Με την ύφεση να πλήττει το Ηνωμένο Βασίλειο, οι συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις, όλων των επιπέδων και όλων των κατηγοριών, εντείνονται. Χαρακτηριστικότερη είναι η περίπτωση των υγειονομικών, που ζητούν αύξηση 17% στις αποδοχές τους.

Οι πολύ κακές επιδόσεις της βρετανικής οικονομίας, με το ΑΕΠ στο -1,4% το 2023 και με επιστροφή στη μεγέθυνση με 1,3% το 2024 και 2,7 τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με τις προβλέψεις του καγκελαρίου του Θησαυροφυλακίου Τζέρεμι Χαντ, και μια τρύπα 55 δισεκατομμυρίων, που η κυβέρνηση σκέφτηκε να καλύψει αυξάνοντας τη φορολογία και περικόπτοντας τις δαπάνες, προκάλεσαν μια άνευ προηγουμένου αντίδραση των πολιτών σε μια πολιτική «δακρύων και αίματος».

Η φορολογική πίεση θα είναι η μεγαλύτερη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα φθάσει το 36,4% το 2023 καi το 37,5%του ΑΕΠ το 2024.

Η πιο εντυπωσιακή απεργία θα είναι αυτή των νοσηλευτών/νοσηλευτριών, που θα πραγματοποιηθεί από το συνδικάτο Royal College of Nursing (Rcn), έπειτα από 106 χρόνια. Το βρετανικό δημόσιο σύστημα υγείας NHS, ένα από τα παλαιότερα του κόσμου, βρίσκεται σε μεγάλη κρίση εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού (κυρίως από την ΕΕ μετά το Brexit), με κονδύλια που δεν έχουν δαπανηθεί σωστά και με τεράστιες λίστες αναμονής έπειτα από την επιδημία Covid. Όλα αυτά έχουν προστεθεί και στις ήδη υπάρχουσες διαμαρτυρίες των εργαζομένων στα νοσοκομεία εξαιτίας των αλλαγών στις συνθήκες εργασίας που για πολλούς έχουν γίνει αφόρητες.

Ο μισθός των εργαζομένων στη δημόσια υγεία έχει ουσιαστικά επιστρέψει στα επίπεδα του 2008 και πολλοί από αυτούς δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να φθάσουν στο τέλος του μήνα καλύπτοντας τις ανάγκες τους.

Αν τα αιτήματά τους δεν ικανοποιηθούν, θα συνεχίσουν την απεργία, που έχει προγραμματιστεί για τις 15 και 20 Δεκεμβρίου, στην Αγγλία, στην Ουαλία και στη Βόρεια Ιρλανδία.

«Το νοσηλευτικό προσωπικό», είπε η γραμματέας του συνδικάτου, Πατ Κάλεν «δεν ανέχεται πλέον να θεωρείται δεδομένο, να έχει χαμηλούς μισθούς, ελάχιστη ασφάλεια και να μην είναι σε θέση να παρέχει στους ασθενείς τη φροντίδα που δικαιούνται να έχουν». Το συνδικάτο, το οποίο έχει πάνω από 300.000 μέλη, ανακοίνωσε ότι η απεργιακή κινητοποίηση αποφασίστηκε έπειτα από ψηφοφορία και με μεγάλη πλειοψηφία. «Οι υπουργοί είχαν πάνω από δύο εβδομάδες χρόνο από τη στιγμή που δηλώσαμε ότι οι νοσηλευτές νιώθουν ότι τους επιβάλλεται μια τόσο μεγάλη αδικία, ώστε να είναι αναγκασμένοι να απεργήσουν για πρώτη φορά», είπε η Κάλεν, προσθέτοντας ότι η πρότασή τους για διαπραγματεύσεις δεν έγινε αποδεκτή.

«Έχουν την εξουσία και τα μέσα να σταματήσουν την απεργία, αρχίζοντας σοβαρές συζητήσεις που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα αιτήματά μας», συμπλήρωσε. Το συνδικάτο Royal College of Nursing θα ανακοινώσει προσεχώς ποιοι ακριβώς κλάδοι του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας θα κατέβουν σε απεργία.

Η απεργία των υγειονομικών θα συμπέσει με την απεργία των σιδηροδρομικών, ενώ οι υπάλληλοι των ταχυδρομείων προετοιμάζουν νέες διακοπές των υπηρεσιών τους στην περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα.

Η νέα απεργία του βρετανικού συνδικάτου σιδηροδρομικών Aslef οφείλεται στο παλιό αίτημα αύξησης αποδοχών.

Ο Μικ Γουίλαν, γενικός γραμματέας του συνδικάτου, δήλωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος των μηχανοδηγών, οι οποίοι έχουν μισθό 59.000 λίρες Αγγλίας το έτος, δεν έχουν δει μια αύξηση από την εποχή προ κορονοϊού, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα «The Guardian». Το μεγαλύτερο μέρος των τρένων intercity στις κυριότερες γραμμές από το Λονδίνο προς τη Σκοτία και προς την Ουαλία έχουν ακυρωθεί, ενώ οι σιδηροδρομικοί παρακαλούν τους πολίτες να ταξιδεύουν μόνο αν είναι απαραίτητο.

Εκτός όμως από υγειονομικούς, σιδηροδρομικούς και ταχυδρομικούς υπαλλήλους, θα απεργήσουν και πολλοί άλλοι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, όπως οι δικηγόροι και το προσωπικό των αεροδρομίων.

Αναρωτιέται κανείς αν το Εργατικό Κόμμα με τον θλιβερό Κιρ Στάρμερ θα κατορθώσει να δείξει κάποιο ίχνος αλληλεγγύης στους αγώνες των εργαζομένων, μήπως δικαιώσει και τον τίτλο του. Το πιθανότερο είναι ότι οι εργαζόμενοι θα μείνουν μόνοι, αφού ο πρωθυπουργός Σουνάκ και ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Στάρμερ είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet