Πληθαίνουν τα σημάδια που δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ αποποιείται τον ρόλο του βολικού κυβερνητικού εταίρου της Δεξιάς και του Μητσοτάκη. Οι συνεχείς αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο των υποκλοπών, εκτός από το γεγονός ότι στριμώχνουν τον Μητσοτάκη στα σχοινιά, έχουν δώσει αέρα στα πανιά του Νίκου Ανδρουλάκη. Οι αποκαλύψεις ήρθαν να συντρίψουν το «υποκλοπές τέλος» που είχε διακηρύξει το Μαξίμου μέσα από τα φιλικά του μέσα και να απαλλάξει το ΠΑΣΟΚ από την κατηγορία ότι ασκεί μονοθεματική αντιπολίτευση. Παράλληλα, η Ομάδα Αλήθειας της ΝΔ  –για την ακρίβεια: της παραχάραξής της– με το περιβόητο βιντεάκι για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, ξύπνησε τα παλιά δημοκρατικά και αντιδεξιά ανακλαστικά της παράταξης. 

Ο Κώστας Λαλιώτης ήταν που έδωσε το σύνθημα με την ομιλία του στη διάρκεια της παρουσίασης του νέου βιβλίου του Μίμη Ανδρουλάκη «Πριν σβήσουν τα Φώτα». Η βαρυσήμαντη παρέμβασή του προς την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας για την αντίσταση κατά της χούντας και το ρόλο της νέας γενιάς και του Πολυτεχνείου αποτέλεσε ταυτόχρονα και υπενθύμιση των ταυτοτικών χαρακτηριστικών του ΠΑΣΟΚ, χάρις στα οποία μεσουράνησε για δεκαετίες στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Χωρίς να μιλήσει για τις παρούσες πολιτικές εξελίξεις, ο Λαλιώτης προσπάθησε να επανεντάξει το ΠΑΣΟΚ στον προοδευτικό χώρο και να το καταστήσει συνομιλητή της ιστορίας και της κοινωνίας. Να το τοποθετήσει «ως ισότιμο εταίρο ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις με τη δυνατότητα να φανεί χρήσιμο στο λαό και την πατρίδα, μέσα στην τρικυμία των καιρών», όπως επισημαίνουν κορυφαία στελέχη. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, αναθαρρημένος  από τις εξελίξεις στο θέμα των υποκλοπών, αρθρογραφεί, δίνει συνεντεύξεις, πραγματοποιεί περιοδείες, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες  «στην κατεύθυνση της θεσμικής θωράκισης της δημοκρατίας» και εντείνει την αντικυβερνητική ρητορική του – σε συντονισμό με τα ηγετικά στελέχη του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.  Κατέθεσε αίτημα υπεράσπισης της κοινοβουλευτικής του ασυλίας στο πλαίσιο της καταγγελίας του κατά των ελληνικών αρχών για την παράνομη παρακολούθηση του από την ΕΥΠ, αίτημα που έχει παραπεμφθεί στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων (JURI). Ως προς τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τις παρακολουθήσεις, ασκεί δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό ότι – παρά τα όποια θετικά της πρωτοβουλίας– αυτή αποτελεί επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών του και νομιμοποίησης της μέχρι τώρα πρακτικής του. Ανάμεσα στις προτάσεις που διατύπωσε σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο ξεχωρίζει εκείνη που προβλέπει τη δημιουργία μηχανισμού ελέγχου των κινητών τηλεφώνων των βουλευτών από υπηρεσία της Βουλής – όπως συμβαίνει και στο ευρωκοινοβούλιο – καθώς και εκείνη που κατοχυρώνει τη λειτουργία της ΑΔΑΕ. Ωστόσο, μένει να φανεί η τελική στάση του κόμματος στη Βουλή.  

 

Το αφήγημα της σοσιαλδημοκρατικξής κυβέρνησης

 

Στη δύσκολη άσκηση να διατηρήσει την «αυτόνομη πορεία» του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρός του αποκρούει τα διλήμματα των μετεκλογικών συνεργασιών προβάλλοντας συνεχώς το αφήγημα της «σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης».  Στην ουσία πρόκειται για μια αμυντική στάση απέναντι στην επίθεση φιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ φαίνεται πως έχει καεί. Πρόκειται επίσης για μια προσπάθεια συγκράτησης φυγόκεντρων δυνάμεων σε επίπεδο στελεχών και ψηφοφόρων καθώς, όπως τονίζουν σε κάθε ευκαιρία στη Χαριλάου Τρικούπη, είναι το αποτέλεσμα των εκλογών που θα καθορίσει τη δυνατότητα του κόμματος να έχει ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να αποφασιστούν από τα κεντρικά συλλογικά όργανα το πρόγραμμα και η αναδιάταξη των δυνάμεων του κόμματος σε όλους τους τομείς.

 

Λοβέρδος – Καϊλή: Εισηγήσεις για διαγραφή

 

Ο κατά τα άλλα λαλίστατος Ανδρέας Λοβέρδος, στις αρχές Αυγούστου είχε υποβαθμίσει το ζήτημα των υποκλοπών προσφέροντας ένα πρόσκαιρο άλλοθι στον φίλο του από τα παλιά Κυριάκο Μητσοτάκη. Έκτοτε, οι ισχνές του αναφορές στο θέμα έχουν περιοριστεί στην «ανάγκη να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση». Όπως ακριβώς λέει και ο φίλος του, κάνοντας όμως τα αντίθετα (ο φίλος του). Η στάση αυτή του Λοβέρδου έχει ενοχλήσει πολλά στελέχη και κυρίως τη βάση του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη κι εκείνοι που τον υποστήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές του έχουν γυρίσει μαζικά την πλάτη καθώς πλέον όλοι έχουν βγάλει το λογικό συμπέρασμα ότι ήταν αυτός που μπορούσε να ωφεληθεί από την παρακολούθηση του Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ του φίλου του Μητσοτάκη και το περιβόητο Predator, στο επίμαχο διάστημα.

Η Εύα Καϊλή αντιστοίχως, φανατική υποστηρίκτρια του Λοβέρδου και ανοιχτή στη συνεργασία με τη δεξιά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «ξαναχτύπησε» την περασμένη εβδομάδα χαρακτηρίζοντας το Κατάρ – στο οποίο διεξάγεται τώρα το «ματωμένο» μουντιάλ ποδοσφαίρου – ως «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άδειασε φυσικά την ευρωβουλευτή λέγοντας πως «δεν είναι άποψη που εκφράζει τις προτεραιότητες της δικής μας παράταξης» και ότι  «έχουμε άλλη τοποθέτηση για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών». Σημειώνεται ωστόσο, ότι δεν έχει περάσει απαρατήρητη η πρόσφατη συνάντηση της Ε. Καϊλή με τον πρέσβη του Κατάρ, κάπου στα νότια προάστια, όπως ακούγεται στους διαδρόμους της Χ. Τρικούπη.

Πάντως, και για τις δυο αυτές περιπτώσεις, ο Νίκος Ανδρουλάκης δέχεται επίμονες εισηγήσεις για τη διαγραφή τους τώρα, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να έχει λυμένα τα χέρια του ενόψει των εκλογών και των μετεκλογικών εξελίξεων. Ως προς το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος, πολλά στελέχη εκτιμούν ότι αυτό θα είναι μηδαμινό και σίγουρα μικρότερο από το όφελος που θα προκύψει για το αρχηγικό προφίλ του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος το σκέφτεται.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet