Εικόνες αγριότητας με ματωμένους ανθρώπους, θύματα της βαρβαρότητας μιας κυβέρνησης που ούτε θέλει, ούτε και μπορεί να συζητήσει για να πείσει, προκειμένου να εφαρμόσει τις πολιτικές της, βλέπει κανείς να περνούν στην οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή του, σε καθημερινή βάση πια.
Τα επεισόδια του δραματικού σίριαλ που παίχτηκαν την εβδομάδα που πέρασε, αφορούσαν το σύμπλεγμα των ιστορικών πολυκατοικιών στους Αμπελόκηπους της Αθήνας, επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, που είναι γνωστές ως «Προσφυγικά». Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μετά τη βιαιότητα που επέδειξε, προκειμένου να διώξει από το σπίτι της μια συνταξιούχο δημοσιογράφο και την απάντηση που δέχτηκε από αλληλέγγυους πολίτες, που κατέβηκαν στο δρόμο για να προστατέψουν το δικαίωμά της στη στέγη, επιτέθηκε με αγριότητα σε κατοίκους κι αλληλέγγυους στο σύμπλεγμα των διαμερισμάτων και προχώρησε σε 79 (!) συλλήψεις.
Τόσο στα Προσφυγικά, όσο και στα δικαστήρια της Ευελπίδων την επόμενη μέρα, χρησιμοποίησε ιδιαίτερη βιαιότητα απέναντι στους συλληφθέντες, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι προχώρησε στη χρήση χημικών, ενώ ακριβώς δίπλα βρίσκεται το νοσκομείο Άγιος Σάββας, στο οποίο νοσηλεύονται κυρίως καρκινοπαθείς. Όπως δήλωσε η κ. Πατρικίου, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο, «δεν σέβονται τίποτα. Ούτε τα νοσοκομεία, ούτε τους ασθενείς, ούτε τον κόσμο (μαζί και δεκάδες παιδιά) που μένει στα Προσφυγικά. Η μπίζνα είναι μεγάλη, τα Προσφυγικά φιλέτο και θέλουν να επιβάλουν τη διπλή ανάπλαση!».
Τα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας δεν απασχολούν την επικαιρότητα για πρώτη φορά. Πρόκειται για ένα ιστορικό μνημείο πρώταπρώτα, που φέρει στο σώμα του σημάδια από μερικά από τα πιο σημαντικά επεισόδια της Ιστορίας της Αθήνας των τελευταίων εκατό χρόνων. Χτίστηκαν για να στεγάσουν πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, ενώ μπορεί κανείς να δει στους τοίχους σημάδια από τα Δεκεμβριανά, από τη Δικτατορία. Σήμερα εκεί ζει ένας σημαντικός αριθμός ιδιοκτητών, ενώ έχουν βρει καταφύγιο πρόσφυγες σύγχρονων πολέμων, πολιτικών διώξεων, άστεγοι, καθώς και αντιεξουσιαστές.
Επειδή, όμως, βρίσκεται πρακτικά στο κέντρο της πόλης, πολύ κοντά σε σταθμό μετρό, είναι φιλέτο για επενδυτές, που θα ήθελαν να κερδίσουν «αξιοποιώντας» το στα πλαίσια του εξευγενισμού της περιοχής, ή και της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού που επικρατεί τα τελευταία χρόνια και στην Αθήνα. Όπως επισημαίνουν σε ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλληλέγγυοι στην κατάληψη των προσφυγικών, «Η βίαιη εκκένωση κτιρίου των προσφυγικών κατά τη διάρκεια συνέλευσης το μεσημέρι της Τρίτης, 22/11 και οι 79 συλλήψεις ατόμων που τόσα χρόνια ζουν, φροντίζουν και είναι αλληλέγγυα στη γειτονιά των προσφυγικών (ανάμεσά τους ήταν και μια εγκυμονούσα, καθώς και μια γυναίκα με τα δύο ανήλικα παιδιά της), δείχνουν τον πραγματικό στόχο της “διπλής ανάπλασης”, τον χαρακτήρα του εξευγενισμού της πόλης», αφού «στην πόλη που πρέπει να γίνει ένα τεράστιο ξενοδοχείο δεν χωράνε κάτοικοι και κινήματα».
Αν κοιτάξει κανείς τη μεγάλη εικόνα, βλέπει καθαρά ότι η βία που χρησιμοποιήθηκε από την αστυνομία ακολουθεί κι αυτή το αφήγημα της κυβέρνησης για «Νόμο και Τάξη» που προωθεί στους ψηφοφόρους της, όπως και της επιβολής σε φτωχούς, σε κατατρεγμένους και σε πολιτικούς της αντιπάλους, προκειμένου όμως να στηριχτούν επιλογές της στον πυρήνα της πολιτικής της. Επεμβαίνοντας στα προσφυγικά, εξαφανίζει από το κέντρο της Αθήνας φτωχούς, πρόσφυγες κι αλληλέγγυους, κι εγκαθιστά άλλον ένα χώρο τουριστικής εκμετάλλευσης, με το αζημίωτο φυσικά για πρόσωπα φιλικά σε αυτήν, όπως είδαμε ξανά και ξανά τα τελευταία χρόνια. Ολοκληρώνεται σιγά-σιγά το έργο της εκδίωξης από το κέντρο της Αθήνας και από την κοινή θέα, προσώπων που της είναι δυσάρεστα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η κατάσταση στα Προσφυγικά είναι ρόδινη. Τα έξι κτίρια βρίσκονται σε κακή κατάσταση και κάποιος καλόπιστος άνθρωπος απορεί για το πώς δεν είχαμε ήδη κάποια τραγωδία με θύματα, εξαιτίας της κατάστασης που βρίσκονται αυτά τα παλαιά ασυντήρητα κτίρια. Η όποια λύση προκριθεί, θα πρέπει να περιλαμβάνει τους ανθρώπους που κατοικούν εκεί, να βοηθάει τους συγγενείς ασθενών του παρακείμενου νοσοσκομείου Άγιος Σάββας και να προστατεύει και να αναδεικνύει την ιστορική μνήμη, στόχοι που υπήρχαν στο σχέδιο ανάπλασης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά, όμως, με κάποια άλλη κυβέρνηση, αφού η σημερινή έχει άλλες προτεραιότητες.