Την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα ξύπνησε στα Ιλίσια με την είδηση της βίαιης έξωσης από την πρώτη κατοικία της τής συνταξιούχου δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού για χρέος σε πιστωτικές κάρτες ύψους 15.000 ευρώ. Εικόνες και βίντεο με αστυνομικούς να σπάνε την πόρτα του σπιτιού έκαναν τον γύρο των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων διαψεύδοντας την αστυνομία, που μετά τον σάλο έσπευσε να ανακοινώσει ότι μόνο για την προστασία του δικαστικού επιμελητή βρίσκονταν στο σπίτι της συνταξιούχου δημοσιογράφου οι αστυνομικές δυνάμεις. Μάλιστα η ίδια καταγγέλλει ότι χρησιμοποιήθηκε ηλεκτρικό πριόνι και πως οι αστυνομικοί την χτύπησαν δυνατά στο χέρι, ενώ δεν την άφησαν να πάρει πράγματα από το σπίτι της.

 

Δύο μέρες μετά, ακολούθησε η είδηση μιας άνεργης μητέρας δύο παιδιών, στην οποία δόθηκε διορία λίγων ημερών για να φύγει από το σπίτι της, που αγόρασε με δάνειο, το οποίο αδυνατεί να εξοφλήσει. «Δεν ξέρω τι να κάνω. Τους ζήτησα να το νοικιάσω και δεν με ακούνε. Είμαι χωρισμένη, είμαι μόνη μου, είμαι άνεργη με δύο ανήλικα παιδιά. Το χρέος μου έχει ανέλθει σε 54.000 ευρώ. Δεν έχω να πληρώσω ούτε τη μεταφορική. Πού θα πάω;» είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Αντ1. Μάλιστα, η δικηγόρος της, Κατερίνα Φραγκάκη, υπογράμμισε ότι το ακίνητο είναι αξίας άνω των 130.000 ευρώ και για την αγορά του η γυναίκα χρησιμοποίησε τις οικονομίες της και πρόσθετα πήρε δάνειο 60.000 ευρώ. Δεν μπόρεσε να είναι συνεπής στην πληρωμή των δόσεων, καθώς έμεινε άνεργη. Η τράπεζα πούλησε το κόκκινο δάνειο για το πολύ 5.000 ευρώ. Τελικά, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση, η εταιρεία που έχει αγοράσει το κόκκινο δάνειο της άνεργης γυναίκας και έχει ήδη προχωρήσει σε πλειστηριασμό του σπιτιού της, έδωσε προσωρινά τη δυνατότητα να παραμείνει στο σπίτι πληρώνοντας ενοίκιο και δήλωσε πως θα εξεταστεί εάν υπάρχει δυνατότητα να το αποκτήσει ξανά μέσω αγοράς...

Την επόμενη μέρα, νέα είδηση: Σε πλειστηριασμό βγαίνει η πρώτη κατοικία ενός χαμηλοσυνταξιούχου δασκάλου στη Θεσσαλονίκη, που αντιμετωπίζει και προβλήματα υγείας, λόγω στεγαστικού δανείου 84.000 ευρώ που είχε πάρει και αδυνατούσε να αποπληρώσει, όταν η σύνταξή του υπέστη 50% μείωση. Ο ίδιος μαζί με συναδέλφους του και εκπροσώπους ενώσεων συνταξιούχων, καθώς και τους δικηγόρους του, πήγε στην τράπεζα και ζήτησε να γίνει αναστολή του πλειστηριασμού.

 

Διαμαρτυρία εκτός και εντός Βουλής

 

Την ίδια μέρα που η Ι. Κολοβού απομακρυνόταν βίαια από το σπίτι της, στη Βουλή, στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης της βουλεύτριας και τομεάρχισσας Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφης Αχτσιόγλου, για την ασυδοσία τραπεζών και funds και τα φαινόμενα τύπου Πάτση, η ίδια επισήμανε απευθυνόμενη προς τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα: «Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζετε. […] Την περίοδο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη τα χρέη της ελληνικής κοινωνίας έχουν αυξηθεί σε όλα τα επίπεδα. Προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, αυξάνονται και τα κόκκινα, τα οποία μπορεί να εμφανίζονται μειωμένα στους ισολογισμούς των τραπεζών, όμως, εξακολουθούν να επιβαρύνουν τους εργαζόμενους, τα νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υπάρχει ο κίνδυνος για μια νέα γενιά κόκκινων δανείων που δημιουργείται εξαιτίας της αύξησης του κόστους ζωής και της αύξησης των επιτοκίων» πρόσθετε. «Για το 2022 έχουν προγραμματιστεί πάνω από 44.000 πλειστηριασμοί, και πρώτης κατοικίας, ενώ ήδη έχουν ολοκληρωθεί τριπλάσιοι σε σχέση με πέρυσι» επισήμανε.

Η μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας από πλήθος κόσμου έξω από το σπίτι της Ι. Κολοβού το απόγευμα της Δευτέρας αναδεικνύει το ζήτημα των πλειστηριασμών κατοικίας και των κόκκινων δανείων σε μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση. Οι σημαντικές αυξήσεις στο κόστος ζωής έχουν βάλει στο κάδρο της επικινδυνότητας ακόμα και τους μέχρι τώρα συνεπείς δανειολήπτες, ενώ οι τράπεζες «υπό τον ορατό κίνδυνο νέου κύματος κόκκινων δανείων, πιέζουν την κυβέρνηση για ένα νέο πρόγραμμα Γέφυρα», όπως σημειώνει στο ieidiseis σε ρεπορτάζ της η Έλλη Παπατριανταφύλλου. Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο στήριξης ακόμα και των συνεπών δανειοληπτών με ένα νέο πρόγραμμα Γέφυρα, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει η δημοσιονομική ευελιξία του παρελθόντος». Ωστόσο, η αντιπολίτευση στο σύνολό της σηκώνει το θέμα δυναμικά και είναι εξαιρετικά δύσκολο για την κυβέρνηση να το παρακάμψει με εξυπνακισμούς και ψεύδη.

 

ΣΥΡΙΖΑ vs ΝΔ, στοιχειοθετημένα

 

Σε τέτοια απάντησε στοιχειοθετημένα με ανακοίνωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, συντονιστής Οικονομικού Κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, παραθέτοντας χρονικά τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ:

Το 2014 η απερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ δεν ανανέωσε την όποια προστασία από τους πλειστηριασμούς είχε θεσπίσει και η οποία έληγε εντός του έτους.

Στις αρχές του 2015, η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε αμέσως έκτακτες ρυθμίσεις για τις οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και διαπραγματεύτηκε σκληρά τόσο γενικά για το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους όσο και ειδικά για την προστασία της κύριας κατοικίας. Υπό αντίξοες συνθήκες πίεσης και εκβιασμών από τους Θεσμούς, υπό το σύνθημα «Γερούν γερά» της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταφέραμε να επεκτείνουμε τον νόμο Κατσέλη ώστε (α) να συμπεριλάβει και τις οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, (β) να επεκταθεί ρητά σε ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες και μικρέμπορους και (γ) να αυξηθεί η περίμετρος προστασίας, με διευρυμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, προκειμένου η προστασία να αφορά όχι μόνο τους ευάλωτους αλλά και το σύνολο της μεσαίας τάξης.

Εκσυγχρονίσαμε τον Πτωχευτικό Κώδικα, με έμφαση στην πρόληψη και τη διάσωση των επιχειρήσεων, και όχι στην fast-track εκκαθάριση του Πτωχευτικού της ΝΔ. Το 2017 δημιουργήσαμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, για ολοκληρωμένες λύσεις χρέους για τις επιχειρήσεις, με κανόνες που εξασφάλιζαν τη διαφάνεια, την ίση μεταχείριση των μερών και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του οφειλέτη και του δημοσίου.

Μετά την έξοδο από τα μνημόνια και παρά τη μεγάλη πίεση των Θεσμών, καταφέραμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπήρχε καμία περίοδος χωρίς να ισχύει πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας. Έτσι, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019 οι οφειλέτες μπορούσαν να υποβάλουν αιτήσεις για την προστασία της κατοικίας τους στον νόμο Κατσέλη (ο οποίος δεν έληξε). Τον Μάρτιο του 2019 ψηφίστηκε ο ν. 4605/2019 για την προστασία της κύριας κατοικίας, με διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, με ρυθμίσεις μέσω πλατφόρμας αλλά και με δυνατότητα δικαστικής προσφυγής, με ένταξη και των εμπόρων και με κρατική επιδότηση για τους ευάλωτους. Παράλληλα, δημιουργήθηκαν σχήματα 120 δόσεων για οφειλές προς το δημόσιο. Έως τη λήξη του ν. 4605/2019 θα ήταν έτοιμο το μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, το οποίο θα περιελάμβανε και την προστασία της κύριας κατοικίας. Δυστυχώς, όμως, μεσολάβησε η κυβερνητική αλλαγή τον Ιούλιο του 2019. Μάλιστα, η ΝΔ φρόντισε να δεσμευθεί ρητά στους Θεσμούς, ότι ο νέος Πτωχευτικός της δεν θα είχε καμία τέτοια προστασία. [...]

Πράγματι, ο νόμος της ΝΔ του 2020 έβαλε οριστικό τέλος σε κάθε έννοια προστασίας της κύριας κατοικίας. Έφερε έναν εξωδικαστικό μηχανισμό, ο οποίος δίνει ρυθμίσεις μόνο αν το θέλουν οι τράπεζες και όπως το θέλουν οι τράπεζες (ποσοστό επιτυχίας διετίας: 3%), και έναν ιδιωτικό φορέα ο οποίος θα αγοράζει τα σπίτια των πολύ ευάλωτων, θα τους επιτρέπει να ζουν σε αυτά πληρώνοντας ενοίκιο για 12 χρόνια (εφόσον είναι συνεπείς) και μετά θα τους ζητάει είτε να πληρώσουν όλη την αξία του σπιτιού είτε να φύγουν. Αλλά και ο φορέας αυτός, δύο χρόνια μετά, δεν έχει συσταθεί.

Την τετραετία 2015-2019 δεν έγινε ούτε ένας πλειστηριασμός κύριας κατοικίας λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων. Το ότι δεν έγινε κανένας τέτοιος πλειστηριασμός δεν ήταν τυχαίο: ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξασφαλίσει ένα επαρκές θεσμικό πλαίσιο, την εφαρμογή του οποίου επόπτευε προκειμένου να αποφεύγονται παρεκκλίσεις και στρεβλώσεις. Μάλιστα, και η ίδια η περίπτωση της κυρίας Κολοβού το αποδεικνύει, καθώς το σπίτι της δεν μπορούσε να πλειστηριαστεί όσο ίσχυαν ακόμα οι διατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet