Το 1961 η ταινία του Ίγκμαρ Μπέργκμαν «Η πηγή των παρθένων» (Jungfrukallan), κέρδισε το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας και δημιούργησε μεγάλη αίσθηση όπου κι αν προβλήθηκε.

Στη Σουηδία το 14ο αιώνα, σε ένα αγροτόσπιτο ζει ο Τέρε και η Μερέτε με την έφηβη κόρη τους την Κάριν και την ψυχοκόρη τους την Ίνγκερι, που είναι έγκυος μετά από βιασμό. Την επόμενη μέρα δύο αδέλφια γιδοβοσκοί και ο μικρότερος αδελφός τους, επιτίθενται στην Κάριν, την βιάζουν και την σκοτώνουν. Ο Τέρε αποφασίζει να εκδικηθεί τον θάνατο της μοναχοκόρης του.

Ο Μπέργκμαν σκηνοθετεί μια ταινία η οποία παραπέμπει σε αρχαία ελληνική τραγωδία. Υπέροχα τα καδραρίσματα με επιμονή στα πρόσωπα των ηρώων και εξαιρετική η ασπρόμαυρη φωτογραφία από τον μόνιμο συνεργάτη του, Σβεν Νίκβιστ. Η ταινία σόκαρε το κοινό με το ρεαλισμό της -ιδίως στη σκηνή του βιασμού- και απαγορεύτηκε η προβολή της σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ.

Προβάλλονται επίσης οι ταινίες:

«R.M.N.» του Κριστιάν Μουντζίου: Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα ο Ματίας επιστρέφει από τη Γερμανία στην πατρίδα του, ένα πολυεθνικό χωριό στην Τρανσυλβανία. Επιθυμεί να έχει περισσότερη συμμετοχή στην ανατροφή του γιου του Ρούντι, που για αρκετό καιρό είχε αναλάβει αποκλειστικά η μητέρα του Άννα. Επιπλέον ανησυχεί για τον ηλικιωμένο πατέρα του και ταυτόχρονα ανυπομονεί να δει την πρώην ερωμένη του Τσίλα. Όταν μερικοί νέοι εργάτες προσλαμβάνονται στο εργοστάσιο που διοικεί η Τσίλα, η ειρήνη στην κοινότητα διαταράσσεται.

«Καραγκιόζης: The movie» του Άκη Καρρά: Ο διοικητής του χωριού αποφασίζει να διορίσει έναν δημόσιο γραμματέα για την εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς οι υπάλληλοί του αναγκάζονται να παραμελούν την εργασία τους. Ο Καραγκιόζης σε ταινία κινουμένων σχεδίων.

«Η ιστορία της γυναίκας μου» (A Feleségem Története) της Ίλντικο Ένιεντι: Ένας δανός καπετάνιος, κατά τη δεκαετία του 1920, βάζει στοίχημα με τον φίλο του πως θα παντρευτεί την πρώτη γυναίκα που θα μπει στο μπαρ που βρίσκονται οι δυο τους. Και ξαφνικά μπαίνει μέσα η Λίζι…

«Άγρια νύχτα» (Violent night) του Τόμι Γουίρκολα: Μια ομάδα μισθοφόρων εισβάλλουν στην έπαυλη μιας πλούσιας οικογένειας παραμονή Χριστουγέννων. Κι ενώ όλοι πιάνονται όμηροι, η ελίτ ομάδα δεν είναι προετοιμασμένη για τον πολεμιστή έκπληξη, που δεν είναι άλλος από τον Άι Βασίλη! 

«Οι πέντε διάβολοι» (Les cinq diables) της Λέα Μίσιους: Ένα παράξενο κοριτσάκι, έχει ένα μαγικό χάρισμα: μπορεί να αναπαράγει όποιο άρωμα της αρέσει. Έτσι έχει αιχμαλωτίσει κρυφά το άρωμα της μητέρας της, για την οποία τρέφει μια άγρια, υπερβολική αγάπη…

«Λευκός θόρυβος» (White noise) του Νόα Μπάουμπαχ: Ένα ατύχημα σε τρένο έχει κατακλύσει με θανατηφόρα χημικά απόβλητα όλη την πόλη. Μια οικογένεια πασχίζει να ανταπεξέλθει στις τετριμμένες συγκρούσεις της καθημερινής ζωής.

«Στο σκοτάδι» (Mrak) του Ντούσαν Μίλιτς: 2004. Στο Κόσοβο μεταπολεμικά, μια οικογένεια αγωνίζεται να αποδείξει πως ο φόβος τους είναι δικαιολογημένος για να μη χάσουν τα λογικά τους και να παραμείνουν ζωντανοί.

«Dragon Ball Super: Super Hero» του Τεσούρο Κοντάμα: Ο στρατός της Κόκκινης Κορδέλας και δύο νέα ανδροειδή σε μια ταινία κινουμένων σχεδίων.

 

Στράτος Κερσανίδης strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet