«Διέγραψαν τις ψήφους σας. Αυτή δεν είναι η δική μου δίκη, αλλά η δίκη της δικαιοσύνης και της αμεροληψίας. Δεν φοβόμαστε! Δεν έχω δικαστές για να με προστατεύσουν, αλλά έχω μαζί μου 16 εκατομμύρια Κωνσταντινουπολίτες και το έθνος μας. Όσο σκαιή και αν είναι η καταστολή, θα την διαλύσουμε», τόνισε ο δήμαρχος της μεγαλύτερης τουρκικής πόλης Εκρέμ Ιμάμογλου μπροστά από το δημαρχείο που είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες πολίτες για να διαμαρτυρηθούν για την καταδίκη σε φυλάκιση δύο ετών, επτά μηνών και δεκαπέντε ημερών για εξύβριση του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου, που είχε ακυρώσει την πρώτη εκλογή του το 2019, και τη στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για το ίδιο διάστημα.

 

Τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης στάθηκαν δημόσια στο πλευρό του δημοφιλούς Ιμάμογλου, που θεωρείται πιθανός διεκδικητής της προεδρίας από τον Ερντογάν, ενώ σε πολλές πόλεις της Τουρκίας πραγματοποιούνται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Η δημοκρατική και προοδευτική κοινή γνώμη, τα δημοκρατικά και αριστερά πολιτικά κόμματα και δεκάδες οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ καταδίκασαν την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου, ενώ οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές αρχές και ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξέφρασαν τις βαθιές ανησυχίες τους για την πορεία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, για να εισπράξουν ως απάντηση - ράπισμα την έφεση του εισαγγελέα στην άδικη καταδικαστική απόφαση γιατί θεωρεί μικρή την ποινή που επιβλήθηκε στον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης.

Για τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον ηγέτη του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) και άλλου πιθανού αλλά πιο αδύναμου κοινού υποψηφίου της αντιπολίτευσης για την προεδρία, η καταδίκη του Ιμάμογλου αποτέλεσε «ένα πλήγμα της Δικαιοσύνης στο έθνος». «Ζήτω η ελευθερία, κάτω η τυραννία», τόνισε στους συγκεντρωμένους έξω από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης η επικεφαλής του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ ενώ ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Γκιουλτεκίν Ουισάλ δήλωσε ότι ξεκινάει σήμερα «ο μεγάλος αγώνας κατά του τυράννου».

Η καταδίκη του Ιμάμογλου αποτελεί μια προειδοποίηση για το κλίμα εκφοβισμού και καταστολής στο οποίο θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2023, ενώ αυξάνεται το εθνικιστικό κρεσέντο της τουρκικής κυβέρνησης εναντίον της Ελλάδας και η απειλή στρατιωτικής εισβολής στις περιοχές των Κούρδων της Συρίας και όχι μόνο, παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Μαζί όμως αυξάνεται η λαϊκή δυσφορία και η φτωχοποίηση από την πολυετή πλέον οικονομική κρίση, στην οποία προστίθενται οι συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Για τους λόγους αυτούς ο Ερντογάν σχεδιάζει να ανακοινώσει άμεσα ένα πακέτο στήριξης της κοινωνίας και κυρίως των ψηφοφόρων του, που μπορεί να δώσει μια ανάσα τριών τεσσάρων μηνών στην οικονομία, χάρη σε μια ένεση ρευστότητας από το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και λιγότερο τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν. Ορισμένοι θεωρούν ότι ο Ερντογάν μπορεί να επισπεύσει τις προεδρικές εκλογές για τα μέσα Απριλίου, πριν να εξανεμιστεί η αύρα των οικονομικών του μέτρων, περιορίζοντας και τον χρόνο αντίδρασης της ενωμένης αντιπολίτευσης. Η καταδίκη του Ιμάμογλου ίσως να αποτελεί την πρώτη προεκλογική κίνηση του Ερντογάν. Αυτές τις ημέρες είδαμε το μαστίγιο του αυταρχισμού και στις επόμενες αναμένεται το καρότο των οικονομικών μέτρων.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet