Το ρεκόρ των πωλήσεων λιανικής από την Ημέρα των Ευχαριστιών έως και τη Μαύρη Παρασκευή στις ΗΠΑ, που ξεπέρασαν τα 35 δισ. δολάρια με αύξηση κατά 3% από το διαδίκτυο, δεν ήταν αρκετό για να κρύψει τα τεράστια προβλήματα και την ανασφάλεια για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και αυτά που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες πλατφόρμες, μπροστά στον κίνδυνο της έκρηξης της φούσκας που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας. Οι πωλήσεις, πάντως, μόνο την Ημέρα των Ευχαριστιών έφθασαν στα 5,29 δισ. δολάρια, την επομένη της Cyber Monday στα 11,6 δισ. δολάρια και τη Μαύρη Παρασκευή τα 9,12 δισ. δολάρια.

Το μπαράζ των απολύσεων των εταιρειών της Κοιλάδας της Σιλικόνης, από την HP, τη Meta-Facebook και την Twitter έως τη Microsoft και τη Netflix, και οι διαδοχικές προειδοποιήσεις των μάνατζερ για την πορεία της αμερικανικής και όχι μόνο οικονομίας το επόμενο διάστημα, αρχικά από τον ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, και τον διευθύνοντα σύμβουλο, Άντι Τζέισι, λίγες μόνο ημέρες μετά την ανακοίνωση 10.000 απολύσεων, ενίσχυσαν τις ανησυχίες ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν το μεγαλύτερο κόστος. Ο Τζέισι προειδοποίησε ότι οι απολύσεις στην Amazon θα συνεχιστούν και το 2023. 

Την ίδια στιγμή φαίνεται να εντείνεται και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις πλατφόρμες, με τον Ίλον Μασκ της Tesla να κατηγορεί την Apple ότι μπλοκάρει το Twitter και επιβάλλει κρυφές χρεώσεις 30% στις αγορές που πραγματοποιούνται διαμέσου του Apple Store. Ορισμένοι πάντως από τους 3.700 εργαζόμενους που απέλυσε πρόσφατα ο Μασκ, το 50% του δυναμικού της, κινήθηκαν δικαστικά εναντίον της Twitter, γιατί ανακάλυψαν την απόλυσή τους όταν η εταιρεία μπλόκαρε τον εταιρικό λογαριασμό εισόδου στα λογισμικά της και χωρίς να τους έχει ενημερώσει τις 60 ημέρες που προβλέπει ο νόμος για τις απολύσεις. 

Σύμφωνα με έκθεση της Challenger, Gray & Christmas οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες απέλυσαν σχεδόν 77.000 εργαζόμενους τον Νοέμβριο, με άνοδο 127% σε σχέση με τον Οκτώβριο και κατά 417% σε ετήσια βάση, ενώ οι εταιρείες τεχνολογίας απέλυσαν σχεδόν 53.000 εργαζόμενους τον Νοέμβριο, που φανερώνει ξεκάθαρα την κρίση που μαστίζει τον τομέα. Μόνο η Meta–Facebook ανακοίνωσε 11.000 απολύσεις, το 13% του προσωπικού της, με τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ να δηλώνει στο email των απολύσεων «συγγνώμη κάναμε λάθος» και την εταιρεία του να χάνει 650 δισ. δολάρια σε ένα χρόνο (-70%) και το Facebook και το Instagram 80 δισ. δολάρια το τελευταίο δίμηνο. Η ΗΡ ανακοίνωσε ότι θα απολύσει μεταξύ 4.000 και 6.000 εργαζόμενους, ή το 12% του προσωπικού της, ενώ οι εργαζόμενοι της Alphabet - Google φοβούνται ότι φθάνει και η σειρά τους για να αντιμετωπίσουν μαζικές απολύσεις, μετά τις δηλώσεις της εταιρείας ότι «στοχεύει να αυξήσει κατά 20% την επάρκειά της», ξεκινώντας με δραστικές περικοπές εξόδων. Από την αρχή του έτους η εταιρείες του Nasdaq έχασαν 7,4 τρισεκ. δολάρια ή το 28% της αξίας τους.

Η κρίση της οικονομίας της Κοιλάδας της Σιλικόνης έχει, όμως, άμεση σχέση με την ποιότητα της δημοκρατίας. Σε αντιπαράθεση με τις ταχυδρομικές υπηρεσίες ή τη διαχείριση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων, η πιο επικίνδυνη ψηφιακή επικοινωνία αφέθηκε ολοσχερώς στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Ένα είδος ανεξέλεγκτης ιδιωτικοποίησης, που έδειξε τα καταστροφικά και αντιδραστικά της χαρακτηριστικά με το Brexit και την επίθεση στην αμερικανική βουλή. 

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει στην πράξη καμία δημόσια παρέμβαση, όλα εξαρτώνται από τις τσέπες και τον προσωπικό χαρακτήρα –και η περίπτωση του Μασκ, είναι ενδεικτική– των ολιγαρχών που ελέγχουν τις ψηφιακές πλατφόρμες, είτε πρόκειται για τις πλατφόρμες πωλήσεων, όπως η Amazon, είτε πρόκειται για τα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook, το Twitter ή το Instagram, και τα διάφορα chat, από το Whatsapp και το Viber ή το Signal, που με τα lockdown της πανδημίας κατάφεραν να αποκομίσουν εξωφρενικά κέρδη και να επιβάλλουν έναν ντε φάκτο μονοπωλιακό έλεγχο στη διαχείριση–εμπορευματοποίηση των προσωπικών στοιχείων και δεδομένων εκατοντάδων εκατομμυρίων εάν όχι δισεκατομμυρίων πολιτών/καταναλωτών. Τα cookies αποδείχθηκαν ένα τεράστιο εμπορικό όπλο στα χέρια μιας φούχτας ολιγαρχών. 

Ο κίνδυνος για την πολιτική και οικονομική δημοκρατία φαίνεται να αυξάνεται σήμερα που η μεγάλη αυτή φούσκα, που μεγάλωσε υπερβολικά την εποχή της πανδημίας, αρχίζει να ξεφουσκώνει ή να φθάνει σε σημείο έκρηξης. Από τη στιγμή που όλη αυτή η βιομηχανία ελέγχεται σχεδόν αποκλειστικά από αμερικανούς επιχειρηματίες, είναι λογικό να υπάρχουν και τεράστια προβλήματα, πάνω και κάτω από το τραπέζι, τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και την Κίνα. Εάν στην Ευρώπη φοβόμαστε ότι μπορούν να ελέγξουν ή να προσανατολίσουν τις πολιτικές ή καταναλωτικές επιλογές των πολιτών, τι μπορεί να συμβεί σε ό,τι αφορά την ελευθερία στην ενημέρωση και την ασφάλεια των πολιτών σε χώρες με απολυταρχικά και δικτατορικά καθεστώτα; 

Με την έννοια αυτή, η λειτουργία του Mastodon και των παραλλαγών του ανά τον κόσμο, που χρησιμοποιούν ανοικτά λογισμικά και αποφεύγουν την χρήση των αδιαφανών αλγορίθμων που χρησιμοποιούν οι πλατφόρμες της ψηφιακής ολιγαρχίας, αποτελούν μια πραγματική επανάσταση για τη διασφάλιση των δεδομένων των χρηστών τους. Η φυγή από το Twitter για το Mastodon αποτελεί μια ανάσα δημοκρατίας. 

Οι πρόσφατες, όμως, δηλώσεις του Μασκ ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει διαμέσου της Neuralink σε εμφυτεύματα τεχνητής νοημοσύνης/τσιπάκι στον ανθρώπινο εγκέφαλο ξεφεύγει από τη δικτατορία που επιβάλουν οι πλατφόρμες στις ζωές μας, με την ίδια τη μετάλλαξη του ανθρώπου σε υποκατάστατό τους.

 

Αργύρης Παναγόπουλος Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet