Όσο πιο γρήγορα βάλουμε ένα τέλος στο καθεστώς Μητσοτάκη, τόσο το καλύτερο για τη χώρα και τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία

 

 

 

Το σκάνδαλο των υποκλοπών, μαζί με την εξοργιστική συγκάλυψη, τον αναδυόμενο παρακρατικό ζόφο και την τρομακτική αργοπορία και παρέλκυση από τις θεσμικές διαδικασίες δικαστικής διαλεύκανσης, είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου για την πλήρως αποτυχημένη και επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μιας κυβέρνησης που εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια με τις πολιτικές της, έχει οδηγήσει τη χώρα σε μια συνολική πολιτική, κοινωνική και οικονομική οπισθοδρόμηση.

Δεν είναι μόνο το κρεσέντο αισχροκέρδειας που φουντώνει την ακρίβεια, η αύξηση της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους, το πάρτι με το δημόσιο χρήμα και το όργιο των απευθείας αναθέσεων και των εικονικών διαγωνισμών –2,9 δισ. σε απευθείας αναθέσεις και 3,66 δισ. ευρώ σε κλειστούς διαγωνισμούς μόνο για το διάστημα από 1.1.2020 με 31.10.2021. Αλλά και η συστηματική ενίσχυση της κρατικής αυθαιρεσίας και του αυταρχισμού, ο καταποντισμός της ελευθερίας του Τύπου και η υποχώρηση του κράτους Δικαίου, το κουκούλωμα σκανδάλων, η ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο πλαίσιο μιας γενικότερης πολιτικής ισοπέδωσης ενός ισχνού κοινωνικού κράτους πρόνοιας.

Η πραγματικότητα είναι πως το «πολυδιαφημισμένο» επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη απέτυχε παταγωδώς σε όλα όσα κλήθηκε να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει. Την ίδια στιγμή, οι πολίτες βιώνουν με τον πλέον δραματικό τρόπο την κεντρική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη για βίαιη αναδιανομή πλούτου και εισοδήματος από τους αδύναμους και τους μεσαίους προς τους λίγους και ισχυρούς. Την ώρα που σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), 2 στους 3 πολίτες έχουν μειώσει ήδη την κατανάλωση ρεύματος και 1 στους 2 τις δαπάνες ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής, η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε ως «δώρο» στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας 1,8 δισ. ευρώ από τα υπερκέρδη Ιουλίου 2021 – Ιουνίου 2022.

Στα χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη, τα χρέη της ελληνικής κοινωνίας προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αυξάνονται διαρκώς –το ιδιωτικό χρέος έφτασε συνολικά τα 38 δισ. ευρώ και μια νέα γενιά κόκκινων δανείων δημιουργείται λόγω του αυξημένου κόστους ζωής και της αύξησης των επιτοκίων. Το ίδιο και ο κίνδυνος φτώχειας και οι κοινωνικές ανισότητες, όπως καταδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Σήμερα, η Ελλάδα του Κυρ. Μητσοτάκη βρίσκεται στην 26η θέση μεταξύ των 27 της ΕΕ στην αγοραστική δύναμη των πολιτών, με τα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα μέχρι 750 ευρώ να έχουν χάσει μόνο φέτος έως και το 40% της αγοραστικής τους δύναμης (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ). Ενώ για το 2023 όλοι οι διεθνείς οίκοι προβλέπουν τεράστια πτώση της ανάπτυξης, καθιστώντας το κυβερνητικό αφήγημα περί «απογείωσης της οικονομίας» σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Μόνη λύση είναι η πολιτική αλλαγή και η συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας με βάση ένα προοδευτικό πρόγραμμα ριζικών αλλαγών. Αυτός είναι ο κεντρικός μας στόχος και η απόλυτη προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Χρειάζεται πανστρατιά, μαχητική προγραμματική αντιπολίτευση κατά της ΝΔ, εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο, ρεαλιστικό, συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο, πολιτική συμμαχιών και πρόταση για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, με βάση τις συλλογικές μας αποφάσεις στο Συνέδριο και την Κεντρική μας Επιτροπή. Για να πείσουμε και να νικήσουμε, οφείλουμε να περιγράψουμε με τη μέγιστη δυνατή σαφήνεια τι σκοπεύουμε να κάνουμε, αν είμαστε ο κορμός της επόμενης κυβέρνησης.

Παρά την εκστρατεία κατασυκοφάντησης, τα αναλογικά εκλογικά συστήματα και οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι ο κανόνας εδώ και δεκαετίες σε όλη την ΕΕ. Αλλά αποτελεί και μια αναγκαία πορεία εξυγίανσης για τη χώρα, εάν θέλουμε να βγούμε από αυτό τον φαύλο κύκλο των σκανδάλων, των παρακολουθήσεων και του «κράτους-λάφυρου» ενός κόμματος.

Το αφήγημα Μητσοτάκη περί «καθαρής νίκης» και αυτοδυναμίας της ΝΔ δεν προκύπτει από πουθενά: Ούτε στις πρώτες, ούτε στις δεύτερες ή στις όποιες εκλογές. Είναι ο ίδιος, άλλωστε, που αποτελεί παράγοντα πολιτικής αστάθειας. Χωρίς συμμάχους και όμηρος της ακροδεξιάς, είναι ένας πρωθυπουργός σε αποδρομή. Όσο πιο γρήγορα βάλουμε ένα τέλος στο καθεστώς Μητσοτάκη, τόσο το καλύτερο για τη χώρα και τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

 

Δημήτρης Παπαδημούλης Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, συντονιστής της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) στην Επιτροπή Προϋπολογισμών και σκιώδης εισηγητής για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Προϋπολογισμό της ΕΕ για το έτος 2021. Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet