Το πρωί της Τρίτης χτυπήθηκε με drones στρατιωτική βάση στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Είχαν υπάρξει δύο παρόμοια πλήγματα την προηγουμένη, σε βάθος 600 και 700 χιλιομέτρων αυτά, στις βάσεις Ένγκελς και Ντιαγκίλεβο.

Η Ρωσία «έδειξε» την Ουκρανία. Το Κίεβο δεν ανέλαβε επίσημα την ευθύνη. «Όταν το Κρεμλίνο παραβίαζε τον εναέριο χώρο άλλων χωρών έπρεπε να περιμένει πως, αργά ή γρήγορα, θα του συνέβαινε το ίδιο», έγραψε στο Twitter ένας σύμβουλος του ουκρανού προέδρου.

Σε μια πρώτη προσέγγιση, τα πλήγματα αποσκοπούσαν να δείξουν ότι η Ουκρανία μπορεί να χτυπήσει τη Ρωσία σε βάθος πολλών χιλιομέτρων και να κλονίσει την εμπιστοσύνη του ρωσικού λαού στην κυβέρνηση Πούτιν.

Μια δεύτερη προσέγγιση ακούγεται εξίσου πειστική.

Σε συνέντευξή του στο γαλλικό κανάλι TF1, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, η οποία μεταδόθηκε το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος Μακρόν επεσήμανε κάτι που, όπως είπε, «συζητήσαμε με τον πρόεδρο Μπάινεν». Ότι, δηλαδή, αν το Κρεμλίνο συμφωνήσει –όπως φαίνεται διατεθειμένο να κάνει— να διαπραγματευτεί την παύση του πολέμου στην Ουκρανία, τότε η Ευρώπη, στην προετοιμασία της για «την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην οποία θέλουμε να ζούμε αύριο», δεν θα πρέπει να αγνοήσει την ανησυχία του προέδρου Πούτιν ότι «το ΝΑΤΟ φτάνει στη πόρτα της χώρας του και η ανάπτυξη όπλων θα μπορούσε να την απειλήσει».

Το Κίεβο, ενοχλημένο έντονα, επέκρινε με σφοδρότητα την ίδια μέρα τον γάλλο πρόεδρο για την άποψή του ότι η Δύση «δεν θα έπρεπε να ταπεινώνει τη Ρωσία» διότι «δεν θα πάψει να είναι γείτονας όταν τελειώσει η σύγκρουση». Αρκέστηκε σε αυτό το Κίεβο;

Εικάζεται ότι τα πλήγματα εντός της Ρωσίας δεν είναι άσχετα με το φόβο του ουκρανικού καθεστώτος ότι θα είναι ο μεγάλος χαμένος μιας συμβιβαστικής κατάπαυσης του πυρός, αν δεν επιδείξει πυγμή που (θεωρεί ότι) θα του εξασφαλίσει πόντους στη διαπραγμάτευση. Υπάρχει προηγούμενο. Το πρόσφατο διπλό πυραυλικό χτύπημα της Ουκρανίας στην ανατολική Πολωνία, που το Κίεβο επέμενε να αποδίδει στη Ρωσία ακόμα και όταν αμφισβητήθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί τηρούν αποστάσεις ασφαλείας. «Δεν ενθαρρύνουμε, δεν επιτρέπουμε στην Ουκρανία να χτυπήσει πέρα από τα σύνορά της», δήλωσε αυθημερόν στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε, δεν έχουν δώσει στην Ουκρανία όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εντός της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θέλει την Ουκρανία στην ισχυρότερη δυνατή θέση σε περίπτωση διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία. Στην ουσία η Ουάσινγκον θέλει την Ουκρανία υπολογίσιμη δύναμη στο μαλακό υπογάστριο τη Ρωσίας, όχι μέλος του ΝΑΤΟ. Θέλει συμβιβασμό με τη Μόσχα. Δεν θέλει στο έδαφος της Ουκρανίας πυραύλους στραμμένους στη Ρωσία. Δεν τους αποκλείει, ωστόσο, αρκεί να μην τους έχει προμηθεύσει η ίδια.

«Εάν η Ουάσινγκτον δώσει πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς στο Κίεβο, θα περάσει την κόκκινη γραμμή και θα γίνει μέρος της σύγκρουσης», είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Προ ημερών η Γερμανία είχε προσφερθεί να δώσει συστοιχίες πυραύλων Patriot στην Πολωνία, προφανώς για αποσείσει την ευθύνη να τους παραδώσει στην Ουκρανία ιδιοχείρως. Η απάντηση της Βαρσοβίας ήταν περίπου: «Δώστε τους εσείς στο Κίεβο».

Άλλοι εταίροι –δεδομένοι και προβλέψιμοι-- δεν είναι το ίδιο απρόθυμοι να περάσουν την κόκκινη γραμμή.

Πρόσφατα η Ουάσινγκτον επανέλαβε την πάγια επιθυμία της η Ελλάδα να απαλλάξει την άμυνά της από όλα τα ρωσικά οπλικά συστήματα – με έμφαση στους αντιαεροπορικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς S-300 και TOR-M1.

Η συζήτηση με τους Αμερικανούς, που λέγεται ότι ξεκινά άμεσα, θα συναντήσει προσκόμματα. Αφενός η Ρωσία διατηρεί την άδεια τελικού χρήση, άρα η Αθήνα δεν μπορεί να δώσει τους S-300 και τους TOR-M1 σε τρίτο χωρίς την άδεια της Μόσχας. Αφετέρου, αν οι πύραυλοι αυτοί φύγουν στην Ουκρανία θα αποδιαρθρωθεί επικίνδυνα η άμυνα της χώρας, όπως προειδοποιούν τα επιτελεία.

Την περασμένη Κυριακή η εφημερίδα Documento αποκάλυψε ότι στη λίστα των υποκλοπών συμπεριλαμβάνονταν και τα ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες:

Ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μέλος του ΚΥΣΕΑ και συνομιλητής υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ΝΑΤΟ.

Ο αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, που, ως αρχηγός ΓΕΣ, έχει στενές επαφές με ομολόγους του άλλων κρατών.

Ο πρώην διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών (ΓΔΑΕ) Θοδωρής Λάγιος, η εμμονή του οποίου «στην αυστηρή τήρηση των διαδικασιών» στη διεκπεραίωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, είχε ενοχλήσει σφόδρα «κύκλους του υπουργείου Άμυνας αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου».

Ο αντιναύαρχος ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος, διευθυντής της ΓΔΑΕ, πόστο «ιδιαίτερου κυβερνητικού ενδιαφέροντος για τα εξοπλιστικά προγράμματα».

Σχετίζονται κάποια από αυτά τα ονόματα με την προειδοποίηση ότι μπορεί «να αποδιαρθρωθεί επικίνδυνα η άμυνα της χώρας»; Με τη δυσαρέσκεια, μήπως, που προκλήθηκε τον Μάιο στην ΓΔΑΕ και στο Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε από τον Λευκό Οίκο ότι η Ελλάδα προτίθεται να αγοράσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες ένα σμήνος F-35 σε βάθος δεκαετίας, εν αγνοία των Διευθύνσεων και Επιτροπών που προβλέπει ο νόμος;

«Δεν γίνεται», είχε ειπωθεί τότε ανοιχτά, «να βγαίνει ένας πρωθυπουργός και να ανακοινώνει από το εξωτερικό την αγορά ενός οπλικού συστήματος. Είναι η δεύτερη φορά που το διαπράττει, παρακάμπτοντας τις διαδικασίες που προβλέπει ένας νόμος τον οποίο θέσπισε ο ίδιος ως κυβέρνηση. Η πρώτη ήταν με τα Ραφάλ, που τα ανακοίνωσε από την ΔΕΘ, και τώρα με τα F-35». *

Θα το διαπράξει και τρίτη φορά ο πρωθυπουργός, με τους S-300 και τους TOR-M1 τώρα; Το έχει διαπράξει ήδη;

 

Σημείωση:

* «Υπέροχα αεροπλάνα…», Η ΕΠΟΧΗ, Σάββατο 21 Μαΐου 2022.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet