Την περασμένη Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στην ΕΣΗΕΑ, η εκδήλωση της “Εποχής” με αντικείμενο την βιωσιμότητα των, εκ νέου επιχειρουμένων, εξορύξεων ορυκτών καυσίμων σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της χώρας, που αναζωπυρώθηκαν το τελευταίο διάστημα, τροφοδοτώντας και πάλι διαφορετικές προσεγγίσεις και αντιπαραθέσεις, όχι τόσο στην περίμετρο του επιστημονικού διαλόγου, οσο στον χώρο των πολιτικών και των κομματικών θέσεων.
Στην εκδήλωση κατατέθηκαν στοιχεία, απόψεις, εκτιμήσεις και προτάσεις από ένα πλατύ διεπιστημονικό εύρος ομιλητών, προερχόμενων από διαφορετικούς χώρους, εμπειρίες και χώρες, συμβάλλοντας τεκμηριωμένα και πειστικά στην στήριξη της πεποίθησης των περισσοτέρων ότι, οι εξορύξεις παραμένουν ασύμβατες με την επιδίωξη επίτευξης των δεσμευτικών στόχων περιορισμού των εκπομπών των αέριων του θερμοκηπίου.
Στις παρεμβάσεις αναλύθηκε και καταδείχτηκε η εξασθένιση, έως και η ακύρωση οικονομικού ενδιαφέροντος (αποεπένδυση και απόσυρση εταιριών) από εξορυκτικά προγράμματα (Κ. Τσουκαλά), λαμβάνοντας, αφ’ ενός υπ όψη τους χρόνους που απαιτούνται προκειμένου να ολοκληρωθούν οι έρευνες και καταστεί δυνατή η έναρξη των εξορύξεων (παραγωγή), αφ’ ετέρου, τα χρονικά δεσμευτικά χρονικά σύνορα εντός των οποίων πρέπει να έχει επιτευχθεί η δεσμευτική απανθρακοποίηση της οικονομίας, δηλαδή η απαγόρευση χρήσης ορυκτών καυσίμων, καθιστώντας έτσι τις επενδύσεις εξαιρετικά επισφαλείς από πολλές απόψεις (Ο. Βαρδακούλιας). Ανάλογος προβληματισμός, αναφορικά με τις πολιτικές σκοπιμότητες (Λ. Κωτσονόπουλος) καταγράφηκε για την πιθανολογούμενη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας, οπου από αρκετούς ομιλητές αναδείχτηκε ο κίνδυνος διαμόρφωσης συνθηκών αντιπαλότητας και εντάσεων με εμπλεκόμενα γειτονικά κράτη.
Ενδιαφέρον παρουσίασε η θέση (Ε. Δούση) της για τις εναλλακτικές λύσεις: Παράκτια αιολικά πάρκα έναντι των εξορύξεων, τα οποία πέρα από την περιβαλλοντική σκοπιμότητά (καθαρή ενέργεια), συμβάλουν θετικά στην ενεργειακή επάρκεια και στην ασφάλεια της αλυσίδας διανομής, χωρίς να τίθενται σε αμφισβήτηση τα κυριαρχικά χωροταξικά δικαιώματα της χώρας. Η επικαιροποίηση των κλιματικών δεικτών επιβεβαίωσε την ανεπάρκεια των μεχρι τώρα εφαρμοσμένων πολιτικών στο δρόμο προς την πράσινη μετάβαση. Οι τελευταίες μελέτες εκτιμούν ότι κινούμεθα με σταθερή ταχύτητα για τον ξεπέρασμά του ορίου των 1,5oC, πλησιάζοντάς στους 2,7oC στο τέλος του αιώνα (Δ. Τσέκερης). Ο Δ. Πουλής παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας και τα ευρήματα των τελευταίων εκθέσεων του εγκύρου IPCC.
Για τα αποτελέσματα της COP27 και ιδιαίτερα το θέμα οικονομικής στήριξης των ευάλωτων χωρών για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση των απωλειών (loss and damage) και την ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας παγκόσμιας χρηματοδοτικής αρχιτεκτονικής παρουσιάστηκαν οι απόψεις και εμπειρίες των Π. Κόκκαλη και Γ. Μπάλια. Οι εμπειρίες και οι τοποθετήσεις των περιβαλλοντικών κινημάτων ενάντια στις εξορύξεις παρουσιάστηκαν από τους Γ. Παπαδημητρίου (Ήπειρος) και Μ. Σαββάκη (φυσικό αέριο), ενώ με ενδιαφέρον καταγράφηκε η εμπειρία και εργασίες της ομάδας περιβάλλοντος της Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ Ηράκλειου Κρήτης (Π. Λυμπεράκης).
Ενδιαφέροντα στοιχεία για την αλλαγή του ενεργειακού μείγματος στην Ευρώπη και την πορεία των ΑΠΕ, μετα την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παρουσίασε ο G. Silvestrini.