Ο πολιτισμός δεν είναι ένας πρωταγωνιστής στον σχεδιασμό των ευρωπαϊκών πολιτικών. Παράλληλα, ο πολιτισμός μπορεί να παίξει σπουδαίο ρόλο στην κοινωνική συνοχή για την εμπέδωση μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας, ενώ η συνεισφορά του ανέρχεται στο 4,2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και απασχολεί σχεδόν 8 εκατομμύρια πολίτες.
Μια βασική πρόκληση για την ευρωπαϊκή πολιτιστική πολιτική είναι η έλλειψη στοιχείων, αναλυτικών, πρόσφατων και συγκρίσιμων για την κατάσταση των καλλιτεχνών και των ανθρώπων του πολιτισμού, όπως επίσης και των διαφορετικών τομέων του.
Αυτό έγινε καταφανές όταν ξέσπασε η πανδημία και αναζητήθηκαν τα κατάλληλα μέτρα για την ενίσχυση των ανθρώπων του πολιτισμού, που είχαν υποστεί πολύ σκληρό πλήγμα μετά το κλείσιμο των χώρων των ζωτικών για τις διάφορες μορφές τέχνης (θέατρα, χώροι συναυλιών, εκθέσεων κτλ.). Για να χαράξεις σωστές και αποτελεσματικές πολιτικές, πρέπει να έχεις σαφή και πλήρη εικόνα του τι ισχύει, αλλά έλειπαν ακόμη και οι στοιχειώδεις πληροφορίες, πχ. ποιος ο αριθμός μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων ανά τομέα πολιτισμού, τι είδους συμβάσεις έχουν κτλ. Εξαιτίας, λοιπόν, των μέτρων που επέβαλε η πανδημία, αναδείχθηκε το τεράστιο κενό ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων για τον χώρο του πολιτισμού.
Πήρα την πρωτοβουλία τότε και συνέταξα σχετική ερώτηση προς την Επιτροπή, την οποία συνυπέγραψαν και 30 ακόμη μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς και επιστολές προς την αρμόδια για θέματα πολιτισμού επίτροπο, την κυρία Μαρίγια Γκάμπριελ, και προς την EUROSTAT, επίσης με παρόμοιο αριθμό υπογραφών. Από τις απαντήσεις συνάγεται ότι αναγνωρίστηκε το πρόβλημα και ότι θα επιδιώξουν να το επιλύσουν. Παρατηρείται ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις για τη συλλογή στοιχείων και ότι αυτές οι αποφάσεις θα αρχίσουν σταδιακά να υλοποιούνται. Προφανώς, αυτές οι διαδικασίες λήψης και εφαρμογής αποφάσεων δεν είναι γρήγορες, εφόσον απαιτείται να προηγηθεί μια επιστημονική μελέτη για τον τρόπο συλλογής των στοιχείων, τις πηγές που θα χρησιμοποιηθούν κτλ, καθώς και ο συντονισμός όλων των στατιστικών υπηρεσιών των κρατών μελών.
Θεωρήσαμε, λοιπόν, ότι δεν μπορούμε απλώς να περιμένουμε την ολοκλήρωση των χρονοβόρων αυτών διαδικασιών, κάτι έπρεπε να γίνει εν τω μεταξύ και έτσι γεννήθηκε η ιδέα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τον Πολιτισμό. Πρόκειται για μια σελίδα ενσωματωμένη στον ιστότοπο που έχω ως ευρωβουλευτής, στην οποία συγκεντρώνουμε δεδομένα που αφορούν τους Δημιουργικούς και Πολιτιστικούς τομείς της Ευρώπης.
Τα βασικά στοιχεία που μπορεί κάποιος να βρει στη σελίδα www.alexisgeorgoulis.eu στην ενότητα Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο, είναι χρηματοδοτικά εργαλεία για δράσεις πολιτισμού, μελέτες και έρευνες διεθνών και ευρωπαϊκών φορέων, ποσοτικά στοιχεία και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πλαισίου στήριξης για τους δημιουργικούς και πολιτιστικούς τομείς. Αυτό που καλύπτει αυτή η πρωτοβουλία, είναι η συγκέντρωση δεδομένων και πληροφοριών για τον πολιτισμό σε ένα μέρος, που ανανεώνεται συχνά και είναι δημόσιο και προσβάσιμο από όλους.
Προσπαθούμε να εμπλουτίζουμε αυτή τη βάση όπου συλλέγονται και προσφέρονται στοιχεία και πολιτικές, καθώς πολλές συλλογικότητες αλλά και μεμονωμένοι επαγγελματίες που δεν έχουν άμεση πρόσβαση στην πληροφορία, επειδή είναι κατακερματισμένη και συχνά σε άλλη γλώσσα, ανατρέχουν στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για διάφορες πληροφορίες.