Η Γερμανία θα αποχωρήσει από τη Συνθήκη του Χάρτη Ενέργειας (ECT)

 

 

Με αυτόν τον τίτλο και με το σύνθημα «NO ECT», το Αριστερό Δίκτυο (ΜΚΟ) της Γερμανίας, «PowerShift», ανακοινώνει την αποχώρηση της Γερμανίας από την ECT, τη διεθνή συμφωνία γνωστή στα ελληνικά ως Χάρτης Ενέργειας, σύμφωνα με την οποία υποστηρίζονται διεθνώς οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων, έναντι των ΑΠΕ.

Ήδη, τα αριστερά και οικολογικά κινήματα από χρόνια ζητούσαν την κατάργησή της, ενώ οι ευρωπαϊκές οργανώσεις ζητούσαν την απόσυρση της ΕΕ από αυτήν. Η ΕΕ το αρνιόταν μέχρι που μία-μία οι χώρες μέλη της ΕΕ άρχισαν να αποχωρούν σε ένδειξη πολιτικής ανυπακοής.

Μόλις την Τετάρτη, η Σλοβενία ακολούθησε την Ιταλία, η οποία έχει ήδη αποχωρήσει από τη συνθήκη, ενώ η Πολωνία, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Γαλλία ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν το ίδιο.

Δημοσιεύουμε κάποια σημεία από την ανακοίνωση του PowerShift:

«Η Συνθήκη για τον κλιματικό δολοφόνο επιτρέπει στους διεθνείς επενδυτές της ενεργειακής βιομηχανίας να υποβάλλουν αγωγές ενώπιον αδιαφανών διαιτητικών δικαστηρίων, προκειμένου να αποτρέψουν μέτρα ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής ή να κοινωνικοποιήσουν το κόστος τους. Μόνο στη Γερμανία, η συνθήκη προστατεύει επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα αξίας άνω των 54 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η απόφαση της Γερμανίας να αποσυρθεί από την ECT και η γερμανική κυβέρνηση να απέχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την επικείμενη ψηφοφορία για μια ανεπαρκή μερική μεταρρύθμιση της ECT αποτελεί μεγάλη επιτυχία μετά από χρόνια εργασίας των ΜΚΟ, του κλιματικού κινήματος, της κριτικής επιστήμης, αλλά και των κοινοβουλευτικών δυνάμεων. Αυτή η επιτυχία αξίζει να γιορταστεί.

Πολλές ευχαριστίες σε όλους όσους υποστήριξαν το έργο μας για τη σταδιακή κατάργηση της ECT με πολλούς τρόπους τα τελευταία χρόνια και συμμετείχαν στις δράσεις μας. Επίσης, χάρη στη δική σας υποστήριξη μπορέσαμε να ενημερώσουμε το κοινό και τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, να διεξάγουμε έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις της ECT και να διεξάγουμε εκστρατεία για την απόσυρση σε ένα ισχυρό ευρωπαϊκό δίκτυο.

Η εξαγγελθείσα αποχώρηση της Γερμανίας από την ECT πρέπει να σηματοδοτήσει το τέλος της ECT στο σύνολό της. Διότι, αν η ΕΕ δεν αποχωρήσει, μπορεί να παγιδευτούμε στη συνθήκη για τα επόμενα χρόνια. Γι' αυτό είναι σωστό και σημαντικό ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα συμφωνήσει με τη μεταρρύθμιση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Τώρα που όλα τα μεγάλα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ανακοινώσει έξοδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει επιτέλους να εγκαταλείψει τη στάση αποκλεισμού της και να υποβάλει πρόταση για κοινή αποχώρηση.

Εκτός, όμως, από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για την προστασία του κλίματος, πολλές άλλες συμφωνίες επιτρέπουν στους επενδυτές ορυκτών καυσίμων να μηνύουν κατά της προστασίας του κλίματος. Ως εκ τούτου, προχθές, περισσότερες από 380 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών δημοσίευσαν δήλωση στην οποία ζητούν να σταματήσει η προστασία των επενδύσεων ενόψει της κλιματικής κρίσης. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε γι' αυτό. Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσετε να μας συνοδεύετε σε αυτό το μονοπάτι!».

 

Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet