Το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Δεκεμβρίου, ιδρύθηκε στο κτίριο της Νομικής Σχολής της Αθήνας, το ΔΙΚΤΥΟ Προοδευτικών - Αριστερών Φοιτητών. Μέσα από μια ζωντανή διαδικασία, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες φοιτητές από 153 φοιτητικούς συλλόγους σε ολόκληρη τη χώρα, γεννήθηκε η νέα αυτή ένωση φοιτητών και φοιτητριών, που φιλοδοξεί να τα αλλάξει όλα!

 

Ο νέος αυτός φορέας, δημιουργήθηκε με σκοπό να συσπειρώσει κάθε φοιτητή και κάθε φοιτήτρια που νοιάζεται για το πανεπιστήμιο και τη ζωή του και αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει εξαπολύσει μια ολομέτωπη επίθεση στη νέα γενιά και στα πανεπιστήμια, από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στην εξουσία. Η νέα γενιά βρίσκεται, λοιπόν, στο στόχαστρο και μόνος δρόμος αντίστασης απέναντι στις πολιτικές που διαλύουν τις ζωές μας, αποτελεί η οργάνωση και η συλλογική διεκδίκηση. Το εμείς πάνω από το εγώ, η απλή, αλλά ιδιαίτερα ουσιαστική συνειδητοποίηση πως είτε θα νικήσουμε όλοι μαζί, είτε θα ηττηθεί ο καθένας μόνος του, στα πρότυπα του ατομικού δρόμου που προωθεί η κυβέρνηση.

 

Οι νέοι άνθρωποι και ειδικά οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, αποτελούν την κοινωνική ομάδα που δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα και είδε τη ζωή της να αλλάζει δραστικά προς το χειρότερο από την ακρίβεια που μαστίζει τη χώρα τον τελευταίο καιρό. Τα ενοίκια έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα πλέον ύψη, το ρεύμα και το σουπερμάρκετ αντίστοιχα, με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να ζήσουμε και να σπουδάσουμε με αξιοπρέπεια. Η απάντηση της κυβέρνησης στην κατάσταση αυτή είναι ημίμετρα και περισσότερη καταστολή.

 

Τη στιγμή που η νέα γενιά έχει βρεθεί σε μια τόσο δύσκολη θέση, το υπουργείο και η κ. Κεραμέως επιλέγει αντί για την ανέγερση φοιτητικών εστιών, την καθολική δωρεάν και ποιοτική σίτιση, την αναβάθμιση των υποδομών και την πρόσληψη μελών ΔΕΠ και προσωπικού καθαριότητας, να ιδρύσει ειδικό σώμα αστυνομίας με αρμοδιότητα τη φύλαξη των ΑΕΙ, να επιβάλει δίδακτρα στο σύνολο σχεδόν των μεταπτυχιακών και να ενισχύσει κι άλλο την πολιτική υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων, απειλώντας με περαιτέρω μείωση τα ιδρύματα που δεν θα υπακούσουν στις οδηγίες του υπουργείου. Νόμοι όπως αυτός που προβλέπει τη συγκρότηση συμβουλίων ιδρύματος και ενιαίων ψηφοδελτίων στις φοιτητικές εκλογές, έρχονται να επισφραγίσουν την προσπάθεια εκβιασμού και φίμωσης της ακαδημαϊκής κοινότητας.

 

Καταργώντας επί της ουσίας τον φοιτητικό συνδικαλισμό, η κυβέρνηση επιχειρεί να μηδενίσει τις αντιδράσεις και να τις κρατήσει σε ατομικό επίπεδο ή επίπεδο απλής διαμαρτυρίας. Στο σημείο αυτό αναδεικνύεται ένας από τους κύριους λόγους για τον οποίο συγκροτήθηκε το ΔΙΚΤΥΟ Προοδευτικών - Αριστερών Φοιτητών. Πιστεύουμε πως η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση της φοιτητικής κοινότητας θα πρέπει να εκφράζονται μαζικά και συλλογικά τόσο στον δρόμο, όσο και στα όργανα των φοιτητικών συλλόγων. Κόντρα στις προσπάθειες της κυβέρνησης, αγωνιζόμαστε για μαζικές γενικές συνελεύσεις που θα παίρνουν αποφάσεις, για διοικητικά συμβούλια που θα έχουν λόγο στον τρόπο διοίκησης του πανεπιστημίου, για επαναφορά του ασύλου και κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ώστε τα πανεπιστήμια μας, να γίνουν ξανά χώροι κοινωνικών ζυμώσεων και διακίνησης ιδεών, πυρήνας αμφισβήτησης και αγώνα.

 

Για να γίνει, όμως, αυτό πραγματικότητα, δεν αρκεί η αντίσταση στις πολιτικές της κυβέρνησης. Είναι χρέος μας, και αυτό ακριβώς έρχεται να αλλάξει ο νέος αυτός φορέας, να δώσουμε ξανά νόημα στο φοιτητικό συνδικαλισμό και στις διαδικασίες των συλλόγων. Να ξεφύγουμε από το παραδοσιακό πρότυπο του συνδικαλιστή, που προσεγγίζει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες ως κάτοχος της απόλυτης αλήθειας με σκοπό να τους τη μεταδώσει. Να μπούμε στη διαδικασία να εμπλέξουμε ενεργά και να ανταλλάξουμε απόψεις και εμπειρίες με κάθε συμφοιτητή και κάθε συμφοιτήτρια μας που αναγνωρίζει την κατάσταση και επιθυμεί να κάνει κάτι για να την αλλάξει, δίνοντας του να καταλάβει πως ό,τι συμβαίνει στο πανεπιστήμιο είναι υπόθεση όλων μας και ότι μόνο έτσι η αντίσταση και οι προτάσεις μας θα βρουν έρεισμα και θα φέρουν αποτέλεσμα.

 

Στην κατεύθυνση αυτή, το ΔΙΚΤΥΟ Προοδευτικών - Αριστερών Φοιτητών αποτελεί τη συσπείρωση όλων εκείνων που μοιράζονται τις ίδιες ιδέες και το ίδιο όραμα σχετικά με το δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό χαρακτήρα του πανεπιστημίου, που παλεύουν για ένα ποιοτικό και συμπεριληπτικό πανεπιστήμιο, ανοιχτό στη διαφορετικότητα, ζωντανό, με μαζικές και ανοιχτές συλλογικές διαδικασίες. Είμαστε πολλές και πολλοί και, όπως λέει και το κεντρικό μας σύνθημα, έχουμε ένα πανεπιστήμιο και ένα κόσμο να αλλάξουμε και ήρθαμε για να τα αλλάξουμε όλα!

 

Γιάννης Δημητρίου Ο Γιάννης Δημητρίου είναι φοιτητής στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet