Πάντα πίστευα πως το μόνο μέσο που διαθέτει ένας τραγουδιστής για να πείσει το κοινό του είναι η ερμηνεία και μόνο η ερμηνεία γιατί τραγούδι δεν είναι μόνο η φωνή. Στην περίπτωση της Πένυς Ξενάκη αυτό ταιριάζει απόλυτα, δίκαια λοιπόν καθιερώθηκε στο ελληνικό τραγούδι για την αισθαντικότητα των ερμηνειών και την ξεχωριστή σκηνική της παρουσία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι την εμπιστεύτηκαν μεγάλοι δημιουργοί σε διαχρονικές συνεργασίες. Όπως ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Γιάννης Σπανός, ο τελευταίος μάλιστα την επέλεξε ως βασική του τραγουδίστρια και δεν σταμάτησε ποτέ να συνεργάζεται μαζί της.

Την συνάντησα με αφορμή την παρουσίαση του νέου της δίσκου με τον αλληλέγγυο τίτλο «Τα δύσκολα στη μέση».  Έκπληξη! είδα τη μικρή σκηνή που διαθέτει το Μπαράκι της Διδότου να μεταμορφώνεται σε καμπαρέ. Η Πένυ Ξενάκη και η Μαρία Κανελλοπούλου έβαλαν όλα τα δύσκολα στη μέση, όσα μας έφερε η οικονομική αλλά και η συναισθηματική κρίση, και τα ξόρκισαν με ρυθμούς μπόσα νόβα, τάνγκο, ζεϊμπέκικο, λαϊκά αλλά και μπαλάντες, όλα με χιούμορ και σκηνική θεατρικότητα. Στο τέλος της παράστασης της απέσπασα λίγα λόγια για τον νέο της δίσκο.

 

Στον δίσκο, τον στίχο, τη σύνθεση και τις ερμηνείες τις υπογράφουν γυναίκες. Πώς προέκυψε αυτή η αμιγώς γυναικεία συνεργασία;

Με την Μαρία Κανελλοπούλου μπήκαμε στον χώρο του τραγουδιού σχεδόν την ίδια εποχή. Παρακολουθούσαμε και εκτιμούσαμε η μία την άλλη μέσα από τις προσωπικές μας διαδρομές. Δεν είχε τύχει να συνεργαστούμε ως το 2009 που, για τις ανάγκες μιας μουσικής παράστασης, σμίξαμε της φωνές μας, μα πιο πολύ έσμιξαν οι ψυχές μας. Έγινε το συναδελφοταίρι μου σε συναυλίες και μουσικές σκηνές. Εκεί μας πρωτοείδαν η Αρετή Κοκκίνου και η Μαρία Παπαδάκη και αποφάσισαν να μας γράψουν τραγούδια, γιατί ο τρόπος που επικοινωνούσαμε στη σκηνή τους έκανε «κλικ».

 

Έτσι απλά;

Ναι, κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι για τα Δύσκολα στη μέση. Έγραψαν τα τραγούδια πάνω σε μας, τα ετοίμασαν σε ένα demo και τα ακούσαμε στο σπίτι μου για πρώτη φορά.

 

Στη διαδικασία της ερμηνείας, ποιο ήταν το επόμενο βήμα σας από τη στιγμή που ακούσατε τα τραγούδια;

Από παιδί ακόμα κάθε τραγούδι το ένιωθα, το έβλεπα σαν μονόπρακτο, σαν ρόλο. Μου άρεσε να «ντύνομαι» το τραγούδι, να το φορώ κατάσαρκα. Με τη συγκεκριμένη δουλειά μάς δόθηκε η δυνατότητα να ντυθούμε ρόλους που ήταν, όμως, τόσο «δικοί» μας. Λατρέψαμε την ιστορία κάθε τραγουδιού καθώς και τον υπέροχο τρόπο που τα έντυσε μουσικά η Αρετή. Τα «μοιράσαμε» στη μέση και μπήκαμε στούντιο.

 

Τι σας συγκίνησε ιδιαίτερα σε αυτά τα τραγούδια;

Τα τραγούδια αυτά έχουν μια έντονη θεατρικότητα, έχουν ιδιαίτερο βάθος, χωρίς δηθενιά. Με απλό κατανοητό στίχο περνούν μηνύματα, ολοζώντανες εικόνες και συναισθήματα δυνατά.

 

Τι σημαίνει για σάς ο στίχος και τι η μελωδία σε ένα τραγούδι;

Είναι αναπόσπαστα όμως θα σας πω κάτι που το συνηθίζω: Ο στίχος είναι η τροφή του τραγουδιού και η μουσική η ανάσα του.

 

Ποιο είναι το αποτύπωμα που πιστεύεται ότι αφήνει το άκουσμα των τραγουδιών σας;

Η γυναικεία ματιά και ψυχή, η ευαισθησία, η δύναμη που αντλείται ακόμα κι απ’ τα λάθη και τις ήττες μας, αλλά κυρίως η αγάπη και το «μαζί» είναι το αποτύπωμα στα «δύσκολα» μας. Τα μοιράσαμε λοιπόν στη μέση και τα λυτρώσαμε!

 

Είχατε όμως και την υποστήριξη από σπουδαίους μουσικούς.

Ακριβώς, πρώτα και πρώτος ο Τόλης Κετσελίδης, που ανέλαβε τις ενορχηστρώσεις και την επιμέλεια παραγωγής και την ηχογράφηση της δουλειάς μας. Και ναι, έπαιξαν σπουδαίοι μουσικοί που με χαρά βοήθησαν το πόνημά μας.

 

Το αποτέλεσμα είναι ένα βιβλίο CD με τα λόγια των τραγουδιών αλλά και πεζό ποιητικό λόγο.

Η ιδέα να συνοδεύεται το CD με βιβλιαράκι ήταν κοινή. Προτείναμε στην Μαρία Παπαδάκη κάθε τραγούδι να έχει τη δική του αφήγηση κι εκείνη άλλο που δεν ήθελε! Οι εκδόσεις Μετρονόμος και ο Θανάσης Συλιβός, ο οποίος χρόνια τώρα έχει ένα σπουδαίο όραμα για το ελληνικό τραγούδι που δεινοπαθεί, ανέλαβαν την έκδοση του βιβλίου - CD.

Λιάνα Μαλανδρενιώτη Περισσότερα Άρθρα
Tags:
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet