Η πρόσφατη βίαιη είσοδος δικαστικού επιμελητού με συνοδεία αστυνομικών στην κατοικία της δημοσιογράφου κας Κολοβού αποκαλύπτει το δράμα χιλιάδων νοικοκυριών με την επερχόμενη καταιγίδα των πλειστηριασμών.

Μια αντίστοιχη ιστορία εξελίσσεται αυτές τις ημέρες στον Πειραιά χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί ο πλειστηριασμός που έχει προσδιοριστεί για τρείς - τέσσερις ημέρες προ των Χριστουγέννων.

Η αρχική απαίτηση της τράπεζας προήρχετο από καταναλωτικές κάρτες του 2008 ύψους 18.000 ευρώ. Ο καλόπιστος οφειλέτης πηγαίνει στην τράπεζα για ρύθμιση της οφειλής του και του συστήνουν να δεχθεί ότι το χρέος από τις κάρτες προέρχεται από «στεγαστικό δάνειο» που ανερχόταν στις 32.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των λογιστικοποιηθέντων τόκων και εξόδων) και ο οφειλέτης υπογράφει.

Η τράπεζα συνέστησε θυγατρική για την «Διαχείριση Απαιτήσεων από Δάνεια και πιστώσεις» και συμπεριέλαβε και την απαίτηση των 32.000 ευρώ. Στη συνέχεια η «Τραπεζική Εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων» εκδίδει το 2020 δικαστική «Διαταγή πληρωμής» κατά του οφειλέτη-πελάτη επειδή έχασε κάποιες δόσεις εξόφλησης του «στεγαστικού δανείου».

Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση του 2020, η τραπεζική εταιρεία που εδρεύει στην Ελλάδα (και είχε αλλάξει επωνυμία) είχε συνάψει από το 2019 σύμβαση με την εταιρεία ειδικού σκοπού «… Designated Activity Co SA», η οποία εδρεύει στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας.

Η «ιρλανδική εταιρεία» κατόπιν της παραπάνω παραχώρησης και μεταβίβασης των απαιτήσεων της «ελληνικής τράπεζας» (προερχόμενων από «κόκκινα δάνεια») εξουσιοδοτεί την «ελληνική τραπεζική εταιρεία» να πάει τον οφειλέτη στο δικαστήριο και εκδίδεται απόφαση το 2020, αλλά ο οφειλέτης αδυνατεί να εξοφλήσει τις 32.000 ευρώ. Η «ελληνική τραπεζική εταιρεία» κατ’ εντολή και για λογαριασμό της «ιρλανδικής εταιρείας ειδικού σκοπού» επισπεύδει τον πλειστηριασμό μιας κατοικίας 30τ.μ. με έτος κατασκευής το 1924 για 32.000 ευρώ. Για καλή τύχη του οφειλέτη δεν εμφανίστηκε ενδιαφερόμενος πλειοδότης παρότι η τιμή εκκίνησης ήταν κάτω των 20.000 ευρώ.

Τον Νοέμβριο του 2022, η «ελληνική τραπεζική εταιρεία», ως εντολοδόχος της ιρλανδικής ανεβάζει ηλεκτρονικά την «επανάληψη του πλειστηριασμού» στο «e-auction» και προσδιορίζει νέο πλειστηριασμό για τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Ο οφειλέτης αγνοεί ότι οι προθεσμίες για τις δικαστικές ενέργειες του οφειλέτη αρχίζουν από την ηλεκτρονική ανάρτηση στο «e-auction» και αναμένει την έγγραφη κοινοποίηση η οποία εν τέλει γίνεται μέσα στον Δεκέμβριο του 2022. Ο οφειλέτης ζητεί τη συνδρομή δικηγόρου και ανακαλύπτει ότι υπάρχει προθεσμία μόνο 15 ημερών για να συλλεχθούν στοιχεία και ο δικηγόρος να γράψει, να καταθέσει στο δικαστήριο και να κοινοποιήσει την ανακοπή.

Αν ο οφειλέτης δεν έχει χρήματα να πληρώσει τον δικηγόρο και τις δαπάνες των δικαστικών ενεργειών (που δυστυχώς είναι υψηλές) ή αν ολιγωρήσει γιατί πιστεύει ότι η αντικειμενική αξία του ακινήτου του είναι μέσα στα κριτήρια προστασίας (πλην όμως δεν γνωρίζει την αύξηση των αντικειμενικών αξιών ιδιαίτερα στις φθηνές περιοχές) τότε χάνει την πρώτη κατοικία για μερικές χιλιάδες ακόμη και πιο κάτω από τις 20.000 ευρώ.

Ένα πρώτο συμπέρασμα δικαιώνει τη ρήση μιας ηθοποιού στις ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου «Άτιμη κοινωνία!»

Το ειδικό όμως συμπέρασμα που πρέπει να εξαχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εάν θέλει να πλησιάσει την κοινωνία, είναι να συστήσει επιτροπές ανά περιοχή με δικηγόρους και ένα ταμείο-κουμπαρά και να προλαμβάνει τις περιπτώσεις αυτών που δεν έχουν φωνή.

 

Τα ονόματα και οι διευθύνσεις δεν αναφέρονται για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

 

Ιωάννης Καρδαράς Ο Ιωάννης Καρδαράς, δικηγόρος στο Α.Π., μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας Αττικής Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet