Στο Κρυονέρι στην Άνω Τούμπα πρόκειται να διαπραχθεί ένα έγκλημα. Κατά του δάσους, του ρέματος και των κατοίκων της περιοχής.
Να τα πάρουμε όμως από την αρχή. Το 1935, αφού απαλλοτριώθηκε η ευρύτερη περιοχή, δόθηκε έναντι αντιτίμου σε μορφή οικοπέδων στους πρόσφυγες. Σε στενή λωρίδα εδάφους που δεν απαλλοτριώθηκε και βρίσκεται ακριβώς στις παρυφές του ρέματος ξεπήδησαν αυθαίρετα οικήματα μετά το 1960 και στη συνέχεια εργολάβοι και ιδιώτες διεκδίκησαν και κέρδισαν από την ΕΥΑΘ Παγίων την ιδιοκτησία με τούρκικους τίτλους.
Σε εκείνο το σημείο, όπου με απόφαση του Δήμου το 1984 άλλαξε το ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής, αφού εντάχθηκαν όλα τα αυθαίρετα οικήματα σε οικοδομικά τετράγωνα, μέρος του δάσους και του ρέματος μπήκε στο σχέδιο πόλης. Εν συνεχεία και όπως εμφανίζει ο πολεοδομικός χάρτης, στη θέση από όπου διέρχεται το ρέμα και υπάρχει πυκνό δάσος εμφανίζεται ένας δρόμος που ονομάζεται οδός Πολυγνώστου. Δρόμος που φυσικά δεν υφίσταται! Βάση λοιπόν αυτού του δρόμου πρόκειται να εκδοθεί μια οικοδομική άδεια.
Η Πρωτοβουλία Κατοίκων Κρυονερίου εδώ και μήνες καταγγέλλει στις υπηρεσίες πως αυτός ο δρόμος δεν υπάρχει και τους καλεί όλους σε αυτοψία. ‘Ομως γιατί είχε εξ αρχής η ΕΥΑΘ Παγίων την ιδιοκτησία της περιοχής αυτής; Η απάντηση είναι ότι από το σημείο αυτό διέρχεται το αρχαιότερο και ένα από τα μεγαλύτερα ρέματα της Κεντρικής Μακεδονίας, το ρέμα Πολυγνώτου, το οποίο μάλιστα είναι χαρακτηρισμένο ως ο επικίνδυνος χείμαρρος της Άνω Τούμπας σύμφωνα με τεσσαρακονταετή μελέτη του Γεωλογικού τμήματος του Α.Π.Θ. Σε αυτό λοιπόν το σημείο σε απόκρυμνη περιοχή, με την κοίτη του ρέματος σε απόσταση περί των 10 μέτρων πρόκειται να αρχίσει η ανοικοδόμηση, με πρώτη να ξεπηδά μια επταώροφη οικοδομή. Σε ένα σημείο όπου δεν έχει γίνει οριοθέτηση, χαρτογράφηση του ρέματος αλλά ούτε και οποιαδήποτε μελέτη αντιπλημμυρικών έργων. Κάτωθεν των οικημάτων αυτών βρίσκονται πολλές σπηλιές οι οποίες αποτελούσαν τα οχυρωματικά έργα του 1915 κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και για τις οποίες δεν είναι γνωστό ποιά είναι η έκτασή τους, όμως γνωρίζουμε πως δημιουργούν ένα δίκτυο. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη αυτό το δεδομένο αντικρούεται αυτόματα η άποψη φορέων και προσώπων ενδιαφέροντος πως το ρέμα βρισκόταν εκατοντάδες μέτρα μακριά πριν την απαλλοτρίωση και πως η εικόνα που παρουσιάζει τώρα η τάφρος είναι αποτέλεσμα μπαζωμάτων, καθώς αν η περιοχή είχε μπαζωθεί οι σπηλιές αυτές θα είχαν βυθιστεί και δεν θα ήταν πλέον ορατές.
Η Πρωτοβουλία Κατοίκων Κρυονερίου, η οποία αριθμεί περί τα χίλια μέλη, τα οποία συνυπογράφουν το αίτημα προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης, κατάφερε να κερδίσει ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης στις 26.6.2022, με το οποίο εκφράσθηκε η βούλησή του για αναστολή των αδειών δόμησης στο Ο.Τ. 696, που βρίσκεται στα όρια πυκνού δάσους και λίγα μέτρα μακριά από το ρέμα στην περιοχή Κρυονερίου Τούμπας. Ωστόσο, η Διοίκηση δεν έχει πάρει θέση αλλά ούτε και έχει εφαρμόσει το ψήφισμα, καθώς κανένας φορέας δεν ενημερώθηκε για την ύπαρξη του προβλήματος αυτού από εκείνη την ημέρα έως και σήμερα.
Προ ημερών κατατέθηκε στη Βουλή ερώτηση για το θέμα του Κρυονερίου και έτσι έχουμε νέες σημαντικές εξελίξεις που εκθέτουν τη δημοτική αρχή και την φέρνουν προ των ευθυνών της. Το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών έχει εκπονήσει Master Plan Αντιπλημμυρικών Έργων περιοχών Θεσσαλονίκης, το οποίο μάλιστα έχει εγκριθεί. Αυτήν τη στιγμή, έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί οι μελέτες για την οριοθέτηση και τα έργα διευθέτησης της περιφερειακής τάφρου και των συμβαλλόντων ρεμάτων από το υπουργείο και συγκεκριμένα περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη 2030». Επίσης, στο προαναφερόμενο εγκεκριμένο Master Plan απεικονίζεται στους σχετικούς χάρτες και αναφέρεται ρητά στα τεύχη το ρέμα στην περιοχή Κρυονερίου, το οποίο χαρακτηρίζεται ότι βρίσκεται «υπό μελέτη» προς οριοθέτηση.
Με βάση τα παραπάνω και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία υποχρεούται η αρμόδια διεύθυνση του Δήμου Θεσσαλονίκης να αναστείλει άδειες δόμησης δίπλα στο ρέμα Πολυγνώτου στην περιοχή του Κρυονερίου μέχρις ότου ολοκληρωθεί η οριοθέτηση του ρέματος που βρίσκεται σε εξέλιξη και διενεργείται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, δοθέντος ότι το υπουργείο είναι αρμόδια και υπερκείμενη υπηρεσία. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί μια πρώτη δικαίωση του αγώνα μας και μια απάντηση σε όσους επιχειρούν να ισοπεδώσουν κάθε έννοια λογικής και να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα. Πια, από τα πλέον επίσημα χείλη αναφέρεται ξεκάθαρα ότι στην περιοχή μας υπάρχει ρέμα, για το οποίο έχει εγκριθεί και σχεδιάζεται οριοθέτηση. Αυτό αυτόματα γεννάει ευθύνες και υποχρεώσεις για τη δημοτική αρχή, η οποία μέχρι και σήμερα όχι μόνο δεν απαντά στα ερωτήματά μας, αλλά επίσης αγνοεί τις συνεχείς αιτήσεις μας για συνάντηση με τον δήμαρχο και αρμόδιο αντιδήμαρχο.
Πρωτοβουλία Κατοίκων Κρυονερίου, 6947368748