Θεσσαλονίκη. Αναταραχή επικρατεί στα αθλητικά σωματεία του στίβου που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του Καυτανζογλείου Εθνικού Σταδίου (ΚΕΣ). Η Διοικούσα Επιτροπή (ΔΕ) του ΚΕΣ, ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ένα νέο τρόπο χρεώσεων στα ερασιτεχνικά σωματεία για τη χρήση των εγκαταστάσεων και επίσης αυξημένα τέλη για τους ελευθέρα αθλούμενους. Συγκεκριμένα, τα ερασιτεχνικά σωματεία θα χρεώνονται 5 ευρώ ανά αθλητή που δεν έχει διάκριση σε τουλάχιστον όγδοη θέση σε πανελλήνιο πρωτάθλημα της αντίστοιχης ηλικιακής κατηγορίας. Οι δε ελεύθερα αθλούμενοι θα πληρώνουν στο εξής 12 ευρώ ανά μήνα από 8 προηγουμένως (οι πληρωμές βαρύνονται επίσης με τραπεζική χρέωση –1,40, σύνολο 9,40-13,40) για τη μεταφορά στον λογαριασμό του ΚΕΣ στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οι ελεύθερα αθλούμενοι είναι πχ αθλητές που δεν ανήκουν σε σωματεία, αλλά έχουν την αγάπη για άθληση (κυρίως δρομείς) ή για τη διατήρηση και βελτίωση της υγείας τους, επίσης μεγάλος αριθμός δρομέων που παίρνουν μέρος σε αγώνες δρόμου αποστάσεων 10,20 χλμ, μαραθώνιους και υπερμαραθώνιους. Οι νέες χρεώσεις θα είχαν ισχύ από 1/12/2022, αλλά, όπως φαίνεται, μετατέθηκε η ημερομηνία για τον Ιανουάριο για περαιτέρω διαβούλευση και πιθανόν να πάει στις καλένδες λόγω επερχόμενης προεκλογικής περιόδου.
Το πρόβλημα που ανακύπτει πάλι στην επικαιρότητα είναι άλλο. Πρώτα πρέπει να αποφασίσουμε εάν είναι ο αθλητισμός δικαίωμα του πολίτη και παράλληλα υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει τα μέσα για να το ασκεί ο πολίτης ή είναι εμπόρευμα και θα ορίζουν οι δυνάμεις της αγοράς το ποιος μπορεί να αθλείται και ποιος όχι. Η άθληση προσφέρει εκτός από την ατομική βελτίωση και ευεξία και κοινωνικά κέρδη από την καλή υγεία των πολιτών κα τη μειωμένη χρήση υπηρεσιών υγείας και φαρμακευτικών σκευασμάτων. Το πραγματικό πρόβλημα της ΔΕ του Καυταντζόγλειου, αλλά και όλων των εθνικών και δημοτικών σταδίων της χώρας, είναι η πενιχρή χρηματοδότηση και η τραγική υποστελέχωση. Έχοντας διατελέσει επί 4+ χρόνια πρόεδρος της ΔΕ του Καυταντζόγλειου βρέθηκα μπροστά στα ίδια προβλήματα.
-
Στοιχειώδης χρηματοδότηση που έφτανε μόλις για τις αμοιβές του ελάχιστου σε σχέση με τις ανάγκες ανθρώπινου δυναμικού και την πληρωμή των λογαριασμών κοινής ωφέλειας (νερό, ρεύμα, θέρμανση, τηλεπικοινωνίες). Σήμερα με τις καταχρηστικές αυξήσεις του κόστους ενέργειας φαντάζει ακόμα μικρότερη. Ελάχιστα ποσά έμεναν για συντήρηση και πόσο μάλλον για βελτίωση των δυνατοτήτων του σταδίου.
-
Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού δημιουργεί προβλήματα στη σωστή οργάνωση των λειτουργιών του σταδίου (ανεπάρκεια φύλαξης των χώρων, δημιουργίας μιας κουλτούρας χρήσης των χώρων), ώστε όλοι να μπορούν να τους χρησιμοποιούν χωρίς κίνδυνο ατυχημάτων και φθορών. Επίσης αυτή η έλλειψη ευνοεί την εκμετάλλευση των χώρων από τρίτους, χωρίς κανόνες και χωρίς να αποδίδονται στο στάδιο οι αντίστοιχες αποζημιώσεις.
Η ΔΕ του Καυταντζόγλειου βρισκόμενη σε δύσκολη θέση επέλεξε να μεταφέρει το κόστος στα σωματεία και στις οικογένειες των αθλητών. Δηλαδή αντιλαμβάνεται το Καυταντζόγλειο σαν ένα σπάνιο πόρο (που είναι αλήθεια, η Θεσσαλονίκη μόνο θα έπρεπε να έχει άλλα 3 τέτοια στάδια, ενώ τώρα εξυπηρετεί και όλη τη βόρεια Ελλάδα) και έτσι αυξάνοντας το κόστος χρήσης ελέγχει τη ζήτηση. Τέλεια! Το διδαχτήκαμε στο πρώτο εξάμηνο της σχολής οικονομικών. Όμως η άθληση δεν είναι εμπόρευμα, είναι δικαίωμα και ανάγκη και επομένως αλλού πρέπει να ψάξουμε για λύσεις. Αύξηση της επιχορήγησης, αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού με τις κατάλληλες δεξιότητες, αύξηση των σωστών χώρων άθλησης στην επικράτεια για να καλύπτουν τις ανάγκες της κοινωνίας.
Νομίζω ότι η ΔΕ του ΚΕΣ γνωρίζει ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει τις χρεώσεις αυτές. Πιστεύω ότι είναι περισσότερο μια κραυγή αγωνίας προς την εποπτεύουσα αρχή ΓΓΑ και την κυβέρνηση να κάνει κάτι, ώστε να τους βγάλει από το αδιέξοδο. Επίσης πιστεύω ότι χρειάζεται όντως να μπει μια τάξη στη χρήση των χώρων, διότι υπάρχουν επαγγελματίες του χώρου του αθλητισμού που παρέχουν τις υπηρεσίες τους νόμιμα και με κανονική επαγγελματική ιδιότητα και άλλοι που με εικονικό σωματείο ασκούν εμπορική δραστηριότητα. Εφόσον λειτουργούμε σε συνθήκες ελευθέρου ανταγωνισμού, θα πρέπει όσον με αφορά να γίνεται με ίσους ορούς.
Τέλος, ο δρόμος είναι να διεκδικήσουμε περισσότερους πόρους για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, γιατί ο αθλητισμός είναι πολιτισμός, και αν ρωτήσετε που θα βρούμε τα λεφτά, θα πω εκεί που βρέθηκαν για τις απευθείας αναθέσεις και τις φρεγάτες και τα Rafale.