Η συμφωνία της Γερμανίας για την προμήθεια 2,8 δισ. κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Κατάρ προσέφερε μια μεγάλη ανάσα τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο στην κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς, αφού το αέριο από το Κατάρ θα φθάσει ουσιαστικά το 2026 και θα καλύπτει για μια 15ετία μόλις το 6% των εισαγωγών του ρωσικού φυσικού αερίου.

Η πρώτη μακροπρόθεσμη συμφωνία της Γερμανίας για την προμήθεια φυσικού αερίου συμπληρώνει την θετική εικόνα από τη γαλλογερμανική ενεργειακή συμφωνία αμοιβαίας στήριξης, που υπογράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Βερολίνο. Όπως και την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας από το Μάρτιο του 2023 έως τον Απρίλιο του 2024, αλλά με ισχύ από τον Ιανουάριο, τη στιγμή μάλιστα που εναντιωνόταν σε μια αντίστοιχη απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά την έκκληση 40 ευρωπαϊκών βιομηχανικών συλλόγων και οργανώσεων προς αυτή την κατεύθυνση.

Η τιμή του φυσικού αερίου για τα περισσότερα νοικοκυριά και την πλειονότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων θα περιοριστεί έως τα 12 σεντς μικτά ανά κιλοβατώρα, ενώ για τη θέρμανση θα περιοριστεί στα 9,5 σεντς ανά κιλοβατώρα. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο Bruegel, το 2022 η αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος θα φθάσει στο 63,7% για 4,2 εκατ. γερμανικά νοικοκυριά, ενώ η κυβέρνηση δαπάνησε 68 δισ. για την εθνικοποίηση, έλεγχο και στήριξη εταιρειών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, που εξαρτιόνταν από το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως η Rosneft, η Uniper και η Schwedt.

Η Γερμανία έχει ανακοινώσει συνολικές δαπάνες 264 δισ. για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, περίπου το 40% των 674.000 δισ. που έχουν ανακοινωθεί συνολικά στην ΕΕ ή 4 στα 10 ευρώ που θα δαπανήσουν οι χώρες της ΕΕ εναντίον της κρίσης.

O καγκελάριος Σολτς παραδέχθηκε ότι το «μοντέλο Γερμανία» αντιμετωπίζει μια πιο βαθιά κρίση από την προβλεπόμενη ύφεση για το 2023, μεταξύ 0,2% και 0,6% αναλόγως των εκτιμήσεων. Η Γερμανία φαίνεται να δίνει σήμερα μια σκληρή μάχη εναντίον μιας σχετικής αποβιομηχάνισης από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, γεγονός που καθιστά περισσότερο αναγκαία τη δημόσια παρέμβαση για φθηνότερη ενέργεια και οικονομικές συμφωνίες και συνεργασίες με τις χώρες παραγωγής και εξαγωγής ενεργειακών πόρων, από τη γειτονική Γαλλία έως το μακρινό Κατάρ.

Την ίδια στιγμή, ο Σολτς φαίνεται ότι εξετάζει σοβαρά τη διευκόλυνση της απόκτησης υπηκοότητας από ξένους μη ευρωπαίους πολίτες, στοχεύοντας στην αύξηση του εξειδικευμένου προσωπικού που έχει ανάγκη η γερμανική οικονομία, στα πρότυπα που αποκαλούμενου καναδικού μοντέλου. Στόχος είναι η απόδοση υπηκοότητας σε πολλά παιδιά και εγγόνια εξωκοινοτικών μεταναστών, όπως τόνισε ο ίδιος ο Σολτς σε μήνυμά του προκαλώντας τις αντιδράσεις της δεξιάς και της ακροδεξιάς, που καταγγέλλει τον καγκελάριο ότι σχεδιάζει να ξεπουλήσει τη γερμανική υπηκοότητα.

Η οικονομική και ενεργειακή κρίση ενισχύει πάντως τα κοινωνικά προβλήματα στην χώρα, αφού οι φτωχοί στη Γερμανία πλησίασαν τα 14 εκατομμύρια άτομα, ή το 17% του πληθυσμού, οι τιμές των τροφίμων, με άξονα το γάλα, το ψωμί, τα φρούτα και λαχανικά, σημείωσαν άνοδο 12% σε ετήσια βάση και οι εταιρείες τροφίμων προειδοποίησαν για την προμήθεια κρέατος, ενώ οι τράπεζες τροφίμων βοηθούν περίπου 2 εκατομμύρια οικογένειες.

Παρόλο που η IG Metall κατάφερε να αποσπάσει αυξήσεις 8,5% αυτές εξανεμίζονται από την αύξηση του πληθωρισμού, που έφθασε στο 10,4% τον Οκτώβριο, ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των φτωχών εργαζόμενων, παρόλο που η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ την ώρα για 40 ώρες την εβδομάδα οδηγεί σε αποδοχές που πλησιάζουν 1.500 ευρώ το μήνα. Αρκετοί φοιτητές θα εξαναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, γιατί το ομοσπονδιακό βοήθημα των 950 ευρώ δεν φαίνεται να είναι πλέον αρκετό. Τα 200 δισ. που έριξε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να αντισταθμίσει τις αρνητικές συνέπειες από τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας φαίνεται ότι μόλις και φθάνουν για να αποφευχθούν τα χειρότερα, ενώ τα κοινωνικά επιδόματα για τους ανέργους με δυσκολία επιτρέπουν σήμερα την αξιοπρεπή διαβίωσή τους εξαιτίας της αύξησης του κόστους διαβίωσης.

Την ίδια στιγμή, η Κίνα φαίνεται ως ο μόνος μεγάλος αποδέκτης των γερμανικών εξαγωγών, μετά  τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, το περιορισμένο μέγεθος των εξαγωγών προς την Κεντρική και Λατινική Αμερική και την ανταγωνιστικότητα με τις ΗΠΑ. Οι γερμανικές εξαγωγές υποχώρησαν για δεύτερο μήνα τον Οκτώβριο κατά 0,6%, περιορίζοντας την ετήσια άνοδό τους στο 14,2%, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 3,7% τον Οκτώβριο εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης.

 

Αργύρης Παναγόπουλος Περισσότερα Άρθρα
Tags:
Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet