Χρησιμοποιώντας εξαιρετικά λεπτές ισορροπίες στις διατυπώσεις του σε συνέντευξή του στο Reuters, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, διατύπωσε, ωστόσο, τις ελληνικές θέσεις, σε όλα, σχεδόν, τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ελληνική οικονομία και ειδικότερα τις σχέσεις της με την πολιτική των δανειστών.
Όταν ρωτήθηκε αν η έξοδος από το ευρώ υπάρχει ακόμα ως ένας κίνδυνος, ουσιαστικά έστρε��ε την ευθύνη στο μέρος των δανειστών. «Εάν ο οδικός χάρτης της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και πάρουμε μια σοβαρή συζήτηση για λύση στο ζήτημα του χρέους, τότε νομίζω ότι θα βάλουμε το δράκο του Grexit να κοιμηθεί μια για πάντα.»
Όσο αφορά το χρέος, η συζήτηση σημείωσε ότι μπορεί να αρχίσει τον Φεβρουάριο και όταν ρωτήθηκε για το πλαφόν του 15% του ΑΕΠ ως ορίου δαπανών για την εξυπηρέτησή του που ανέφερε κάποια στιγμή ο κ. Ντάισεμπλουμ, απάντησε ότι είναι ένα μεγάλο ποσοστό, εκτός αν στις δαπάνες εξυπηρέτησης συμπεριλαμβάνονται και αυτές για τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου. Δηλαδή, οι δαπάνες για τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό που κάνει το Δημόσιο και κατά κανόνα είναι πολύ ακριβός. Σ' αυτή την περίπτωση, είπε ο υπουργός, είναι μια πρόταση που αξίζει να συζητηθεί. Κύκλοι, ωστόσο, των δανειστών έσπευσαν να απορρίψουν αυτή την ιδέα, δηλώνοντας ότι οι δαπάνες για έντοκα δεν περιλαμβάνονται στο χρηματοδοτικό κόστος.
Ας αποφασίσουν αν μας εμπιστεύονταιΩς προς το συναφές με μια συμφωνία για το χρέος ζήτημα της «παρακολούθησης» από τους δανειστές της πορείας της ελληνικής οικονομίας και της πορείας των μεταρρυθμίσεων, ο Ε. Τσακαλώτος απέφυγε να το απορρίψει, αλλά το συνέδεσε απολύτως με το είδος των όρων. «Εξαρτάται από τη φύση της παρακολούθησης και τη φύση των προαπαιτούμενων», σημείωσε. Πρόσθεσε δε επιστρέφοντας ξανά το ζήτημα στην άλλη πλευρά: «Κάποια στιγμή οι δανειστές πρέπει να αποφασίσουν εάν εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση. Διότι αν δεν εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση και καταλήγει να βρίσκεται σε μόνιμα και δυσβάσταχτα δεσμά, αναπόφευκτη συνέπεια θα είναι ότι ποτέ δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση».
Το ζήτημα του χρέους, σε άλλη ερώτηση, ο υπουργός το συνέδεσε με τις επενδύσεις τονίζοντας ότι αν οι δαπάνες εξυπηρέτησής του δεν κλειδωθούν σε ένα διαχειρίσιμο ετήσιο ποσοστό, μακροπρόθεσμα αυτό θα δώσει στους επενδυτές ένα «καθαρό σήμα»: «Διότι εάν εξασφαλίσουμε μια λύση μόνο για ένα χρόνο, τότε θα επενδύσουν μόνο για ένα χρόνο. Εάν η λύση είναι για δύο χρόνια θα είναι και οι αποφάσεις των επενδυτών για δύο χρόνια».
Σχετικά με τους «ελέγχους κεφαλαίων» έκανε την πρόβλεψη ότι μπορεί να αρθούν το δεύτερο εξάμηνο, όπως και η ανάπτυξη μπορεί να επανέλθει το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Αρκετά διπλωματικά απάντησε ως προς το πότε προβλέπει ότι θα είναι δυνατόν να δανειστεί η χώρα από τις αγορές ομολόγων: «Δεν πιστεύω πως είναι αδύνατο να γίνει αυτό μέχρι τα τέλη του 2016. Δεν θα στοιχημάτιζα και τη ζωή μου, αλλά θεωρώ πως είναι τουλάχιστον 50-50 οι πιθανότητες.» Η απάντηση του υπουργού για το πώς θα εξοικονομηθεί λύση στο συνταξιοδοτικό, χωρίς περικοπές, σχολιάστηκε από το Reuters ως άσκηση τετραγωνισμού του κύκλου.
Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, θα καταφέρει παρ' όλα αυτά να περάσει τη φιλόδοξη αναμόρφωση στο συνταξιοδοτικό τον επόμενο μήνα χωρίς περικοπές, παρά την απαίτηση των συμφωνιών του Αυγούστου για εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ το 2016.