Πού πάνε τα τραγούδια όταν κλείνει το ραδιόφωνο; αναρωτιέται η πολυτάλαντη αγαπημένη μας Μάνια Παπαδημητρίου και μας καλεί να βρούμε μαζί της την απάντηση σε μία μουσική παράσταση με τραγούδια που θέλουμε να ακούμε ξανά και ξανά… και για τα «πάλι» και τα «ξανά» της ζωής μας.
Για τις όμορφες στιγμές που δεν θέλουμε να τελειώσουν, για τα λάθη που αγαπάμε να ξανακάνουμε. «Canto πάλι», τραγούδα πάλι, ή κάντο πάλι, λογοπαίζει η Μάνια και μαζί με την σπουδαία μουσική παρέα της, διαλέγει να μας πει τα πιο όμορφα τραγούδια των: Μάνου Χατζιδάκι, Βασίλη Τσιτσάνη, Μανώλη Χιώτη, Μάρκου Βαμβακάρη, Γιώργου Μητσάκη, Γιώργου Ζαμπέτα, Γιάννη Παπαϊωάννου, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Σταμάτη Κραουνάκη, Γιάννη Μαρκόπουλου, Nicola Piovani, Nino Rota, Chavela Vargas, Νότη Μαυρουδή, Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, Δημήτρη Χριστοδούλου, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Νίκου Γκάτσου κ.ά.
Κείμενο, αφήγηση, τραγούδι: Μάνια Παπαδημητρίου. Μαζί της οι: Αθηνά Χατζηαθανασίου στο τραγούδι, Αλέξανδρος Σιγαλος στην κιθάρα και το τραγούδι, Ανδρέας Αναγνωστόπουλος στο πιάνο και το τραγούδι, Θοδωρής Ζέης στο μπουζούκι και το τραγούδι.
Τις Τρίτες του Νοεμβρίου, στις 8.30μμ ακριβώς, στο Concerto Café Artistic (δίπλα στο Εθνικό Ωδείο, Μάγερ 18, Πλατεία Βάθη, τηλ. 210 5243330).
«Η εντός και καθ’ ημάς θάλασσα»
.jpg)
«Η εντός και καθ’ ημάς θάλασσα», μια μουσική διαδρομή στη Μεσόγειο, με οδηγούς την υψίφωνο Αλεξία Βουλγαρίδου και την κιθαρίστα Κορίνα Βουγιούκα, από την Κύπρο ως την Ισπανία και από τον Μεσαίωνα μέχρι τις μέρες μας, με τραγούδια της παράδοσης ή άλλα που επηρεάστηκαν από αυτή, μελωδίες και λόγια που φυλάσσουν και μεταφέρουν μέσα στον ωκεανό του χρόνου το αποτύπωμα της ανθρώπινης ύπαρξης. Μια συναυλία με ένα πολύ ιδιαίτερο ρεπερτόριο για φωνή και κιθάρα που δεν ακούγεται συχνά στις αίθουσες συναυλιών.
Οι δύο ελληνίδες μουσικοί, που έχουν εμφανιστεί σε σημαντικά κέντρα συμφωνικής μουσικής και θέατρα του εξωτερικού, επέλεξαν για το πρόγραμμά τους γνωστές προκλασικές άριες των Pergolesi και Cesti σε μεταγραφή για κιθάρα και σοπράνο της Κορίνας Βουγιούκα, τα Πέντε ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια του Maurice Ravel (μεταγραφή: Calvo και Reghezza), αποσπάσματα από τα Κλασικά ισπανικά τραγούδια ΙΙ του Fernando Obradors (μεταγραφή: Pasciak, Damas και Βουγιούκα) καθώς και τα Επτά ισπανικά παραδοσιακά τραγούδια του Manuel de Falla (μεταγραφή: Miguel Llobet). Θα ακουστούν επίσης τραγούδια του Τάσου Ρωσόπουλου σε ποίηση ανώνυμου κύπριου ποιητή του 16ου αιώνα (ποιητικός μετασχηματισμός: Γιώργος Κοροπούλης) και Wilhelm Müller (απόδοση: Διονύσης Καψάλης).
Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει το έργο «Ένα τραγούδι» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και μουσική Nέστορα Ταίηλορ (μεταγραφή: Τ. Ρωσόπουλος), δύο συνθέσεις του Αντίοχου Ευαγγελάτου καθώς και δύο αποσπάσματα από τα δημοφιλή Είκοσι τραγούδια του ελληνικού λαού του Γιάννη Κωνσταντινίδη (μεταγραφή: Κ. Βουγιούκα). Το κοινό θα έχει επίσης τη σπάνια ευκαιρία να ακούσει την Αλεξία Βουλγαρίδου σε μια σύγχρονη δημιουργία, «Το Υδραιόπουλο» (2021) της Κωνσταντίας Γουρζή, σε μεταγραφή για κιθάρα και σοπράνο (2022). Πρόκειται για απόσπασμα από τα τρία τραγούδια «Ύδρα–Ο Βράχος της Ελευθερίας» (2021) σε ποίηση Wilhelm Müller (μετάφραση στα ελληνικά: Βασίλης Βούτος–Κωνσταντία Γουρζή).
Το πρόγραμμα της βραδιάς συμπληρώνεται από δύο έργα για σόλο κιθάρα, σε μεταγραφή Shin-ichi Fukuda και Τ. Ρωσόπουλου, που θα παρουσιάσει η Κορίνα Βουγιούκα.
Την Τρίτη 28 Νοεμβρίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.
Δισκοπαρουσίαση «Τα δύσκολα στη μέση»
.jpg)
H Πένυ Ξενάκη και η Μαρία Κανελλοπούλου, δύο κυρίες με μεγάλη και σημαντική πορεία στον χώρο του ελληνικού τραγουδιού, με πολυετή συνεργασία αλλά που συμπράττουν για πρώτη φορά και δισκογραφικά και παρουσιάζουν τον δίσκο «Τα δύσκολα στη μέση». Δημιουργοί των δώδεκα τραγουδιών του δίσκου, δύο άλλες φίλες και συνεργάτιδες, η στιχουργός και συγγραφέας Μαρία Παπαδάκη και η συνθέτρια και κιθαρίστρια Αρετή Κοκκίνου. Πρόκειται ένα άλλο γυναικείο δίδυμο δημιουργών με σημαντική παρουσία στην ελληνική δισκογραφία των τελευταίων χρόνων.
Ο τίτλος «Τα δύσκολα στη μέση», εμπνευσμένος από το ομότιτλο τραγούδι του δίσκου, είναι όσο ποτέ επίκαιρος, καθώς τα «δύσκολα» με τον καιρό γίνονται ακόμη δυσκολότερα και το μοίρασμα και η αλληλεγγύη ανάγκη ζωτική! Ο δίσκος κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος
Για τον δίσκο θα μιλήσουν ο Αντώνης Μποσκοίτης και η Σοφία Μούτσου. Συντονίζει η Μίνα Μαύρου .
Τις δύο ερμηνεύτριες θα συνοδεύσει στο πιάνο ο Γιώργος Αναστασόπουλος, ο Κοσμάς Κοκόλης στο μπουζούκι και η συνθέτρια Αρετή Κοκκίνου στην κιθάρα.
Την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, στις 8.30μμ, στο Μπαράκι της Διδότου - Πολυχώρος Πολιτισμού. Είσοδος ελεύθερη, τηλέφωνο κρατήσεων: 210 3642990.