Από τη Δίκη των 39, ο Τόμτσης σημειώνεται με βέλος αριστερά.

 

 

 

Η είδηση από τον ΣΦΕΑ, για μια ακόμη φορά, μας γέμισε λύπη: «Έφυγε από τη ζωή στα 80 του χρόνια, μετά από γενναία μάχη με τον καρκίνο, ο συναγωνιστής μας, Κώστας Τόμτσης, μέλος του Ρήγα Φεραίου». Και αμέσως, όσοι αγωνιστήκαμε και ζήσαμε μαζί του, ανακαλέσαμε στη μνήμη μας κομμάτια απ’ τη διαδρομή του: στο Πανεπιστήμιο, στη Νεολαία Λαμπράκη της Θεσσαλονίκης, στον αντιδικτατορικό αγώνα από τις γραμμές του Ρήγα, στον Αβέρωφ και τον Κορυδαλλό, στην προσπάθεια συγκρότησης του ΚΚΕ εσωτερικού, μετά, στη Νάουσα, στον αγώνα στήριξης και ανάπτυξης του Νοσοκομείου της πόλης του.

Στη Δίκη των 39 του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου και του Ρ. Φ., τον Μάιο του 1969 στο Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια κάθειρξη, ο Κώστας Τόμτσης, απευθυνόμενος στους στρατοδίκες, στάθηκε ασυμβίβαστος: «Την 21.4.67 μια ομάδα στρατιωτικών καταπατεί κάθε ίχνος ελευθερίας και αφαιρεί κάθε συνταγματικό δικαίωμα από το λαό μας. […] Αυτό με οδήγησε να ενταχτώ στην αντιδικτατορική οργάνωση Ρήγας Φεραίος και μέσα από τις γραμμές της να παλέψω για την ανατροπή της δικτατορίας». Ο Κώστας διάλεξε τον δύσκολο δρόμο.

«Σχεδόν εξήντα χρόνια πριν ανταμώσαμε, αγαπημένε μας φίλε Κώστα, στα αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στις μεγάλες συγκεντρώσεις των φοιτητών στην πλατεία του Χημείου για το Κυπριακό, για το 15% στην παιδεία […] που τότε ακόμη λειτουργούσε με πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, με δίδακτρα στις εξετάσεις, με τον έλεγχο του σπουδαστικού της Ασφάλειας, με νομοθεσία απαρχαιωμένη», είπε αποχαιρετώντας τον εκ μέρους του ΣΦΕΑ ο Γιάννης Γκιργκούδης, συγκατηγορούμενός του.

«Εσύ, σύντροφε Κώστα, και όλοι όσοι ήμασταν τότε στη νεολαία Λαμπράκη, από την πρώτη μέρα αντιδράσαμε σθεναρά. Μπήκαμε στο ΠΑΜ. Δεν ήταν δυνατό να δεχτούμε στη χώρα όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία να επιβληθεί στρατοκρατικό φασιστικό καθεστώς με συλλήψεις, εκτοπίσεις, βασανισμούς, δολοφονίες πατριωτών, καταπάτηση κάθε ανθρώπινου και δημοκρατικού δικαιώματος. Πρωτοστάτησες, σύντροφε Κώστα, μετά τον Δεκέμβρη του ’67, στην ίδρυση της αντιδικτατορικής οργάνωσης Ρήγας Φεραίος στη Θεσσαλονίκη μαζί με Μιχαλιό Σπυριδάκη, Τασούλα Γεωργούλια, Αποστόλη Προγκίδη, Σωτήρη Τσιακμάκη, Θωμά Βασιλειάδη, Θωμά Οικονόμου, Ισμήνη Τσούτσια, Μπάμπη Ζιώγα, τον συμπατριώτη σου Γιώργο Αναστασίου και πολλούς άλλους συναγωνιστές καθιστώντας τον Ρήγα Φεραίο μια πλατιά οργάνωση νεολαίας με πλούσια αντιστασιακή δράση».

Στον Κορυδαλλό ήταν η επόμενη φάση της κοινής ζωής, μας θύμισε ο Γ. Γκιργκούδης. Ως γιατρός ήταν «η απαντοχή των συγκρατούμενων. Υπήρξες ένας όμορφος, αισθαντικός άνθρωπος, με πολλή τρυφερότητα, λεπτό και έξυπνο χιούμορ. Παρότι ακόμη φοιτητής οργάνωσες ένα εξαιρετικό ιατρείο στον Κορυδαλλό και πρόσφερες ανεκτίμητη βοήθεια σε όλους τους κρατούμενους».

Μετά την αποφυλάκισή του, το 1973, τελείωσε την ιατρική, πήρε ειδικότητα ορθοπεδικού και εγκαταστάθηκε στη Νάουσα. «Εντάχτηκες και υπηρέτησες το ΕΣΥ με αυταπάρνηση και πάθος ακόμη και σε διευθυντικές θέσεις. Δυστυχώς, Κώστα μου, το ΕΣΥ που υπηρέτησες τόσο πιστά, με ανιδιοτέλεια και υπήρξε πυλώνας του κοινωνικού κράτους, τείνει προς κατεδάφιση», σημείωσε ο ομιλητής. Στο ίδιο πνεύμα τον αποχαιρέτησε και το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου. «Ο Κώστας Τόμτσης ήταν ένας ορθοπεδικός που θα θυμόμαστε με αγάπη. Άνθρωπος της προσφοράς, με ανάστημα, όχι μόνο του κορμιού αλλά και του χαρακτήρα του. Πρόσφερε στο νοσοκομείο μας όχι μόνο ως γιατρός αλλά και ως μέλος της διοίκησης».

Και ο επίλογος του συντρόφου για τον φίλο που έμεινε σταθερός στην Ανανεωτική Αριστερά: «Ας είναι ελαφρύ το αιματοβαμμένο χώμα της πατρίδας σου που θα σε σκεπάσει. Η οικογένειά σου, η συντρόφισσά σου και τα δύο υπέροχα παιδιά σου θα είναι περήφανα για σένα, για τη στάση ζωής, την καθαρότητα και την προσφορά σου. Εμείς τώρα γίναμε πια φτωχότεροι […] Θα σε θυμόμαστε με αγάπη». Με μια λιτή ανακοίνωση, και με την παρουσία στελεχών του, τον αποχαιρέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ημαθίας.

 

Παύλος Κλαυδιανός Περισσότερα Άρθρα
Tags:
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet