Με επίδικο την πλήρη απορρύθμιση του υγειονομικού συστήματος που επιχειρεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συνέρχεται σήμερα, Σάββατο στην Αθήνα η Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και αύριο Κυριακή θα γίνει η εκλογή του νέου Δ.Σ., του νέου Πειθαρχικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής.
Σημείο αιχμής κατά τις σημερινές τοποθετήσεις θα αποτελέσει ο νέος νόμος 4999/22 που ψηφίστηκε πρόσφατα μόνο από τη Νέα Δημοκρατία και οι (απο)ρυθμίσεις που επιφέρει στο νοσοκομειακό σύστημα, στο ΚΕΣΥ αλλά και στο Σύστημα Διακομιδών με την απαξίωση του ΕΚΑΒ για χάρη των ιδιωτικών εταιρειών που διαθέτουν ασθενοφόρα.
Τα κρίσιμα σημεία του νέου νόμου έχουν επικριθεί ακόμη και από στελέχη του δεξιού χώρου αλλά υπάρχουν και... απόκρυφα που θα βλάψουν διαχρονικά τους νέους γιατρούς που θα αναζητήσουν νοσοκομείο για να κάνουν ειδικότητα και δεν θα βρίσκουν, αφού η ηγεσία του υπουργείου Υγείας (Πλεύρης-Γκάγκα) εισάγουν από το... «παράθυρο» το σύστημα αξιολόγησης πριν την ειδικότητα κάτι που επεδίωξε να θεσμοθετήσει παλιότερα και ο Γεώργιος Σούρλας αλλά «έσπασε τα μούτρα του» μπροστά στις δυναμικές -τότε- κινητοποιήσεις των φοιτητών Ιατρικής αλλά και των γιατρών.
Σήμερα το ν/σ της ΝΔ έγινε νόμος με σχετική πλειοψηφία στη Βουλή, αφού οι αντιδράσεις των γιατρών και των άλλων φορέων αποδείχθηκαν ισχνές, χωρίς ούτε μια σοβαρή και δυναμική κινητοποίηση στον νοσοκομειακό χώρο!
Επικίνδυνα μέτρα
Ο νόμος 4999/22 θεσμοθετεί άκρως επικίνδυνα μέτρα όπως:
- Η κατάργηση του θεσμού «πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών» (άρθρο 10) που αποτέλεσε την κορωνίδα του ΕΣΥ και η δυνατότητα των νοσοκομειακών γιατρών να διενεργούν και ιδιωτικό ιατρείο ή να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα για να αυξήσουν τις αποδοχές τους, αφού αυτές είναι καθηλωμένες/μειωμένες από τα πρώτα χρόνια των μνημονίων...
- Η εφαρμογή «Πιλοτικού Προγράμματος προκαταρτικής κλινικής άσκησης» (άρθρο 3) «διαρκείας 6 μηνών» που περιορίζει τη διάρκεια της θητείας του Αγροτικού ιατρείου και προσφέρει ανειδίκευτους γιατρούς σε επιλεγμένα νοσοκομεία.
- Η μεταφορά στα Νοσοκομεία της αρμοδιότητας πρόσληψης των ειδικευόμενων γιατρών, έπειτα από αξιολόγηση (;) που σημαίνει ότι τα Νοσοκομεία θα κάνουν επιλογή των νέων γιατρών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πτυχιούχους ιατρικής που θα αναμένουν στην... ουρά για να ξεκινήσουν ειδικότητα!
- Η κατάργηση της πρόσληψης μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ, με τη θέσπιση πρόσληψης -μετά προκήρυξης- γιατρών τριετούς θητείας και για τριήμερη εργασία στο νοσοκομείο (άρθρο 7) με αναλογική χορήγηση μισθού (!) γεγονός που σημαίνει «πλανοδιακή» άσκηση Ιατρικής αφού αυτοί, θα μπορούν να διατηρούν και ιδιωτικό ιατρείο!
- Η εισαγωγή του όρου «...νοσοκομεία ή φορείς της χώρας» (άρθρο 15) στα Ιδρύματα που θα χορηγούν ειδικότητα στους νέους γιατρούς, γεγονός που υποψιάζει για «παροχή» ειδικευομένων ιατρών στα ιδιωτικά θεραπευτήρια
- Ο καθορισμός «ομάδων Νοσοκομείων και θέσεων ιατρών για απόκτηση ειδικότητας» (άρθρο 16) που σημαίνει πώς οι νέοι ειδικευόμενοι γιατροί θα μετακινούνται ως «νομάδες» από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο στη διάρκεια της ειδικότητάς τους, ακόμη και σε άλλα νοσοκομεία εκτός νομού του Νοσοκομείου αναφοράς...
- Η πλήρης ανατροπή της λειτουργίας του ΚΕΣΥ (άρθρα 25,26,27) και η μετατροπή του σε κακέκτυπο επαγγελματικού Επιμελητηρίου με «Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων» που δεν θα έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες και «Διοικούσα Επιτροπή» που θα αποφασίζει για όλα....
- Η εκχώρηση των δευτερογενών διακομιδών στον ιδιωτικό τομέα (άρθρο 40) αφού προβλέπεται τα Νοσοκομεία να συμβάλλονται προς τούτο με ιδιωτικές εταιρείες, απαξιώνοντας εντελώς το ΕΚΑΒ!
- Η μετονομασία των ιδιωτικών κλινικών σε «ιδιωτικά νοσοκομεία» (άρθρο 42) με στόχο (;) να εκχωρούνται σε αυτά ως... «φορείς υγείας» ειδικευόμενοι ιατροί και όχι μόνο....
Σημαντική όμως είναι και η ανατροπή στα μισθολογικά των νοσοκομειακών γιατρών, αφού καθιερώνεται νέο «μισθολόγιο» γιατρών (άρθρο 54) που περιλαμβάνει 16 Μισθολογικά Κλιμάκια (ΜΚ), ξεκινώντας από το ΜΚ 1 του Συντονιστή Διευθυντή, με βασικές αποδοχές 1998 ευρώ και αναλογικά προς τα κάτω, διαμορφώνονται οι μισθοί των άλλων ιατρικών βαθμίδων.
Αυτό έγινε προκειμένου η κυβέρνηση της ΝΔ να αποφύγει να εφαρμόσει την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας (ΣτΕ) που ορίζει πώς οι μισθοί των γιατρών πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα του μισθολογίου του 2009! Την απόφαση αυτή που συνεπάγεται αυξήσεις ως και 35-40%, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να την εφαρμόσει, θεσμοθετώντας πενιχρές αυξήσεις μεσοσταθμικά 10% που προσομοιάζουν με ψίχουλα, μακριά από τις ανάγκες των νοσοκομειακών γιατρών, ενώ προκρίνει την επιδοματική πολιτική που ως γνωστόν δεν προσμετράται στη διαμόρφωση της σύνταξης, αλλά και επηρεάζει δυσμενώς, την κλίμακα φορολόγησης των νοσοκομειακών γιατρών!
Σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα στη σημερινή ΓΣ του ΠΙΣ, οι γιατροί οφείλουν να δώσουν σκληρή απάντηση και ηχηρό μήνυμα πώς η νομοθεσία διάλυσης του ΕΣΥ, αλλά και ποδηγέτησης του ιδιωτικού τομέα και των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, μόνο με άλλη κυβέρνηση, την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αλλάξει.