Tα κυβερνητικά «ευρωλαϊκά» διαπιστευτήρια των Κ. Μητσοτάκη και Ν. Αναστασιάδη (μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) φιγουράρουν σε διεθνή ΜΜΕ λόγω των σοβαρών ενδείξεων της συνέργειας λογισμικών παρακολούθησης και κρατικών μυστικών υπηρεσιών στην παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων, κρατικών λειτουργών υποσκάπτοντας τα θεμέλια της δημοκρατικής πολιτείας. Ο απόηχός τους, είναι φανερό, φτάνει και στην προεκλογική μάχη. Οι μέχρι τώρα υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, που θα πραγματωθούν στις αρχές Φεβρουαρίου του 2023 σε δύο γύρους, είναι οι: Αχιλλέας Δημητριάδης, Μάριος Ηλιάδης, Γιώργος Κολοκασίδης, Ανδρέας Μαυρογιάννης, Αβέρωφ Νεοφύτου, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, Νίκος Χριστοδουλίδης, Χρίστου Χρίστος και ο Κ. Χριστοφίδης.

Τα φαβορί της εκλογικής αναμέτρησης είναι ο Ν. Χριστοδουλίδης, πρώην ΥΠΕΞ της κυβέρνησης πλέον ανεξάρτητος υποψήφιος, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος του ΔΗΣΥ (Δημοκρατικός Συναγερμός) και ο Α. Μαυρογιάννης, ανεξάρτητος υποψήφιος με τη στήριξη του ΑΚΕΛ. Η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Χριστοδουλίδη φαίνεται να «διεμβολίζει» τη συναγερμική δεξαμενή ψηφοφόρων εις βάρος του Α. Νεοφύτου και προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις έναντι των άλλων υποψηφίων, έχοντας τη σιωπηλή, έστω, στήριξη κομμάτων του Κέντρου.

 

Δημοσκόπηση

 

Τη δεύτερη μεγάλη δημοσκόπηση για λογαριασμό της Cyprus Times διεξήγαγε η Analytica Market Research, σε δείγμα 5.160 πολιτών άνω των 18 ετών, τη χρονική περίοδο 21-28/11/2022.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου μεταξύ των τριών υποψηφίων-φαβορί για την εκλογή τους στην προεδρία από τον α’ γύρο, τα ποσοστά κατανέμονται ως εξής: Ν. Χριστοδουλίδης: 29,8%, Α. Νεοφύτου: 21,9% και Α. Μαυρογιάννης: 21,2%.

 Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα που έλαβε χώρα από 29/9 έως 3/10, η επόμενη καρτέλα δείχνει τις αυξομειώσεις στα ποσοστά εκλογής μεταξύ των τριών υποψηφίων.

Μεταξύ των ψηφοφόρων τη μεγαλύτερη άνοδο ποσοστού παρουσιάζει η υποψηφιότητα του Α. Μαυρογιάννη: 2,5% και ακολουθεί του Α. Νεοφύτου: 1,1%, ενώ μείωση της τάξης του 0,3% παρατηρείται για τον Ν. Χριστοδουλίδη. Εδώ να σημειώσουμε ότι ο Α. Μαυρογιάννης ρίχτηκε τελευταίος στην προεκλογική μάχη και η υποψηφιότητα του δεν είναι ακόμα ευρέως γνωστή στο κυπριακό εκλογικό σώμα.

 

Στην Αμμόχωστο ο Α. Μαυρογιάννης και ευρωβουλευτές της Αριστεράς

 

Στην Αμμόχωστo, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των ευρωβουλευτών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Όπως δήλωσαν οι ευρωβουλευτές συνοδευόμενοι από στελέχη του ΑΚΕΛ, ήταν ακόμα ορατές οι τρύπες από τις σφαίρες στους τοίχους. Από την κατεχόμενη πόλη, ο Α. Μαυρογιάννης συνοδευόμενος και από τουρκοκύπριους πολιτικούς, εξέπεμψε μήνυμα ειρήνης, τονίζοντας την αναγκαιότητα συνέχισης διαπραγματεύσεων και επίλυσης του Κυπριακού με τη μοναδική λύση που θα φέρει την ειρήνη για την ε/κ και την τ/κ κοινότητα, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Τόνισε: «το χρωστούμε σε όλους τους ανθρώπους μας, στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας, στο μέλλον του τόπου μας».

 

Τα βιβλία του Μ. Δρουσιώτη και οι ενδείξεις στοχοποίησης του Άντρου Κυπριανού

 

Τα κυβερνητικά πεπραγμένα σήψης και διαφθοράς αναδεικνύουν η «τριλογία του κακού», τα βιβλία του δημοσιογράφου/συγγραφέα/πρώην σύμβουλου του Ν. Αναστασιάδη, Μακάριου Δρουσιώτη: «Κράτος Μαφία», «Έγκλημα στο Κραν Μοντανά» και «Η Συμμορία».

Η «άνευρη» αντίδραση του μιντιακού κατεστημένου για τις αποκαλύψεις και η παρατεταμένη κυβερνητική σιωπή προκάλεσε την αντίδραση του Α. Μαυρογιάννη: με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ανεξάρτητη Αρχής κατά της Διαφθοράς ζήτησε τη διερεύνηση των καταγγελιών του κ. Δρουσιώτη που περιέχονται στο βιβλίο του «Κράτος Μαφία» για «πράξεις και ενέργειες προσώπων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίες πιθανόν να στοιχειοθετούν “πράξεις διαφθοράς”».

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Μ. Δρουσιώτη στο βιβλίο του «Έγκλημα στο Κραν Μοντανά», την 1/9/2017, σε συνεδρίαση του προεδρικού, ενώ ο πρώην γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ασκούσε κριτική στον πρόεδρο Αναστασιάδη για το Κραν Μοντανά, εκείνος του απάντησε σε σχέση με την προηγούμενη συνάντησή του με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα: «ενδεχομένως να παρακολουθείται εκείνος που συναντάσαι».

 

Η διαφθορά, οι εξαρτήσεις και η στοχοποίηση του πρώην σύμβουλου

 

Σε αποκλειστική δήλωση που παραχώρησε ο Μακάριος Δρουσιώτης στην «Εποχή», αναφέρεται σε όλα αυτά, όπως και στα βιβλία του. Συγκεκριμένα σημειώνει:

«Τον Μάρτιο του 2013 βρέθηκα να εργάζομαι στο προεδρικό μέγαρο ως ειδικός συνεργάτης του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη. Με την εκλογή του Αναστασιάδη στην προεδρία το 2013 είχα την προσδοκία ότι η Κύπρος απέκτησε τον ηγέτη που της έλειπε. Αυτό ήταν τελικά πλάνη. Ο Αναστασιάδης αποδείχτηκε ο πιο διεφθαρμένος ηγέτης που κυβέρνησε ποτέ την Κύπρο, γι’ αυτό και η συνεργασία μας διακόπηκε σε 18 μήνες. Στο προεδρικό έζησα τη διαχείριση της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 2013 και διαπίστωσα ότι η προτεραιότητα του Αναστασιάδη ήταν να προστατεύσει τα συμφέροντα των ολιγαρχιών που εκπροσωπούσε.

Όταν ο Αναστασιάδης αντιλήφθηκε ότι έκανα έρευνα για τις εξαρτήσεις του από τα ρωσικά οικονομικά συμφέροντα, έθεσε τις επικοινωνίες μου υπό παρακολούθηση. Έχω τεκμηρίωση ότι τρία χρόνια παρακολουθείτο το τηλέφωνο και ο υπολογιστής μου. Όταν το ανακάλυψα, άρχισε μια επιχείρηση εκβιασμού και εκφοβισμού μου, καθώς και για την εξαφάνιση τεκμηρίων. Η αστυνομία, στην οποία αποτάθηκα, αρνήθηκε να διερευνήσει την υπόθεση και διαδίδει ότι πρόκειται για φαντασιώσεις μου. Για τρία χρόνια προσπαθώ, έχοντας τον κρατικό μηχανισμό εναντίον μου, να διαλευκάνω αυτή την υπόθεση.

Το ιστορικό αυτής της προσωπικής περιπέτειας το καταγράφω στο βιβλίο “Κράτος Μαφία”, που είναι το τρίτο μιας τριλογίας για τα έργα και τις ημέρες του Αναστασιάδη. Τα βιβλία διαβάστηκαν από δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες, μισό εκατομμύριο ενεργού πληθυσμού. Δεν διέψευσε κανένας τίποτα, αλλά ούτε και ασχολήθηκε κανένας με την υπόθεση μου. Αυτά μέχρι πρόσφατα, όταν ο υποψήφιος πρόεδρος Ανδρέας Μαυρογιάννης έστειλε επιστολή στη νεοσύστατη Αρχή κατά της Διαφθοράς, ζητώντας διερεύνηση. Ο Αναστασιάδης αναγκάστηκε να ζητήσει από την Αρχή κατά της Διαφθοράς να ερευνήσει τα όσα γράφω, αλλά η Αρχή επικαλείται διάφορες προφάσεις και ουσιαστικά αρνείται να ασχοληθεί, διότι κανένας δεν θέλει να αγγίξει την καυτή πατάτα της διαφθοράς».

 

Τα μαξιλάρια ρευστότητας και η χρηματοδότηση μουσείου για τον Γρίβα

 

Η αξιωματική αντιπολίτευση, ΑΚΕΛ, καταψήφισε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, καταγγέλλοντας ότι τα κρατικά υπερκέρδη μετατρέπονται σε μαξιλάρια ρευστότητας και ότι η συναγερμική κοινωνική πολιτική διευρύνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Οι κρατικές επιδοματικές ενισχύσεις αγγίζουν μόλις το 0,7% του ΑΕΠ, περίπου 176 εκατ., με την Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ των 28 –και την Αγγλία– να έρχεται τέταρτη από το τέλος στις κυβερνητικές παροχές για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Εν τω μεταξύ προέκυψε άλλο ακροδεξιό κυβερνητικό επίτευγμα: με τη στήριξη του ΕΛΑΜ (αδελφό κόμμα της Χρυσής Αυγής) εγκρίθηκε κονδύλι για την ανέγερση μνημείου στη μνήμη του Γ. Γρίβα αρχηγού της ΕΟΚΑ Β! Το ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου ζητά τον τερματισμό χρηματοδότησης του έργου για την απόδοση τιμών(!) στον αρχηγό της ακροδεξιάς, παρακρατικής οργάνωσης. Καταψηφίστηκε από τον ΔΗΣΥ του Αναστασιάδη και το ΕΛΑΜ, το νεοφασιστικό πολιτικό μόρφωμα, επιβεβαιώνοντας την ακροδεξιά μετατόπιση της κυβέρνησης.

Το ψήφισμα της δημοκρατικής αντίστασης, που υπερψηφίστηκε στη Βουλή με πρόταση του ΑΚΕΛ υπέρ της προάσπισης της επώδυνης μνήμης της προδοτικής συνέργειας της ΕΟΚΑ Β και του αρχηγού της στο πραξικόπημα και τις στυγερές δολοφονίες που διέπραξε εναντίον Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ακόμα και μικρών παιδιών –14 παιδιά εκτελέστηκαν στην περιοχή Σανταλάρη τον Αύγουστο του 74– προκάλεσε την αντίδραση όχι μόνο των «υπέρμαχων» της «εθνικής συμφιλίωσης», αποδίδοντας τιμές στον σφαγέα Γρίβα, αλλά και των ελλαδιτών ναζί/ακροδεξιών. Γι’ αυτούς, οι εχθροί δεν είναι μόνο οι Τούρκοι, οι Άγγλοι, αλλά και οι κομμουνιστές. Αυτά είναι γνωστά γριβικά ρητά…

Οδεύουμε στην πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet