Ένας 48χρονος πέθανε το προηγούμενο Σάββατο στην Μαδρίτη γιατί οι Πρώτες Βοήθειες του Κέντρου Υγείας λειτουργούσαν χωρίς γιατρό, με αποτέλεσμα η νοσοκόμα και ο φύλακας που στάλθηκαν σπίτι του να μην μπορούν να τον βοηθήσουν. «Η ιδιωτικοποίηση και εγκατάλειψη της Υγείας προκάλεσε ένα ακόμη θύμα», κατάγγειλε η τοπική βουλεύτρια του Unidas Podemos Βανέσα Λίγιο, ενώ η γενική απεργία διαρκείας συμπληρώνει δύο εβδομάδες.  

«Κυρία Αγιούσο θα δεχόσασταν ο γιός σας να ήταν το εξηκοστό παιδί που θα εξέταζε ο παιδίατρος στη βάρδιά του, θα δεχόσασταν να αφιέρωνε μόλις 4 λεπτά για να εξετάσει την κόρη σας, θα δεχόσασταν το παιδί σας να περιμένει δέκα ημέρες με πυρετό και βήχα για να λάβει ραντεβού ή να περιμένει ώρες στις Πρώτες Βοήθειες για να το δει ένας γιατρός; Κυρία Αγιούσο απαντήστε μου σε αυτές τις απλές ερωτήσεις, όχι με τις γνωστές υπεκφυγές σας για τις δικτατορίες και τον κομμουνισμό!», τόνισε από το βήμα της τοπικής βουλής της Μαδρίτης η βουλεύτρια του αριστερού «Περισσότερο Χώρα» Μόνικα Γκαρθία απευθυνόμενη στη σκληροπυρηνική δεξιά πρόεδρο της Περιφέρειας της Μαδρίτης Ιζαμπέλ Αγιούσο, καταγγέλλοντας ότι στην Περιφέρεια της Μαδρίτης υπάρχει ένας παιδίατρος για κάθε 4.000 παιδιά.

Η απεργία διαρκείας των γιατρών και παιδιάτρων των Κέντρων Υγείας και των Πρώτων Βοηθειών της Περιφέρειας συνεχίζεται επί δύο σχεδόν εβδομάδες, με σχεδόν καθημερινές κινητοποιήσεις. Ζητούν καθαρές αυξήσεις 470 ευρώ το μήνα, όριο στις ημερήσιες επισκέψεις των ασθενών, για να έχουν χρόνο 10 -15 λεπτών για τον κάθε ασθενή, αντί των τριών λεπτών που ισχύει στην πράξη σήμερα, και μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για να περιοριστεί η εντατικοποίηση της εργασίας τους και να αυξηθεί η προσφορά ποιοτικής φροντίδας στους ασθενείς.   

Την ίδια στιγμή, οι γιατροί της Καταλωνίας και της Αραγονίας προγραμματίζουν διήμερη γενική απεργία στις 23 και 24 Ιανουαρίου αρνούμενοι να φροντίζουν καθημερινά έως και 50 ασθενείς την ημέρα. Στην Αραγονία οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν δύο συγκεντρώσεις, στις 13 και 18 Δεκεμβρίου, έξω από την έδρα της τοπικής κυβέρνησης στη Θαραγκόθα, ενώ ορισμένοι τοπικοί ιατρικοί σύλλογοι υποστηρίζουν ότι μετά τη γενική απεργία του Ιανουαρίου θα πρέπει να προκηρυχθεί γενική απεργία διαρκείας.

Στους δρόμους βρίσκονται και οι γιατροί της Ανδαλουσίας, της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας που ελέγχεται το δεξιό Λαϊκό Κόμμα με τη συνεργασία του φασιστικού Vox, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται ότι θα αποφασίσουν απεργιακές κινητοποιήσεις τον Ιανουάριο.  Οι γιατροί του ανεξάρτητου συνδικάτου CISF της Περιφέρειας της Βαλένθια θα απεργήσουν στις 17 και 18 Ιανουαρίου.

Ανάμεσα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στην Ισπανία υπάρχει διάχυτη αίσθηση ότι η μεγάλη διαδήλωση πυροδότησε έναν ενθουσιασμό ανάμεσα στους εργαζόμενους του τομέα για να προβάλλουν τα αιτήματά τους μετά το τέλος της πανδημίας και ενόψει την επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών την άνοιξη, τη στιγμή που στις Περιφέρειες που ελέγχονται από τη δεξιά υπάρχει μια πλήρης διάλυση του δημοσίου συστήματος Υγείας υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων.

 

Αργύρης Παναγόπουλος Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet