Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν σε μεγάλο βαθμό το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας. Τα μεγαλύτερα θέματα έχουν οι περιοχές της Οδησσού και του Κιέβου. Ο μισός πληθυσμός του Κιέβου ζει στο σκοτάδι και σύμφωνα με στοιχεία της περιφέρειας, δεν προβλέπεται γρήγορη αποκατάσταση. Μεγάλες ελλείψεις στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας έχει ολόκληρη η ουκρανική επικράτεια, αλλά κυρίως οι μεγάλες πόλεις. Αυτό έχει ως συνέπειες την έλλειψη θέρμανσης, ζεστού και κρύου νερού και διακοπές της λειτουργίας των συστημάτων αποχέτευσης. Το κρύο είναι ανυπόφορο και είναι αδύνατο να υποκατασταθεί η κεντρική θέρμανση από μικρές γεννήτριες ντίζελ και ξυλόσομπες.

Ένα νέο στοιχείο του πολέμου είναι οι εκρήξεις σε αεροδρόμια της Ρωσίας, τα οποία ευρίσκονται αρκετά μακριά από τη γραμμή του πυρός. Την περασμένη Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι έγιναν ισχυρές εκρήξεις στην αεροπορική βάση «Ένγκελς» στο Σαράτοφ και στο αεροδρόμιο «Ντιάγκιλεβο» στο Ρεζάν. Τα δύο αυτά αεροδρόμια χρησιμοποιήθηκαν από τη ρωσική πολεμική αεροπορία για τις πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία. Το «Ένγκελς» ευρίσκεται πάνω από 600 χιλιόμετρα από τα ανατολικά εδάφη που ελέγχει η Ουκρανία. Δεν υπάρχουν στοιχεία γι’ αυτές τις εκρήξεις, θεωρείται όμως ότι οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από μικρή απόσταση. Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντέδρασε αμέσως μέσω του εκπροσώπου του Νεντ Πράις, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα που θα της επέτρεπαν να πραγματοποιεί πλήγματα στο έδαφος της Ρωσίας και ότι δεν ενθαρρύνει το Κίεβο για κάτι τέτοιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στο Wall Street Journal, στις 6 Δεκεμβρίου, ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την επιστροφή στην Ουκρανία των εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία μετά τις 24 Φεβρουαρίου 2022. Η δήλωση αυτή προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση του Κιέβου, επειδή ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών που θεωρείται ο πιο φιλοουκρανός στην αμερικανική κυβέρνηση, δεν περιέλαβε την Κριμαία, το Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ. Η ουκρανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ρωσία θα πρέπει να επιστρέψει στα σύνορα του 1991, κάτι που πλέον θεωρείται υπερφίαλο και μη ρεαλιστικό σχέδιο. Ιδιαίτερα για τη Κριμαία, η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να επιστρέψει με στρατιωτικά μέσα και ντε-φάκτο απαγορεύει στην Ουκρανία να πραγματοποιεί επιθέσεις, εναντίον της χερσονήσου, με τα αμερικανικά όπλα.

Σύμφωνα με κοινωνιολογικές έρευνες στις ΗΠΑ, μειώνεται διαρκώς ο αριθμός των υποστηρικτών της Ουκρανίας και αυξάνεται όσων υποστηρίζουν τις ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες. Αυξάνεται ο αριθμός των ουκρανοσκεπτικιστών μεταξύ των υποστηρικτών των Ρεπουμπλικάνων και της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών. Η υποστήριξη προς την Ουκρανία ενδέχεται να μειωθεί μετά την 1 Ιανουαρίου, που οι Ρεπουμπλικάνοι θα έχουν την πλειοψηφία του Κογκρέσου. Στον ουκρανικό Τύπο γράφεται τελευταία ότι οι ΗΠΑ απομακρύνονται από την υποστήριξή τους στο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και επιθυμούν την αντικατάστασή του από τον αρχηγό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλέρι Ζαλούζνι.

Η Μόσχα, ενώ πριν φαινόταν ότι επιθυμεί τις διαπραγματεύσεις, δηλώνει πλέον ότι δεν υπάρχει προοπτική έναρξης στον παρόντα χρόνο, γι’ αυτό θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση την «ειδική πολεμική επιχείρηση».

Είναι επίσης σε εκκρεμότητα η τύχη του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο Ζαπορίζιε. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι ο σταθμός ευρίσκεται πλέον σε ρωσικό έδαφος και ότι μόνο η Ρωσία μπορεί να εγγυηθεί τη λειτουργία του. Η ουκρανική πλευρά καλεί τη Ρωσία να αποχωρήσει γρήγορα απ’ όλη την περιφέρεια του Ζαπορίζιε και ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Αλεξέι Αρεστόβιτς, απείλησε ότι αν δεν το κάνει, η Ρωσία θα υποστεί ταπεινωτική ήττα και οι δυνάμεις της στη περιοχή θα εγκλωβιστούν σύντομα.

Αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας συναντήθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και συζήτησαν μεταξύ άλλων το θέμα της επαναλειτουργίας του αγωγού αμμωνίας από την πόλη Τολιάτι της Ρωσίας στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού. Θεωρείται ότι η Ρωσία έδωσε το «πράσινο φως» για παράταση της συμφωνίας για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών μετά από την υπόσχεση της Ουκρανίας για την επαναλειτουργία του αγωγού. Τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκαν δημοσιεύματα που καλούν την κυβέρνηση του Κιέβου να μη συναινέσει στο τράνζιτ της ρωσικής αμμωνίας, γιατί με αυτό τον τρόπο η Ρωσία θα αποκομίσει τεράστια κέρδη που θα της επιτρέψουν να αντισταθμίσει τις ζημίες από τη μείωση των εξαγωγών φυσικού αερίου, που αποτελεί την κύρια πρώτη ύλη για την παραγωγή της αμμωνίας.

Εν τω μεταξύ θεωρείται ότι η έκβαση του πολέμου θα κριθεί κυρίως από τις μάχες στην πόλη Μπάχμουτ, που ευρίσκεται στα όρια της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ και αποτελεί οδικό και σιδηροδρομικό κόμβο. Στη γραμμή του Μπάχμουτ είναι συγκεντρωμένες πάνω από 60.000 στρατιωτών από την κάθε πλευρά, σύγχρονα πυροβόλα και ρουκετοβόλα MLRS. Γίνονται μάχες χαρακωμάτων και οχυρωμένων θέσεων σώμα με σώμα. Οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται με μεγάλη σφοδρότητα και οι ουκρανικές δυνάμεις αντεπιτέθηκαν με συστήματα πολλαπλών πυροβόλων εκτόξευσης τύπου «Γκραντ» στο Ντονιέτσκ και τη Μακέεφκα. Το αμερικανικό περιοδικό Newsweek παρομοιάζει την κατάσταση στο Μπάχμουτ με τις μάχες σώμα με σώμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet