Συμμετοχή της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στο Socio-Ecological Forum Skopje 2022

 

Το διήμερο 22-23 Νοεμβρίου, μαζί με τον γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνο Βλαχάκη, βρεθήκαμε στα Σκόπια, μετά από πρόσκληση της Σοσιαλδημοκρατικής Νεολαίας Βόρειας Μακεδονίας, για να λάβουμε μέρος στο Socio-Ecological Forum Skopje 2022, το οποίο διοργανώθηκε από το Friedrich-Ebert Stiftung, το Olof Palme International Center και το Progress Institute for Social Democracy.

Κεντρικό αντικείμενο της πυκνής συζήτησης αποτέλεσε το ζήτημα της πράσινης μετάβασης για όλη την Ευρώπη, αλλά ειδικά και για τις χώρες των Βαλκανίων, εντός του ασφυκτικού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, αλλά και το πώς αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί με τρόπο κοινωνικά δίκαιο.

Στα πάνελ που συγκροτήθηκαν συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρ. πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας Dimitar Kovacevski, ο πρωθυπουργός  του Κόσοβου Albin Kurti, ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανιας Damian Gjiknuri, καθηγητές, εκπρόσωποι εταιριών του τομέα της ενέργειας και εκπρόσωποι οργανώσεων νεολαίας από τα Βαλκάνια, την Γερμανία και την Σουηδία.

Οι κρίσιμες πτυχές αυτής της συζήτησης, που αφορά το κοινό μας μέλλον, αναδείχθηκαν με τρόπο επιτακτικό, ενώ οι διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες των συμμετεχόντων δεν φάνηκε να στέκονται εμπόδιο στον δρόμο για την κατανόηση του μεγέθους του προβλήματος και για την υιοθέτηση ενός κοινού πλαισίου θέσεων σχετικά με αυτό.

Η συζήτηση, η ανταλλαγή απόψεων και η σύσφιξη των σχέσεών μας με τους νέους και τις νέες από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, της Αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη και τον κόσμο, που συμμετείχαν στο Forum, βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτικού μας σχεδίου, αφού αναγνωρίζουμε πως οι κοινές προκλήσεις και τα μεγάλα διακυβεύματα του παρόντος και του άμεσου μέλλοντος απαιτούν συλλογική δράση και ουσιαστική αντιμετώπιση, στον αντίποδα των αντιδραστικών και εξαιρετικά επικίνδυνων απόψεων που εισάγει στην ρητορική και την πρακτική της η ακροδεξιά παγκοσμίως.

Η εμπειρία της κυβερνώσας Αριστεράς και το πολύτιμο κεκτημένο της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία είναι σαφές πως αποτελεί ορόσημο για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο, παρέχουν στον πολιτικό μας χώρο, στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, την ευκαιρία για την ανάληψη πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της σύναψης ουσιαστικών συμμαχιών και συμπαγών μετώπων δράσης για όλα τα κορυφαία ζητήματα. Για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον, την εργασία, τον πολιτισμό, για το μεταναστευτικό, για την ειρήνη και την φιλία των λαών, πάντα στη βάση της παρακαταθήκης των διεκδικήσεων και των θέσεων για τις οποίες εμείς και οι νέοι/ες που προηγήθηκαν, έχουμε αγωνιστεί με συνέπεια για χρόνια.

Τα επόμενα χρόνια, θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τα τετελεσμένα που προκύπτουν ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα της αφελούς και βλαπτικής πολιτικής που ακολούθησαν για χρόνια οι ηγέτιδες δυνάμεις του δυτικού κόσμου. Αυτό δεν μπορεί να μας πτοεί, μα πρέπει να μας «πεισμώνει».

Χρέος της γενιάς μας είναι να τα αλλάξει όλα, όχι να διαχειριστεί τα ερείπια. Βάζοντας τις διαφορές μας στην άκρη, οφείλουμε να απαντήσουμε με τρόπο πειστικό στα κρίσιμα ερωτήματα που θέτει η ίδια η ζωή και να φροντίσουμε ο κόσμος που θα ζήσουμε εμείς και οι επόμενες γενιές, να μας χωράει όλους και όλες.

Οι επόμενες κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις θα ανακοινωθούν σύντομα.

 

Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος Ο Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος είναι μέλος της Γραμματείας του ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet