Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Δίκτυο Νέων Μεταναστευτικής Καταγωγής «Ορίζοντες» με θέμα την ένταξη των μεταναστών και το αίτημα για πολιτική ορατότητα. Την εκδήλωση φιλοξένησε το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά. Αυτό που έκανε ιδιαίτερα σημαντική την ημέρα, είναι το γεγονός ότι συμμετείχαν εκπρόσωποι διαφορετικών πολιτικών παρατάξεων και συγκεκριμένα οι νεολαίες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΜέΡΑ25 και του ΚΙΝΑΛ, και σημαντικών μεταναστευτικών φορέων, όπως το Φόρουμ Μεταναστών και το Φόρουμ Προσφύγων που παρά τις οποιεσδήποτε αντιθέσεις συνέκλιναν στο ότι υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα εκπροσώπησης στον δημόσιο λόγο που αφορά μια αξιοσημείωτη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας, η οποία αποτελείται από πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι «Ορίζοντες» έρχονται να καλύψουν αυτό το κενό και να δώσουν φωνή στους ανθρώπους μεταναστευτικής καταγωγής προκειμένου να εγείρουν προβληματισμούς και αιτήματα που θα διευκολύνουν την ένταξη τόσο των παλιότερων γενεών μεταναστών, όσο και των προσφύγων που υποδέχεται η Ελλάδα από το 2015 και έπειτα.

 

 

Υπάρχει η κοινή παραδοχή, πως η ενταξιακή πορεία των μεταναστών στην Ελλάδα συναντά πολλαπλά εμπόδια σε θεσμικό επίπεδο. Η αναλγησία στις γραφειοκρατικές δομές και η υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών δυσχεραίνουν αβάσταχτα τις ζωές προσφύγων και μεταναστών μέσα από τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση αιτήσεων αδειών και ασύλου. Δεν είναι λίγες οι φορές που η άδεια διαμονής εκδίδεται ήδη ληγμένη, με αποτέλεσμα  μια σισύφεια κατάσταση για τους μετανάστες, όπου η ανασφάλεια διαδέχεται το φόβο αενάως.

Ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε είναι η διαδικασία πολιτογράφησης για τους μετανάστες πρώτης γενιάς. Η κυβέρνηση ζητά τεράστια χρηματικά ποσά από τους μετανάστες, υπό μορφή παραβόλων, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις εξετάσεις για την απόδοση ιθαγένειας. Οι ερωτήσεις δε που τίθενται στους μετανάστες είναι ιστορικού, κυρίως, περιεχομένου και απαιτούν εξαιρετικά εξειδικευμένες γνώσεις που ούτε ο μέσος Έλληνας ενδέχεται να κατέχει. Πόσο μάλλον οι μετανάστες, που από την στιγμή που καταφθάνουν στην Ελλάδα, δεν υπάρχει καμία μέριμνα από πλευράς πολιτείας να έχουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικές δομές σχεδιασμένες να καλύπτουν τις ανάγκες ένταξής τους. Ακόμη κι αν κάποιος μετανάστης καταφέρει να περάσει επιτυχώς το κατώφλι των εξετάσεων, θα έρθει αντιμέτωπος με άλλα εμπόδια, οικονομικού χαρακτήρα, που μπορεί επίσης να τον αποκλείσουν από την διαδικασία κτήσης της ελληνικής ταυτότητας.

Αυτοί και πολλοί ακόμη προβληματισμοί συζητήθηκαν στην εκδήλωση, με την κατακλείδα ότι υπάρχει απόλυτη ανάγκη για συμπερίληψη και πολιτική ορατότητα αλλά και για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ένταξη των μεταναστών και θα εξαλείψουν τις διακρίσεις σε κοινωνικό και θεσμικό επίπεδο.

 

Ρεγκίνα Μπλούσι Η Ρεγκίνα Μπλούσι είναι μέλος του Δικτύου Νέων Μεταναστευτικής Καταγωγής «Ορίζοντες» Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet