Νέα προσπάθεια συνεργασίας βρίσκεται σε εξέλιξη στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Πέντε οργανώσεις: Αναμέτρηση, Αριστερή Ανασύνθεση, Λαϊκή Ενότητα – Ανυπόταχτη Αριστερά, Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα και Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο, συγκροτούν την Πρωτοβουλία για Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και καλούν σε ανοιχτή εκδήλωση στις 19 Δεκεμβρίου.

 

Στην πρόσκλησή τους υπογραμμίζεται ότι «κάθε μέρα που περνάει, αποκαλύπτεται ο αντιλαϊκός και επικίνδυνος χαρακτήρας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το σκάνδαλο των υποκλοπών αποκάλυψε τη χρήση από την κυβέρνηση παρακρατικών μηχανισμών για να ρυθμίζει το πολιτικό σκηνικό και να στηρίζει “κουμπαριές” με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα». Περιγράφονται επίσης οι όψεις της κρίσης που επωμίζονται οι εργαζόμενοι και διαπιστώνεται ότι «η μαζική γενική απεργία της 9ης Νοέμβρη και η μεγάλη συμμετοχή στις πορείες για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου πανελλαδικά δείχνουν ότι «“ο δρόμος” κινείται ξανά και μπορεί να αποσταθεροποιήσει τη μέχρι πρότινος φαινομενικά ακλόνητη ηγεμονία της ΝΔ».

 

Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι «μπορούμε και πρέπει να γενικεύσουμε τους πρόσφατους νικηφόρους αγώνες και να συσπειρώσουμε το πλατύ ρεύμα αγωνιστριών και αγωνιστών που αναζητούν πολιτικό στήριγμα και εναλλακτική πέρα από τα όρια μιας “προοδευτικής διακυβέρνησης” που στηρίζεται στους πυλώνες της ίδιας νεοφιλελεύθερης και αντιλαϊκής πολιτικής, όπως προτείνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και με άλλο τρόπο το ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ».

 

Οι θέσεις αυτές θα επιδιωχθεί να αποτελέσουν τη βάση και ενός ευρύτερου διαλόγου με το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 και άλλες οργανώσεις της Αριστεράς. Δύσκολο το εγχείρημα, καθώς υπάρχουν ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, που ενώ δεν εμποδίζουν τη συμπόρευση στα κινήματα, εντούτοις αποτρέπουν τις εκλογικές συμπράξεις.

Για το βασικό σκεπτικό με το οποίο αναλαμβάνουν αυτή την πρωτοβουλία και προσέρχονται στην εκδήλωση, οι οργανώσεις δήλωσαν στην «Εποχή»:

 

Αναμέτρηση –οργάνωση για μία Νέα Κομμουνιστική Αριστερά

 

«Οι υπάρχοντες μετωπικοί σχηματισμοί της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς έχουν δείξει τα όριά τους εδώ και χρόνια και ακόμα περισσότερο το 2019. Οι κομματοκεντρικές και μικροπολιτικές λογικές “καταγραφής” δεν έχουν νόημα, δεν υπηρετούν μία κατεύθυνση συγκρότησης του εργατικού και λαϊκού κινήματος ενάντια σε ό,τι αντιμετωπίζουμε ήδη και σε ό,τι έρχεται. Ως Αναμέτρηση θεωρούμε αναγκαία τη συγκρότηση μίας ενωτικής πολιτικής συνεργασίας όλων των μαχόμενων δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Χωρίς αποκλεισμούς, όχι μόνο μέσα στους αγώνες και τα κινήματα, αλλά και σε όλες τις πολιτικές μάχες της επόμενης περιόδου, ακόμα και τις εκλογικές (εθνικές, αυτοδιοικητικές)».

 

Αριστερή Ανασύνθεση (ΑΡΑΝ)

 

«Σε αυτό το τοπίο και οι επερχόμενες εκλογές έχουν σημασία. Δεν μας καλύπτει ο σοσιαλφιλελεύθερος ΣΥΡΙΖΑ της “υπεύθυνης” εφαρμογής των συστημικών πολιτικών. Ούτε όμως και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Αναζητούμε μία άλλη προοπτική. Γι’ αυτό θα βρεθούμε στην εκδήλωση για μία ενωτική κίνηση της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς».

 

Λαϊκή Ενότητα–Ανυπότακτη Αριστερά

 

«Η εκδήλωση στις 19/12 αποτελεί έναν πρώτο σταθμό στην αναγκαία συζήτηση για να παίξει η ριζοσπαστική Αριστερά καθοριστικό ρόλο για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων. Ένα μέτωπο ριζοσπαστικών δυνάμεων πρέπει να απευθυνθεί με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα στο σύνολο της Αριστεράς, παρά τις γνωστές αδυναμίες τους, για συμπόρευση στα κινήματα, αλλά και στις πολιτικές και εκλογικές μάχες, με πλήρη πολιτική, ιδεολογική και οργανωτική αυτοτέλεια του κάθε χώρου».

 

Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα

 

«Στόχος μιας τέτοιας συνεργασίας δεν μπορεί να είναι η περιχαράκωση μιας μειοψηφίας του “χώρου”, αλλά το άνοιγμα, η διεύρυνση και ενίσχυση του ρεύματος που στηρίζει πολιτικά τους αγώνες του σήμερα και βάζει στόχο να συγκροτήσει δυνατή αριστερή αντιπολίτευση ενάντια σε όποιο κυβερνητικό διαχειριστή του ελληνικού καπιταλισμού προκύψει μετά τις εκλογές. Οι καλύτερες στιγμές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη δεκάχρονη πορεία της ήταν εκείνες που αξιοποίησε τον αντικαπιταλισμό της, το μεταβατικό της πρόγραμμα και τις αιχμές του, για να παίξει τον ρόλο της ατμομηχανής για όλον αυτόν τον κόσμο, με κορυφαίο παράδειγμα τη μάχη για το “Όχι” στο δημοψήφισμα το 2015. Αυτή την αντικαπιταλιστική Αριστερά χρειάζεται ο κόσμος του αγώνα σήμερα».

 

Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο

 

«Η ανάγκη κοινής παρέμβασης τόσο στο επίπεδο του μαζικού κινήματος, όσο και στις μεγάλες πολιτικές και εκλογικές μάχες, άλλωστε, υπαγορεύεται από την ίδια την επίθεση της κυβέρνησης και των κομμάτων που κυβέρνησαν από την έναρξη της κρίσης του 2010 ως σήμερα ενάντια στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. Να συμβάλλει στη συσπείρωση δυνάμεων, στην ενίσχυση της λαϊκής αυτοπεποίθησης, στη δημιουργία ενός πολιτικού κέντρου επεξεργασίας, προβολής και επιβολής από τις ίδιες τις μαχόμενες λαϊκές δυνάμεις της τόσο αναγκαίας φιλολαϊκής πολιτικής, απέναντι στη συντριπτική και ολομέτωπη επίθεση των “επάνω”».

 

Συνεδρίαση συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

 

Σημειώνεται ότι την περασμένη Κυριακή συνεδρίασε το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και αποφάσισε τη διεξαγωγή πανελλαδικής συνδιάσκεψης στην Αθήνα, στις 21-22 Γενάρη. Συζήτησε επίσης για τη στάση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε σχέση με τις ζυμώσεις στην ευρύτερη αντικαπιταλιστική και ριζοσπαστική Αριστερά και για πιθανές συνεργασίες εν όψει των βουλευτικών εκλογών. Πλειοψήφησαν οι θέσεις του ΝΑΡ, το οποίο σε δήλωσή του στην εφημερίδα μας τονίζει ότι «Κεντρικό ζήτημα για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ το επόμενο διάστημα είναι η πάλη για την ανατροπή της κυβέρνησης της ΝΔ να έχει σαν περιεχόμενο της την πάλη ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και της συναινετικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, να δείχνει ότι απαιτείται άλλη πολιτική αμφισβήτησης και ρήξης με τις βασικές επιλογές και τα όρια του συστήματος και όχι αναπαραγωγή αυταπατών που μας οδήγησαν σε ήττα, σταθερή συσπείρωση δυνάμεων για μεγάλες μάχες και όχι ευκαιριακές συμμαχίες στο όνομα του “μικρότερου κακού”, που ιστορικά μας γυρίζουν πολύ πίσω».

Τόσο από τη δήλωση αυτή, όσο και από το γεγονός ότι το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, η άλλη μεγάλη συνιστώσα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συμμετέχει στην Ενωτική Κίνηση με τις άλλες οργανώσεις της Αριστεράς που αναφέρονται παραπάνω, προκύπτει διάσταση απόψεων που θέτει σε αμφιβολία την ενότητα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet