Σαν κεραυνός έπεσε η είδη για το θάνατο του Κώστα Μπέσιου, ενός από τους πιο γλυκούς και τρυφερούς ανθρώπους που γνώρισα. Ευγενής, ευαίσθητος, δοτικός αλλά και ενεργός πολίτης με συνεχή και ουσιαστική παρουσία στα κοινά, από τα νεανικά του χρόνια, ο Κώστας ήταν ένας άνθρωπος η απουσία του οποίου ήδη γίνεται αισθητή.

Τον γνώρισα το 1976 σε μια μάζωξη του Ρήγα Φεραίου Νεάπολης και από τότε τον συναντούσα συχνά σε τέτοιες συγκεντρώσεις, αφού είχαμε την ίδια πολιτική διαδρομή. Ακολούθησε με συνέπεια και πάθος αλλά και με κριτική διάθεση τις ιδέες της Αριστεράς, επίμονος, μαχητικός και οραματιστής.

Αγαπούσε τη μουσική, το σινεμά και τα ταξίδια. Πιο πολύ όμως αγαπούσε τους ανθρώπους και το έδειχνε με κάθε ευκαιρία καθώς κουβαλούσε μέσα του όλα όσα αγαπάμε.

Όμως εκτός από το Ρήγα και το ΚΚΕ Εσωτερικού οι δρόμοι μας διασταυρώθηκαν ξανά το 1990 στον ραδιοφωνικό σταθμό Α-103, εκείνος ως μουσικός παραγωγός κι εγώ ως δημοσιογράφος. Από τότε το ραδιόφωνο έγινε η μεγάλη του αγάπη και η τρυφεράδα της φωνής του μαζί με τις εξαίσιες μουσικές του επιλογές ήταν βάλσαμο πολιτισμού για πολλά χρόνια. Εξακολούθησε να χαϊδεύει τα αυτιά μας και από άλλες ραδιοφωνικές συχνότητες όπως του Μύλου, του Ράδιο Ράδιο και του 9.58. Χωρίς να έχουμε χαθεί όλα αυτά τα χρόνια, αφού συνεχίστηκε η κοινή μας πολιτική πορεία, συναντηθήκαμε πριν από μερικά χρόνια στη νέα ραδιοφωνική μας περιπέτεια, «στο κόκκινο» της Θεσσαλονίκης όπου εκείνος συνέχισε να γοητεύει με τις αγαπησιάρικες εκπομπές του.

Ο Κώστας Μπέσιος γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου 1949, σπούδασε στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης -τώρα Πανεπιστήμιο Μακεδονίας- και εργάστηκε στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Η πρώτη επαφή με την πολιτική έγινε στα χρόνια της δικτατορίας και ενώ ήταν φοιτητής, για να οργανωθεί μετά τη μεταπολίτευση στο Ρήγα Φεραίο και το ΚΚΕ Εσωτερικού. Για την περίοδo εκείνη ο ίδιος λέει: «Έντονα πολιτικοποιημένη η περίοδος. Δημιουργούνται τα πολιτικά κόμματα. Ο Καραμανλής νομιμοποιεί το ΚΚΕ. Πηγαίνω σε εκδήλωση με τον Λεωνίδα Κύρκο. Με εντυπωσιάζει πολύ. Γίνομαι μέλος του Ρήγα Φεραίου. Προκηρύσσονται οι πρώτες ελεύθερες φοιτητικές εκλογές. Κατεβαίνω υποψήφιος και εκλέγομαι ο πρώτος μεταδικτατορικός πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Αγώνας για αποχουντοποίηση και βάθεμα της δημοκρατίας. Είναι η καλύτερη περίοδος της ζωής μου αλλά και των περισσότερων από τους συνομήλικους μου. Είμαστε νέοι έχουμε ολόκληρη ζωή μπροστά μας, δικαιωμένοι και καταξιωμένοι λόγω της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και με όνειρά που φτάνανε στα όρια της βεβαιότητας ότι εμείς σίγουρα θα αλλάξουμε τον κόσμο…» (parallaximag.gr)

Από τότε παρέμεινε ενταγμένος στον χώρο της Αριστεράς και ήταν μέλος στην Ο.Μ. Κάτω Κέντρου Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Μέχρι την περασμένη Τρίτη 6 Δεκεμβρίου όταν μάθαμε το δυσάρεστο νέο του ξαφνικού θανάτου του από ανακοπή. Ήταν 73 ετών.

Τώρα που το σκέφτομαι τον γνώριζα κοντά 47 χρόνια, μια ολόκληρη ζωή. Και θα μου λείψει ο μπαγάσας, θα μου λείψει όπως θα λείψει σε όλους τους ανθρώπους που τον αγαπούσαν. Και δεν ήταν λίγοι…

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης, σε ανακοίνωσή του για τον θάνατο του σ. Κώστα Μπέσιου, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Πέθανε ξαφνικά χθες το βράδυ στα 73 του χρόνια ο σύντροφος Κώστας Μπέσιος. […] Παρέμεινε μέχρι τέλους ενεργός πολίτης και ακολούθησε με συνέπεια, πάθος αλλά και κριτική διάθεση τις ιδέες της Αριστεράς, μέσα από τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης αποχαιρετά με θλίψη το σύντροφο Κώστα Μπέσιο και εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στην οικογένειά του».

 

Στράτος Κερσανίδης strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Θέματα )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet