«Ο θησαυρός της Βαγίας», το αγαπημένο μυθιστόρημα της Ζωρζ Σαρή ανεβαίνει για πρώτη φορά σε διασκευή Μαρίας Σούμπερτ, σκηνοθεσία Αθανασίας Καλογιάννη και μουσική Ζωής Τηγανούρια, κάθε Κυριακή στις 12μ και τις καθημερινές για σχολεία στο θέατρο Alhambra.

Ένας εξαμελής θίασος, που αποτελείται από τους Ευγενία Βησσαρίου, Αλεξάνδρα Κολαΐτη, Μέλανι Μαρχάινε, Νεφέλη Παπαδερού, Κωνσταντίνο Ρόδη και Γιάννη Φιλίππου, μας εισάγει στον κόσμο του εμβληματικού έργου της Ζωρζ Σαρή που συνεχίζει να συγκινεί μικρούς και μεγάλους.

Αίγινα. Μια παρέα παιδιών βρίσκονται στο νησί για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Εκεί θα συναντήσουν μια οικογενειακή φίλη από το Παρίσι, όπου εργάζεται ως βοηθός ψυχιάτρου και φροντίζει τον Χανς έναν γερμανό ασθενή, που πάσχει από αμνησία μετά την έκρηξη της νάρκης που πάτησε στην Αίγινα κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. Από τότε, ο ασθενής επαναλαμβάνει σκόρπιες λέξεις από τις οποίες τα παιδιά προσπαθούν να βγάλουν νόημα. Η αναζήτησή τους τα οδηγεί στη Βαγία και στο σπίτι της οικογένειας Χαλδαίου, όπου έμενε ο Χανς στη διάρκεια του πολέμου.

Όταν μαθαίνουν πως ο Χανς έχει κλέψει από την οικογένεια χρυσές λίρες, ξεκινούν την αναζήτηση ενός χαμένου θησαυρού, που τα οδηγεί σε συναρπαστικές περιπέτειες!

Γραμμένο το 1969, το βιβλίο «Ο θησαυρός της Βαγίας» είναι το πρώτο μυθιστόρημα της συγγραφέα και περιλαμβάνει στοιχεία από την πραγματική της ζωή, με πρωταγωνιστές τα ίδια της τα παιδιά.

Όπως αναφέρει στο σημείωμά της η σκηνοθέτρια Αθανασία Καλογιάννη: «Η θεατρική διασκευή του έργου βασίστηκε αφενός στο παιχνίδι “κυνήγι του θησαυρού”, αλλά και στην αποδοχή του παρελθόντος σαν κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει, ούτε να επαναληφθεί με την ίδια ακριβώς μορφή: το παρελθόν είναι αυτό που ορίζει την ιστορικότητά μας και η μνήμη είναι αυτή που μας επιτρέπει να έχουμε παρελθόν. Το βασικό ερώτημα που μέσα από την παιγνιώδη διάθεση, το χιούμορ, τα τραγούδια και την καλοκαιρινή ατμόσφαιρα αναδύεται, είναι εν τέλει αυτό: πώς μπορούμε να χωρέσουμε το παρελθόν μας για να έχουμε ένα μέλλον;».

«Ο θησαυρός της Βαγίας» μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση το 1984 από τον Δημήτρη Δημογεροντάκη σε σενάριο Ζωρζ Σαρή, ενώ πλέον είναι διαθέσιμο στο Ertflix.

Αν θέλετε να περάσετε μια όμορφη Κυριακή, «Ο θησαυρός της Βαγίας» στο θέατρο Alhambra είναι μια πολύ καλή επιλογή.

 

Ράνια Παπαδοπούλου Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet