«H Μελόνι δεν είναι ανόητη σαν τον Σαλβίνι. Ξέρει ότι δεν μπορεί να αφήσει τους μετανάστες να πνίγονται στη Μεσόγειο. Αλλά ξέρει επίσης ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε μια νέα Συνθήκη του Δουβλίνου γιατί αντιδρούν οι ακροδεξιές φιλικές της κυβερνήσεις της Ομάδας της Βίσεγκραντ. Μέχρι και η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Νάιλα Αλ-Μανγκούς ήρθε στην Ιταλία για να μας πει ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών, γιατί αυτό είναι το κομβικό στοιχείο της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ευρώπη και όχι μόνο», τόνισε στην Εποχή ο Λούκα Καζαρίνι, επικεφαλής σήμερα στο σκάφος Mare Jonio, του Συλλόγου Κοινωνικής Προώθησης Mediterranea Saving Humans, στελέχους της Ιταλικής Αριστεράς, πρωταγωνιστή στη δημιουργία της Άλλης Ευρώπης με τον Τσίπρα και παλαιότερα του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης και των Κοινωνικών Φόρουμ.

 

 

Το μεταναστευτικό συνεχίζει να αποτελεί μείζον πρόβλημα και για τη νέα ιταλική κυβέρνηση…

Ακόμη και η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης που συμμετείχε σε μια ημερίδα στην Ιταλία μάς είπε ότι πρέπει να σταματήσουμε να τους δίνουμε σκάφη για την ακτοφυλακή τους και να πληρώνουν συνοριοφύλακες, γιατί δεν θα λύσουμε ποτέ το πρόβλημα των μεταναστών που αναχωρούν για να έρθουν στην Ευρώπη. Στην Ιταλία, όπως και στην Ευρώπη, το είδαμε πάρα πολύ καλά, είτε είναι οι σοσιαλδημοκράτες είτε είναι οι δεξιοί στις κυβερνήσεις. Η πολιτική είναι η ίδια, η εξωτερικοποίηση των συνόρων της Ευρώπης. Έχουν μεταφέρει τα σύνορα της Ευρώπης στις χώρες της Βορείου Αφρικής και την Τουρκία. Πληρώνουν τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών για να φυλάνε τα σύνορά μας από τους μετανάστες. Μια αμυντική πολιτική. Για να διώχνουν τους μετανάστες, όπως κάνουν στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας.

Κατασκευάζανε νέα τείχη όταν αναγκάστηκαν να δεχθούν τους Ουκρανούς πρόσφυγες, γιατί δεν μπορούσαν να αρνηθούν. Καταστρατήγησαν τη Συνθήκη της Σένγκεν μόνο για τους Ουκρανούς, με αποτέλεσμα να μπορούν να ταξιδεύουν σε όλη την Ευρώπη παρακάμπτοντας τη Συνθήκη του Δουβλίνου, που επιβάλλει στους πρόσφυγες και μετανάστες να παραμένουν στη χώρα εισόδου.

 

Η Μελόνι έλεγε άλλα πριν από τις εκλογές…

Από την 1η Δεκεμβρίου η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε στη θάλασσα 788 άτομα και τα αποβίβασε στην Ιταλία. Η Μελόνι βρέθηκε μπροστά στην πραγματικότητα κατανοώντας, σε αντίθεση με τον Σαλβίνι, ότι δεν μπορεί να αφήνει τους ανθρώπους να πνίγονται στη Μεσόγειο, γιατί η ιταλική και ευρωπαϊκή κοινή γνώμη είναι αντίθετες. Η Μελόνι θα ήθελε να το κάνει χωρίς να φαίνεται, αλλά με τα σκάφη των ΜΚΟ στη θάλασσα δεν μπορούν να κρύψουν τίποτα. ΟΙ ΜΚΟ είναι αυτόπτες μάρτυρες στο τι συμβαίνει στη Μεσόγειο και σώζουν περίπου το 15% από τα άτομα που σώζουν οι αρχές.

Από το 2018 μέχρι σήμερα, από τότε που ήταν υπουργός Εσωτερικών ο Σαλβίνι και είχε κηρύξει πόλεμο εναντίον των ΜΚΟ, υπήρχαν μόλις 4 σκάφη που έκαναν διασώσεις. Σήμερα έχουμε 17 σκάφη στη θάλασσα. Η ευρωπαϊκή κοινωνία των πολιτών έδωσε τη δική της απάντηση στο πρόβλημα των μεταναστών στη Μεσόγειο στηρίζοντας και χρηματοδοτώντας διαρκώς και περισσότερες οργανώσεις που σώζουν ζωές.

 

Υπάρχει πάντα το θέμα της ευρωπαϊκής μεταναστευτικές πολιτικής…

Το πρόβλημα είναι η ευρωπαϊκή πολιτική της Ευρώπης, που μένει αμετακίνητη. Το βλέπετε και στην Ελλάδα με την πολιτική των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία, με τη χώρα σας να γίνεται η ασπίδα της Ευρώπης. Είδαμε χρόνια πριν πώς πιέστηκε η κυβέρνηση της ελληνικής Αριστεράς να προσυπογράψει τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία.

Στην Ιταλία δυστυχώς η αποκαλούμενη Αριστερά υπέγραψε συμφωνία με την Λιβύη, με υπουργό Εσωτερικών τον Μινίτι του Δημοκρατικού Κόμματος, επισημοποιώντας την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών στη Λιβύη. Η δεξιά και ακροδεξιά κάνουν την πολιτική διαχείριση της πολιτικής του Δημοκρατικού Κόμματος υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να νίπτει τας χείρας της και ότι οι μετανάστες που φθάνουν στην Ιταλία δεν μπορούν να παραμείνουν όλοι στη χώρα μας, αποφεύγοντας όμως να πουν ότι οι φιλικές τους ακροδεξιές κυβερνήσεις του Βίσεγκραντ μπλοκάρουν τη μεταρρύθμιση της Συμφωνίας του Δουβλίνου, με άξονα την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Στην Κατάνια προσπάθησαν να αποτρέψουν τον ελλιμενισμό της Ocean Viking και άλλων σκαφών, αλλά απέτυχαν. Τα σκάφη αρνήθηκαν να υπακούσουν στις διαταγές της κυβέρνησης και υπήρξε μια τεράστια κινητοποίηση στην Ιταλία υπέρ της υποδοχής των μεταναστών που είχαν διασώσει. Αναγκάστηκαν να πάνε στην Ευρώπη και να ζητούν στα λόγια τη διανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες, γνωρίζοντας ότι ψεύδονται γιατί θα πρέπει να καταφερθούν εναντίον των ακροδεξιών φιλικών τους κυβερνήσεων της Βίσεγκραντ. Ακόμη και η Λιβύη τους είπε ότι δεν μπορεί να κάνει μόνο τον συνοριοφύλακα της Ιταλίας.

 

Πώς βλέπετε την κατάσταση στη Λιβύη;

Στη Λιβύη δεν μπορούν να κάνουν ούτε στοιχειωδώς δημοκρατικές εκλογές. Τα χρήματα που παίρνουν από την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ευρώπη πάνε όλα στην αποκαλούμενη ακτοφυλακή της Λιβύης, που ελέγχει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το θέμα είναι ότι η Λιβύη χρειάζεται νοσοκομεία, σχολεία, κατοικίες και υποδομές. Πώς θα φτιάξεις μια δημοκρατική χώρα που το μόνο που θα κάνει είναι να φυλάει τα σύνορά της για λογαριασμό τρίτων;

Από το 2017 μέχρι σήμερα, οι Ευρωπαίοι έχουμε δώσει 1 δισ. ευρώ για τις αποκαλούμενες πολιτοφυλακές που ελέγχουν τη μετανάστευση, την πορνεία, τα ναρκωτικά, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο με την επίσημη κυβέρνηση να μην ελέγχει σχεδόν τίποτα. Οι πολιτοφυλακές διαχειρίζονται τα πάντα, από την ακτοφυλακή, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τη διακίνηση των μεταναστών, γιατί είναι οι ίδιες οικογένειες, φυλές και κλαν που τα κάνουν όλα ταυτόχρονα. Αυτοί συνεργάζονται απευθείας με τη Μαφία της Σικελίας και της Μάλτας. Κι εμείς τους χρηματοδοτούμε. Τώρα ακόμη και ο Χαφτάρ επιτρέπει να αναχωρούν από την Κυρηναϊκή βάρκες με 600 άτομα. Δεν είναι πλέον μόνο η κυβέρνηση της Τρίπολης. Κατάλαβαν ότι με τον πόλεμο στην Ουκρανία μπορούν να χρησιμοποιήσουν καλύτερα τους μετανάστες ως μοχλό πολιτικής πίεσης.

 

Η Μελόνι προσπαθεί να φτιάξει ένα μέτωπο του Ευρωπαϊκού Νότου για το μεταναστευτικό;

Η Μελόνι δεν έχει καμιά λύση. Ουρλιάζει εναντίον των μεταναστών και της υποδοχής, αλλά ξέρει ότι κανείς δεν μπορεί να ελέγξει 2.400 χιλιόμετρα ακτών. Γιατί δεν υπάρχουν δομές υποδοχής του ΟΗΕ στη Λιβύη; Σήμερα δεν έχουμε μια εισβολή μεταναστών, αλλά 100.000 άτομα τον χρόνο. Στην Ιταλία υποδεχθήκαμε 170.000 Ουκρανούς πρόσφυγες σε μια εβδομάδα. Οι σύνδεσμοι βιομηχάνων και αγροτικών επιχειρήσεων Confindustria και Coldiretti ζήτησαν 380.000 άτομα για να εργαστούν στις βιομηχανίες και στις αγροτικές περιοχές. Εάν δεν έρθουν μετανάστες θα καταρρεύσει η βιομηχανία και η αγροτική παραγωγή μας. Η Μελόνι κάνει μόνο προπαγάνδα.

 

Πού βρισκόσαστε τώρα με το σκάφος Mare Jonio;

Τώρα βρισκόμαστε αγκυροβολημένοι στο Τράπανι, στις 12 Δεκεμβρίου θα γίνει έλεγχος του σκάφους και θα σαλπάρουμε για τη χριστουγεννιάτικη αποστολή μας. Αυτή τη στιγμή 3 σκάφη έχουν σώσει 500 άτομα που τα μεταφέρουν σε ιταλικά λιμάνια και θα δούμε τι θα συμβεί, γιατί έχουμε και μια θεαματικοποίηση της άφιξης των προσφύγων και των μεταναστών. Ετοιμάζονται να δημιουργήσουν προβλήματα για 500 άτομα που διέσωσαν τα σκάφη των ΜΚΟ όταν οι αρχές διασώζουν 500 άτομα την ημέρα. Κάθε χρόνο έχουμε 2.000 νεκρούς στη Μεσόγειο. Εάν δεν υπήρχε αυτή η εκατόμβη δεν θα υπήρχαμε και εμείς με τα σκάφη μας.

Η εξωτερικοποίηση των συνόρων της Ευρώπης καταστρέφει τις οικονομίες της Βορείου Αφρικής, γιατί τους ρίχνουν εκατομμύρια και δισεκατομμύρια, όπως τα δισεκατομμύρια στον Ερντογάν, καταστρέφοντας τις πραγματικές οικονομίες των χωρών τους, γιατί μετατρέπονται σε αστυνομικά κράτη. Βασίζονται στην πράξη στην αποκαλούμενη «οικονομία του εκβιασμού», εκβιάζοντας τους πρόσφυγες και μετανάστες και τις οικογένειές τους, που πρέπει να πληρώνουν λύτρα για να μην τους βασανίζουν, και εκβιάζουν τις δυτικές κυβερνήσεις για να σταματήσουν τις μεταναστευτικές ροές. Η Ευρώπη χρηματοδοτεί συμμορίες για να κάνουν την αστυνομία, αντί να βοηθά στην κατασκευή νοσοκομείων και σχολείων. Φτάσαμε να βλέπουμε στις βάρκες κόσμο από την Τυνησία που έρχεται στην Ιταλία για να πάει στο νοσοκομείο, γιατί ακόμη και στην Τυνησία καταστρέφεται ότι υπάρχει από την αυταρχική στροφή των τελευταίων ετών. Από το 2017 είχαμε 170.000 νόμιμους εποχιακούς εργαζόμενους τον χρόνο από την Τυνησία. Κλείσαμε τα σύνορά μας και τώρα έρχονται με τις βάρκες κινδυνεύοντας να πνιγούν. Και τι κάνει η Ιταλία; Εξάγει τοξικά απόβλητα μετατρέποντας τη Σφαξ της Τυνησίας σε τοξικό σκουπιδότοπο της Ευρώπης.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet