Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Κίνας, αλλά οι διαμαρτυρίες δεν οφείλονται μόνο στην πολιτική των αυστηρών μέτρων αντι-Covid. Παρότι ο πρόεδρος Σι Τζιν Πινγκ εξελέγη για τρίτη φορά και εμφανίζεται ισχυρότερος από ποτέ, στις συγκεντρώσεις ακούστηκαν και συνθήματα που τον καλούσαν να παραιτηθεί.

Η βορειοδυτική επαρχία Σινγιάνγκ μείωσε την πίεση των απαγορεύσεων στην πρωτεύουσα Ουρουμτσί, όπου μια μεγάλη πυρκαγιά με νεκρούς και τραυματίες σε μια πολυκατοικία προκάλεσε την έκρηξη της διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα. Οι πυροσβέστες άργησαν να εμφανιστούν στο σημείο λόγω των περιορισμών κατά του κορονοϊού.

Οι κάτοικοι, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους για εβδομάδες, θα μπορούν να πάρουν το λεωφορείο για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους στις συνοικίες τους, ενώ θα επιτρέπεται να ξαναρχίσει η παράδοση δεμάτων. Όμως, οι εργαζόμενοι στη διανομή των εμπορευμάτων πρέπει να κοιμούνται στους ειδικούς χώρους των επιχειρήσεων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Τζάο Λιζιάν δήλωσε ότι «υπάρχουν δυνάμεις με άλλους σκοπούς που συνδέουν αυτή την πυρκαγιά με την τοπική απάντηση στον Covid-19».

Λόγω των διαδηλώσεων στην Κίνα, οι ασιατικές αγορές βρίσκονται σε αναβρασμό. Οι τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών έχουν μειώσει περαιτέρω τις δραστηριότητές τους. Οι περισσότεροι αναλυτές ισχυρίζονται ότι η ανάκαμψη θα είναι αργή και ακανόνιστη και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία του 2023.

Το ΔΝΤ υπενθύμισε ότι η ανάκαμψη της Κίνας είναι δυνατό να βρεθεί ακόμη χαμηλότερα από το προβλεπόμενο +3,2% για το 2022 και το +4,4% του επόμενου έτους. Πιθανό όλα αυτά να δημιουργήσουν αδυναμίες στο διεθνές εμπόριο των πρώτων υλών.

Οι κινέζοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι θα επιταχύνουν τους εμβολιασμούς των ηλικιωμένων, γεγονός που θεωρείται βασικό για τη χαλάρωση των σοβαρών περιορισμών της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Όμως, εκτός από τα προβλήματα που οφείλονται στους περιορισμούς αντι-Covid, στην Κίνα υπάρχει και το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, γιατί οι νέοι Κινέζοι δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να εργάζονται με εξαντλητικά ωράρια σε επικίνδυνες και ελάχιστα προσοδοφόρες εργασίες. Σύμφωνα με μια μελέτη που αναφέρεται από το Reuters, πάνω από το 80% των κινεζικών εργοστασίων έχει προβλήματα εργατικού δυναμικού. Το υπουργείο Παιδείας προβλέπει ότι το 2025 θα λείπουν 30 εκατομμύρια εργαζόμενοι στις κινεζικές βιομηχανίες. Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό αριθμό, αν λάβουμε υπόψη ότι η ανεργία των νέων (16-24 ετών) είναι γύρω στο 18%.

Δύσκολοι καιροί για τις επιχειρήσεις μεταποίησης στην Κίνα. Κυβερνητικά στοιχεία εξηγούν ότι μέσα σε πέντε χρόνια η Κίνα θα χάσει 35 εκατομμύρια ενηλίκων σε ηλικία εργασίας, μια πτώση που δεν σταματά από το 2012. Είναι ελάχιστη η ηλικιακή ανανέωση, τόσο από πλευράς σωματικής δύναμης, όσο και προηγμένων τεχνολογικών γνώσεων.

Η αντικατάσταση των συνταξιούχων με ρομπότ και με αυτοματοποιημένα συστήματα θεωρήθηκε αντιοικονομική σε μια στιγμή παγκόσμιας ύφεσης. Επειδή, μάλιστα, μάλλον αποκλείεται οι μικρές αυξήσεις αμοιβών να πείσουν τους νέους να εργαστούν στο εργοστάσιο, πολλοί επιχειρηματίες στην Κίνα –κυρίως ξένοι– μεταφέρουν την παραγωγή στο Βιετνάμ, στην Ταϊλάνδη και στην Ινδία.

Οι κινέζοι νέοι, που διαδηλώνουν με αμείωτη ένταση, είναι η απόδειξη ότι έχει διακοπεί σε μεγάλο βαθμό η επικοινωνία ανάμεσα στην πολιτική και την κοινωνική δύναμη. Αυτή τη φορά, η δυσαρέσκεια δεν σταμάτησε στις τοπικές διοικήσεις. Όμως, ένα ολοκληρωτικό άνοιγμα, με εγκατάλειψη των περιορισμών, θα μπορούσε να προκαλέσει εκατομμύρια μολύνσεις και πολλούς νεκρούς, σύμφωνα με κινεζικές και αμερικανικές μελέτες. Οι αδύναμες υγειονομικές δομές δεν θα άντεχαν.

Η κατάσταση μοιάζει, παρά ταύτα, να είναι επικίνδυνη για το ίδιο το ΚΚΚ και για τον Λι Κιάνγκ, τον αξιωματούχο που ήταν επικεφαλής της εκστρατείας κατά του COVID-19, ο οποίος προήχθη σε νούμερο δύο της ιεραρχίας της Κεντρικής Επιτροπής.

Μαζί με τη συνέχιση των διαδηλώσεων, ήρθε και ο θάνατος του πρώην προέδρου Γιανγκ Ζεμίν, για να ξυπνήσει παλιά φαντάσματα της εποχής της πλατείας Τιέν Αν Μεν. Με τη νεολαία να πρωταγωνιστεί και πάλι, νέες δυσκολίες προβλέπονται για την κινεζική ηγεσία.

 

Τόνια Τσίτσοβιτς Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet