«Μέρες του ‘36» του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Τρία χρόνια από την Αναπαράσταση, με τις Μέρες του ’36, ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης επιχειρεί να αναγνώσει την Ιστορία με μια καθαρά πολιτική ταινία η οποία όμως κατάφερε να ξεπεράσει τον σκόπελο της λογοκρισίας, αφού προβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 1974! Δεν αναφέρονται πουθενά λέξεις όπως «κομουνισμός», «δημοκρατία», «ελευθερία», «αντίσταση», «πολιτικοί κρατούμενοι» κ.λπ. Όλα υπάρχουν με τρόπο υπαινικτικό, κεκαλυμμένο, με μια αφήγηση αφαιρετική, ελλειπτική που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αστυνομική ταινία: ένας υπόδικος πιάνει έναν όμηρο και απειλεί να τον σκοτώσει αν δεν τον αφήσουν ελεύθερο.

Η αισθητική του υπαινιγμού, της αφαίρεσης, της απομάκρυνσης και της αποστασιοποίησης, των μακρινών αργών πλάνων, της κάμερας-παρατηρητή, πλάνα στα οποία ο σκηνοθέτης θέλει να περιλάβει όσο περισσότερη Ιστορία μπορεί.

Αυτό είναι το στοχαστικό σινεμά, που βουτάει βαθιά, θέτει ερωτήσεις και αναζητά απαντήσεις. Το σινεμά της διανοητικής έντασης, της συναισθηματικής αποδόμησης, της ποιητικής διάθεσης, το οποίο εντυπώνεται με τη δύναμη των εικόνων του, δεν βιάζεται και η κάθε λήψη, το κάθε πλάνο αγγίζουν τη τελειότητα του αψεγάδιαστου, χωρίς τίποτε περιττό. Πραγματικά έργα τέχνης.

«Κάποια μίλησε» (She said) της Μαρία Σρέιντερ: Δυο δημοσιογράφοι ξεσκεπάζουν τη δράση του μεγαλοπαραγωγού του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάνστιν ως σεξουαλικού κακοποιητή.

«Η νύχτα της 12ης» (La nuit du 12) του Ντομινίκ Μολ: Ένας ντετέκτιβ αναλαμβάνει τη μυστηριώδη εξιχνίαση της δολοφονίας μιας γυναίκας. 

«Ο τζογαδόρος» (Poker face) του Ράσελ Κρόου: Μια βραδιά πόκερ με παιδικούς φίλους φτάνει σε επικίνδυνα οριακό σημείο.

«Δεν είσαι η μητέρα μου» (You are not my mother) της Κέιτ Ντόλαν: Η μητέρα της Σαρ εξαφανίζεται. Η εχθρική συμπεριφορά της όταν επιστρέφει θα οδηγήσει την Σαρ στην αποκάλυψη σκοτεινών μυστικών.

«Devotion, οι ήρωες των αιθέρων» (Devotion) του Τζ. Ντ. Ντίλαρντ: Η ιστορία δύο αμερικανών πιλότων που βοήθησαν να ανατραπεί η ήττα των Αμερικανών στη σκληρότερη μάχη του Κορεάτικου Πολέμου.

«Λάιλ ο φίλος μου ο κροκόδειλος» (Lyle Lyle Crocodile) των Γουίλ Σπεκς και Τζος Γκόρντον: Κινούμενα σχέδια με ένα κροκοδειλάκι κρυμμένο σε μια σοφίτα.

«Σώσε το δέντρο» (Save the tree) των Ίκερ Άλβαρεζ και Αϊζέα Παστόρ: Παιδική οικολογική ταινία κινουμένων σχεδίων.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet